in , ,

Láthatóvá tették a láthatatlant

A mai gyerekeket a sokféleség érdekli – szögezi le Nyerges Gáborné művésztanár, aki ennek megfelelően minden nap más témával és technikával várta az alkotópalántákat. Július 9-13. között a Pepi-kert inspiráló közege adott otthont a művészeti tábornak, ahol ennek megfelelően a növény-és állatvilággal kerültek közelebbi kapcsolatba. Az első nap a levelek, majd a bogarak voltak a középpontban, a hét második felében pedig a madarak, a vadak és az almák köré építették az alkotásokat.

– Mindenképpen központi téma az ember és a természet. Szeretem, ha egy ilyen helyszínen az alkotói gondolat mellett van egy emberi megközelítés is. A leveles téma hívószavai pl. az egyszerű, összetett és különleges voltak, s ezek alapján értékeltünk. Ugyanezeket a kifejezéseket használtuk az ismerkedésre is. Megkérdeztük egymástól, hogy kinek milyen tulajdonságai vannak, és sok érdekességet tudtunk meg a tábor lakóiról – mesél a művészeti célok mögött húzódó szándékról.

A 21 gyermek több technikát is kipróbálhatott. A leggyakrabban használt akvarell és tempera mellett márványoztak, újdonságként pedig előkerült a festőkés. Többen felelevenítették a tavalyi fújásos, fröcsköléses technikát is, és előszeretettel alkalmazták általuk megálmodott alkotáson. A hét „a látható – láthatatlan” címet viselte, amellyel arra szerettek volna rámutatni, hogy személyiségétől és fantáziájától függően minden résztvevő másképp látja a természetnek ugyanazt az apró csodáját.

Nyergesné Mártika elmondta, a táborozók türelme és kitartása változó. Akadt, aki egy óra elteltével úgy érezte, elkészült a munkájával, másokat délben is csak nehezen lehetett eltántorítani a rajzlaptól. A pedagógus vallja, nem szabad őket direkt módon irányítani, hanem csak terelgetni, megnyitni számukra a teret, s akkor sokkal könnyebben bontakoznak ki az önálló ötletek, gondolatok.

– Nekem eddig a bogaras téma tetszett a legjobban. Egy olyan bogarat festetettem, ami király volt, a palástja pedig tükörtojásra emlékeztetett – mondja büszkén Majzik Csenge, aki ötödik éve jár vissza táborba. – Idén is sokat tanultam, különösen a fröcsköléses technikát szerettem meg.

A 6-11 éves korosztályból álló alkotópalánták szabadidejükben egy én-térképet is elkészíthettek. Ennek lényege, hogy rajzos formában mutatták be önmagukat és legjellemzőbb vonásaikat, délután pedig a játéké és a mozgásos programoké volt a főszerep.

– Úgy el tudok mélyedni alkotás közben, hogy nem hallom, körülöttem mit mondanak. Csak a munkával foglalkozom. Legjobban a leveles téma tetszett. Találtam egy recés szélű levelet, lerajzoltam, és késes technikával színeztem ki – avat be munkáiba Brusznyiczki Adél Anna, aki tábortól függetlenül minden nap előveszi a rajzlapot.

A hét zárásaként július 13-án a legszebb munkákból kiállítás nyílt a Cervinus Teátrumban, amelyek két héten keresztül lesznek láthatóak.

Trefortosok a Balatonon

Polák Ferenc és Nádházy Péter

Ármány és szerelem a Körös fölött