in , , ,

Fergeteges bohózat Gesztesi Károllyal és Beleznay Endrével

Gesztesi Károly és Beleznay Endre
Gesztesi Károly és Beleznay Endre

Szombaton este Bánfalvy Stúdió hozta el a Vízi Színház színpadára Ray Cooney: A miniszter félrelép című bohózatát, Ungvári Tamás fordításában, Benedek Albert dramaturgiájával, Horváth Csaba rendezésében.

A történet ismerős lehet egy nagysikerű magyar filmből. Richard Willey (Gesztesi Károly) a kormány egyik sikeres minisztere találkára készül az ellenzéki frakció csinos titkárnőjével, Jane-nel (Bugár Anna) egy hotelben. De még el sem kezdték az estét, máris találnak egy „hullát” (Pintér Gábor) az ablakban. A miniszter kihez is fordulhatna, mint parlamenti titkárához, Geroge Pidgen-hez (Beleznay Endre), aki nem éppen az ilyen feladatok megoldására szakosodott. Ráadásul a szálloda igazgatója (Harmath Imre), és a pénzért segítőkész főpincér (Schlanger András) a legváratlanabb pillatokban toppan be a szobába. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy megjelenik Jane féltékeny férje, Ronnie (Száraz Dénes), és a „hulláról” kiderül, hogy magánnyomozó. Némi kavarodás után beállít a miniszter felesége, Pamela (Bánfalvy Ágnes), és Geroge édesanyjának ápolónője (Vanya Tímea) is.

Szórakoztató bohózatot láttunk, nagyon jó színészi alakításokkal, akik tökéletesen hozták karakterüket, de mindenképpen ki kell emelni a két főszereplőt Gesztesi Károlyt és Beleznay Endrét, akik láthatólag nagyon jól érezték magukat a színpadon, könnyedén, bravúrosan alakították szerepüket. – Bár nem olvastam a darababot, de úgy gondolom, volt benne improvizáció Beleznay Endrétől, aki ártatlan képpel mondta a szövegeket. Még egy alakítást ki kell emelni, Schlanger Andrásét, aki emlékezetesen formálta meg a főpincért.

A jelmezek nagyon szépek, ízlésesek voltak minden szereplőnél, de a díszlet nagyon lepukkantnak tűnt, a szinopszisban egy patinás hotel van írva – számomra nem ezt tükrözte. (A díszlet és jelmeztervező Győri Gabriella volt.) Ám mindezt a színészi játékok bőven feledtették, kárpótolták.

A közönség végignevette a nagyszerű előadást. Jó rendezéssel és jó színészi játékokkal a bohózat is tud igényes színházi élménnyé válni, a nevetés pedig lételeme az embereknek. A közönség hosszú tapssal köszönte meg az alkotók munkáját.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Szarvasi győzelem a XIX. Cziglédszky Sámuel emléktornán

Kilencedik alkalommal tartották meg Csabacsűd névnapi buliját