in ,

Kilencedik alkalommal tartották meg Csabacsűd névnapi buliját

A szombati csabacsűdi falunapon a Cervinus Teátrum művészei, a Békésszentandrási Népdalkör, a Hársliget Óvoda ovisai, a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör, a békésszentandrási Vértessy Tánc Sport Egyesület táncosai, a Csatai Népdalkör, Csabacsűdi Nagycsaládosok Egyesülete, pompon-lányok és aerobicosok szórakoztatták a közönséget. Az idén a főfellépők, Komáromi István és Márió a harmonikás között ismét ott volt a csatai testvértelepülésről érkezett Benji. Az este a Kamuti Betyárokkal hajnalig tartó utcabálba torkollott.

A megnyitón Molnár József polgármester mellett a színpadon ott állt Dankó Béla országgyűlési képviselő, Gaál Roland a Szarvasi Járási Hivatal vezetője, Vass Imre, a székelyföldi Makfalva polgármestere, valamint Csákvári Marian, a felvidéki Csata polgármestere.

– Minden település életében kell egy nap, ami a kikapcsolódásé, az önfeledt, felszabadult időtöltésé kell hogy legyen – jelentette ki Molnár József.

Csabacsűdön ez a nap általában a Csaba naphoz közelebb eső hétvége az, amikor megrendezésre kerül a falunap.

Dankó Béla köszöntőjében csatlakozott Molnár Józsefhez azzal a véleményével, hogy süthetne egy kicsit jobban a nap, de nem ez a legfontosabb, hanem az otthonról hozott jókedv. Gaál Roland a barátság egyre nagyobb jelentőségére hívta fel a figyelmet, és mint mondta, évről évre azt tapasztalja, hogy a csabacsűdieknek, Csabacsűdnek sok barátja van.

Az újabb testvértelepülés, Makfalva polgármestere köszönetét fejezte ki a meghívásért, valamit a település polgármesterétől kapott magyar zászlóért.

Az ünnepélyes megnyitók után a V62 Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete galambjait engedték közösen szabadjára.

A falunap elmaradhatatlan programja a főzőverseny. Az idén tíz csapat nevezett. Ételeik között Pauló Zsolt zsűrielnök, Megyik Györgyné Éva néni és Válkovszky Mihály tett sorrendet.

Pauló Zsolt, a Liget Wellness és Konferenciahotel séfje, a zsűri elnöke, aki maga is csabacsűdi származású, két kóstolás között elmondta az értékelés szempontjait, miszerint az ízek harmóniája, az illatok, az étel egyedisége, az étel állaga, a csapat hangulata, megjelenése, a sátor kialakítása és díszítése az, ami alapján kialakítják a sorrendet.

Nem volt könnyű dolguk, mivel nem ugyanabból az alapanyagból dolgoztak a csapatok, hanem mindenki a sajátjából. “A birkapörköltet nehéz összehasonlítani egy tárcsán sütött fürjjel”, jelentette ki Pauló Zsolt. Az is történt, amire előzetesen számítottak, tíz csapatból tízféle ételt kóstolhattak, de igazságos és egyhangú döntés született. Az első három helyre mindhárom zsűritag külön-külön azonos dobogót hozott ki.

Arra a kérdésünkre, hogy mi döntött az első hely sorsáról elmondta:

– Az, hogy itt, a szabadban mertek vállalni egy olyan ételt, amit még sok esetben egy jól felszerelt konyhán is elég nehéz és bonyolult a kivitelezése. Többrétű, több eszköz, felszerelés szükséges az elkészítéséhez, de nagyon jól vették az akadályokat, a kivitelezés is nagyon jó volt, számomra egy nagyon meglepő és új ízvilágot találtam egy-két ételben, amit –biztos vagyok benne,– én is kamatoztatni fogok, újragondolom, és beviszem a mindennapjaimba – foglalta össze azokat az összetevőket, ami a Tokodi Gazdakör vitathatatlan elsőséghez szükséges volt.

A másik két dobogós étel is jól elkészített, de az elsőnél egyszerűbb étel volt, nagyon jó ízvilággal, fűszerezéssel, tálalással. A harmadik helyezett a Csabacsűdi Kiskukták lettek tárkonyos sertésragu levesükkel, camabert-el töltött jércemellükkel, amit bacongyűrűben, faszénen grillezve készítettek, és amihez köretnek thaiföldi sült rizst adtak. Második az Ezüstfürj tanya lett sült fürjükkel, amihez grillezett burgonyát, medvesajtos paprikát bacongyűrűben tálaltak.

A Tokodi Gazdakör győztes vadasa zalai zsemlegombóccal és krumplifánkkal Tóth Józsefné Zsuzsa elmondása szerint a következőképp készült: A sertéskarajt tárcsán elősütötték. Miután kivették a zsírból, abban megpárolták szalonnát, majd a hagymát, a zöldségeket, répát, zöldséget és zellert, majd karamellizálták egy ki cukorral, beletették a fűszereket, mustárt, kakukkfüvet, tárkonyt, babérlevelet, borókabogyót, majd ebbe visszatették a húsokat és készre sütötték őket. Ismét kivették a húsokat, a babérlevelet és a borókabogyót. A fennmaradó zöldségeket összeturmixolták, tejföllel, citrommal, sót, cukrot, majd ebbe a mixbe még egy utolsót rottyantottak a húson.

Zalai zsemlegombóc tokodiasra átdolgozott változatáról Robotka Dénes zsemlegombóc-felelős nyilatkozott: A zsemlét 1×1 centis kockákra vágták, szárazon megpirították. Liszttel, tojással, sóval és tejjel egy alapmasszát készítettek, amibe beletették a petrezselyem zöldjét, a zsemlét és a szalonnasütésből megmaradó szalonnapörcöket is beletették, majd ezt megfőzték. A főzés után a szalonnazsírral meglocsolták a gombócokat és kész. A krumplifánk elkészítésénél semmi különös trükköt nem alkalmaztak, vallotta be gazdakörös Robotka Dénes.

Különdíjat kapott a Sör-léhűtők, valamint a csabacsűdi baráti körösök csapata.

Gesztesi Károly és Beleznay Endre

Fergeteges bohózat Gesztesi Károllyal és Beleznay Endrével

KÖSZ, hogy jössz! 2017