in ,

Családi nappal ünnepelték a szarvasi mentősök a kettős évfordulót

Az Országos Mentőszolgálat ebben az évben 70 éves. A jeles évfordulót különböző időpontokban országszerte megünneplik. Szarvason ezt június közepén a strandra szervezett családi nap keretében tették meg, amin rajz- és mézeskalács-díszítő verseny volt a gyerekeknek, délben paprikás krumplival vendégelték meg a hozzájuk kilátogatókat.

Az Országos Mentőszolgálat megalakulását 20 évvel megelőzte ezt a szarvasi önkéntes mentés. Kilencven évvel ezelőtt szerveződött Szarvas és Gyoma térségének önkéntes mentése.
Négy-öt fővel indult, de folyamatosan bővült a létszám és a gépjárműpark. A Tiszántúlon itt volt az első önkéntes mentőautó és mentőszemélyzet. 1948-tól, az Országos Mentőszolgálat megalakulásától kezdve lett szervezett a mentés. Az első állomás a Kossuth utcán volt, ahol három mentőtiszttel kezdték meg a működést. Ezután is folyamatosan bővültek a technikai és műszaki feltételek, foglalta össze az előzményeket Jelen Pál mentőápoló, állomásvezető.

– Most ott tartunk, hogy a Szarvasi Mentőállomás három mentőgépkocsis állomás, abból kettő 24 órás, egy nappalos mentőként működik harminc fő személyzettel. A helyi alapítványnak, illetve az Országos Mentőszolgálat beszerzéseinek köszönhetően nagyon jól felszerelt kocsijaink vannak. Az alapítvány rengeteg munkát és pénzt szán arra, hogy a mentéstechnikai eszközök folyamatosan frissüljenek, ami a helyi vállalkozók és a lakosság adóegyszázalékai nélkül nem jöhettek volna létre. Ebben az évben is egy nagyon drága defibrillátort sikerült vásárolnunk – tért a jelenre a mentőállomás vezetője.

Misúr Csaba mentőápoló a Jelen Pál által is említett “04 Az Életért Alapítvány” titkára is egyben.

– Az alapítvány 1991-ben alakult az akkori mentődolgozók 1000-1000 forintos hozzájárulásával. Célként a helyi mentőellátás javítását, mentéstechnikai eszközök vásárlását, magának a mentés színvonalának az emelését tűzte ki célul. A támogatottságunk nagyon jó helyi szinten. Komoly összeget jelentenek a gazdálkodásunkban az 1%-ok, a cégektől kapott hozzájárulások, illetve az eseti támogatások. Természetesen pályázunk is. Mindent igyekszünk a működésre vagy a mentéstechnikai eszközök fejlesztésére fordítani – foglalta össze az alapítván küldetését Misúr Csaba.

Két eszközt említett, egy EKG-defibrillátort, ami 7,9 millió, és egy mellkaskompressziós eszközt, ami 4,2 millió volt, amiket üzemeltetésre átadtak az Országos Mentőszolgálatnak. Emellett arra is figyelmet fordítanak, hogy a szolgálatban levő mentősök minél komfortosabban tudják szolgálati idejüket eltölteni.

– A kuratórium azon az állásponton van, hogy az élő munka is legalább annyira fontos, mint az eszköz, ezért a lehetőségekhez mérten az itt dolgozók munkakörülményeinek javítására, rekreációs lehetőségeire is figyelmet és anyagiakat fordít – jelentette ki az alapítvány titkára, és hozzátette, hogy természetesen a dolgozók szakmai továbbképzését is támogatják.

A családi napon Hodálik Pál alpolgármester képviselte a várost. Nem érkezett üres kézzel. A város lakosaiért végzett áldozatos munkájuk elismeréseképpen Babák Mihály polgármester dicsérő oklevelét hozta magával, és adat át Jelen Pál állomásvezetőnek.

Kovács Krisztina jelenléte Szarvason

A szeretet meséje a Vízi Színházban