in , ,

Ma kezdődik a CervinusFest

Ma kezdődik és tizennégy napon keresztül tart a Cervinus Művészeti Fesztivál, amely keretében a színház több futó produkciója mellett, néptánc gálával, mesejátékkal, zenével, felolvasóestével is várja nézőit. A fesztivál ma nagyszabású Musical gálával indul. A cervinusosok nulladik napi hajóútra várták a sajtó képviselőit.

Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató nagyon rövid köszöntője után Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója üdvözölte az újságírókat és a fesztivál sokszínűségéről beszélt. Babák Mihály, Szarvas város polgármestere a vezetőket és a színészeket köszöntötte, akik az elkövetkezendő két hétben 24 órás szolgálatban lesznek majd. De megéri, mert amit a Teátrum az utóbbi időben elért a szakmában, az nem mindennapi. Sok tehetséget hoztak városunkba, ami nagyon fontos és sok-sok nézőt is tudtak bevonzani a színházba. Nagyon komoly munka, és olyan szolgálat, amit csak szívvel és lélekkel lehet csinálni. Fontosak a nézők, hiszen minden róluk szól. Mindenkinek olyan munkát kívánt, amit szeret csinálni. “Sok sikert, minden jót!” – fejezte be a polgármester.

A folytatásban ezután a művészeti igazgató „átadta” a színészeket az újságíróknak, akik kérdezhettek. Beszélgetőtársaim az egy órás hajóút alatt Dósa Zsuzsa művészeti igazgató, színésznő, Varga Viktor főrendező és két színésznő, akik Erdélyi Timea elfoglaltsága miatt saját előadásadásaik mellett, egy-egy főszerepbe is beugranak. Bardon Ivett a Lili bárónő Lili, Szemerédi Bernadett az Ármány és szerelem Lujza szerepében lesz látható a Cervinus Fesztiválon.

– Mit vársz a fesztiváltól?

Dósa Zsuzsa: Sikert! Nagyon nagy sikert! Azt szeretném, ha minden zökkenőmentesen menne, ha az a sok-sok szeretet, amivel mi készülünk, átmenne. Azt szeretném, ha tudásunk, felkészültségünk, színvonalunk célt érne. Örülnék, ha a közönség elégedett lenne. Azt szeretném, ha a 14. napon is ilyen mosolygó kollégákat látnék, amilyenek most. És 24-25-én máris elkezdeném szervezni a következőt.

Szemerédi Bernadett: Mindenképpen feltöltődést. Ambivalensen hangzik, hiszen nyolc este színpadon leszek, de sok mosolyt, játékkedvet, a játék felhőtlen, odaadó örömét. Azt a fajta közönségtalálkozót, ami csak itt van a Körös-partján.

Bardon Ivett: Rutinos fesztiválozóként vagyok jelen, a Csodaszarvas óta játszom itt minden évben. Szeretek a Körösre épített színpadon játszani, nagyon szép a környezet, és nagyon szeretem, hogy naponta mást kell játszani, naponta át kell állítani az agyunkat. Öröm, hogy gálával kezdünk, mint egy ünnepélyes megnyitó, és így köszöntjük a nézőket. Nagy izgalommal várom a kezdést.

– Több rendezésedet láthatja a közönség, amiből kettő új produkció a Vízi Színház színpadán, mit vársz a fesztiváltól?

Varga Viktor: Remélem, hogy mindegyik előadás meghozza azt a fajta sikert és közönség-megelégedést, amit eddig ezek az előadások biztosítottak. Kicsit izgulok, hogy a Vízi Színház tág terében az Ármány és szerelem milyen lesz, mennyi pluszt ad hozzá. De nagyon izgalmas lesz látni ezt az előadást ebben a térben.

– Mit gondolsz, az Ármány és szerelem szabadtéren megőrizheti az intimitását?

Dósa Zsuzsa: Igen! Azért, mert nagyon erős előadás. Olyan erős színészi alakítások vannak benne, olyan erős a történet, olyan fantasztikus a zene. Azt gondolom, a tér csak hozzátesz, nem elvesz.

Varga Viktor: Igen, mert ez csak a színészi játéktól, minden színész önfegyelmétől, tehetségétől függ, hogy hogyan alkalmazkodnak a térhez. Az intimitást semmiképpen nem veszíti el…, szerintem rá fog tenni, erősíteni fogja!

– Az előadások közül – amelyikben játszol – melyik áll legközelebb a szívedhez, lelkedhez? Miért?

Szemerédi Bernadett: Több is van, nem igazán tudok különbséget tenni. Mindegyik más – műfajban, a szerepem típusában. A Valahol nekem mindig a szívem csücske lesz egész pályám során. Most ismerkedem és érlelgetem magamban Lujzát. Magát a darabot ismertem, és nagyon szeretem. Ezt az előadást láttam, és nagyon tetszett. Várakozással teli állapotban vagyok most vele. Kíváncsian várom a színpadra lépést, hogyan fog majd az én Lujzám megszületni.

Bardon Ivett: Mindegyiknek megvan a maga motivációja, hogy miért szeretem. A Csodaszarvas azért, mert abban játszottam Szarvason először. Az Ármány és szerelmet azért, mert nagyon szeretem Sophie szerepét játszani, nagyon a szívemhez nőtt. A Hotel Menthol azért fontos, mert Frufru szerepe egy újabb színfolt a palettámon, amit megmutathattam a nézőknek, egy izgalmas karakter volt, azt gondolom. A Lili azért, mert beugorhatok Lili szerepébe. Lilinél az a nagyobb kihívás, hogy ne a régi szövegkönyvet mondjam. Más előadás volt. De pont ez a kihívás benne, hogy nagyon kell koncentrálni, hiszen kevés próba van, nem ivódik be, nem rögzül. Szeretem az ilyen helyzeteket, hogy kipróbálhassam magam. A színház egy játék, és jó együtt játszani, engem ez motivál.

Dósa Zsuzsa: Mindig az, amelyiket éppen játszom. Most a gálát várom, de holnap, ha vége már a „Valaholra” gondolok, utána az Ármány és szerelemre és sorolhatnám, mert mindig a következőre kell koncentrálni, abban kell a maximumot nyújtani. Egyik nap vörös hajú érzékeny nőt játszom, másnap a Lili vénkisasszonyát. Ez csodálatos dolog. És nagyon büszke vagyok a társulatra, a színészekre, mert mindenki széles palettán tud dolgozni, meg tudja mutatni több oldalát is. Tudnak vígjátékot, drámát, klasszikust, zenéset játszani. Ez fantasztikus dolog!

– Ti választottátok őket…

Dósa Zsuzsa: Igen, mi adtunk lehetőséget nekik, de, hogy ki milyen módon él vele, az csak tőle függ. Hogy ki hogyan feszegeti a saját határait, az is csak tőle függ. Itt olyan színészi gárda van, aki tud a másiktól tanulni, tiszteli a másikat, és egy célért dolgozik mindenki, a produkcióért.

– Szereplőváltozás lesz a Liliben is, és az Ármány és szerelemben is… Nincsen kétségem, hogy Bardon Ivett tökéletes Lili lesz, és Szemerédi Betti tökéletes Lujza. Mennyiben lesz mégis más?

Varga Viktor: Mint ahogy bármelyik szerepet más színész játszik el. Én a „tól-ig-okat” határoztam meg, a kulcsjeleneteket, de mindkét színésznőt hagytam érvényesülni, és a saját megérzései szerint játszani. Nem lesz ugyanaz, hiszen három tehetséges színésznőről beszélünk.

– A Csodaszarvasban Széplaky Géza Szarvason először játssza Ajandukot.

Varga Viktor: Géza már gyakorlott szereplője a Csodaszarvasnak Gödöllőn is, és az Erkel Színházban is ő játszotta Ajandukot. Van még egy beugrónk a Lili bárónőben Christina szerepében Holocsi Krisztina mutatkozik be. Ő a Komáromi Jókai Színház vezető színésznője, Varga Anikó helyett őt kértem fel a szerepre. Nagyon szeretem őt. De egy csomó meglepetés lesz azoknak is, akik látták már az előadásokat.

Amiről nem kérdeztem meg a főrendezőt, ő pedig szerénységből nem beszélt róla, hogy a Lili bárónő című operett Becsey szerepét játssza majd. Ez is újdonság lesz a nézők számára.

– Kedvenc dalod, ami elhangzik a fesztivál bármelyik előadásában (gála, előadás)?

Dósa Zsuzsa: Nincsenek, mindet nagyon szeretem.

Szemerédi Bernadett: Megfogtál, nem számítottam ilyen kérdésre… Az egyik a Valahol Európából a Talán… Nagyon szeretem a Muzsika hangját, amit a gálán énekelek a gyerekekkel. Van még egy dobogós, mert most tanulom Lujza dalait, és nagyon bennem van Lujza dala is, és a duett Ferdinánddal. Nagyon jó, hogy ennyi oldalamat megmutathatom egy fesztiválon belül. A Valahol, a Lili, a Hotel Menthol, az Ármány és szerelem, de a gála, ahol Öcsivel (Timkó János) az Ördögi táncot énekeljük. Próbálok minél több árnyalatot megmutatni magamból.

Bardon Ivett: Sok ilyen dal van. Azt gondolom, minden egyes színrelépésemben egy szeletemet adom a nézőknek magamból, hogy milyen élményt rakok bele, mennyire tárulkozom ki, azt szerepen belül kommunikálom a nézőknek, és szerintem ez a színház varázsa, és ezt nem érdemes leleplezni.

Mindenkinek köszönöm a beszélgetést! Szerdán este Polák Ferenc a Wilkommen című dallal nyitja meg a VII. Cervinus Művészeti Fesztivált. A 14. napon ugyancsak Polák Ferenc Drótos Jankó szerepében búcsúzik majd. A közte lévő időben pedig mindenki válogathat kedvére, hiszen valóban több művészeti ág várja a közönséget.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Gyöngybaglyok lepték el a Pepi-kertet

Csingiling, a barkácsoló tündér