in , , ,

Lili bárónő ismét hódított Szarvason

Boronyák Gergely és Bardon Ivett
Boronyák Gergely és Bardon Ivett

Vasárnap este – július 15-én – a CervinusFest 5. napján a Vízi Színház közönsége Martos Ferenc – Huszka Jenő Lili bárónő című operettjét láthatta Belinszki Zoltán átdolgozásában, Varga Viktor rendezésében.

A 2015-ben bemutatott operett semmit nem kopott, vasárnap este a Vízi Színház színpadán ismét fényesen ragyogott. A történet ismert, Illésházy László gróf (Boronyák Gergely) apja halála után az adósságával együtt eladta az ősi birtokot. Éppen csomagol, amikor megérkezik volt kedvese Sasvári Clarisse színésznő (Szemerédi Bernadett), aki a kihűlt érzelmeket szeretné felújítani a gróffal, ám ezúttal azonban hatástalan Clarisse mesterkedése. A férfi már indulni készül, amikor megérkezik az új tulajdonos, Malomszegi Ernő báró (Nádházy Péter) lányával, Lili baronesse-el (Bardon Ivett) és a vagyontalan Remeteházi Galambos Iván Alfréd Frigyessel (Maróti Attila), aki feleségül szeretné venni Lilit. Lászlót megababonázza a szép bárókisasszony, így elfogadja Malomszegi ajánlatát, beáll inasnak.

Becsei (Varga Viktor), Illésházy gróf volt tiszttartója, akit a pénz mozgat, mindent csak pénzért hajlandó elintézni, így a szálak az ő kezében futnak össze, igyekszik mindent megtenni a bárónak. Megérkezik a kastélyba a két Illésházy grófkisasszony, Agátha (Dósa Zsuzsa) és Chistina (Holocsi Krisztina), akik jussukért jöttek, immár hatodik alkalommal. Ezzel együtt van a társaság, akik mindannyian saját boldogulásukat keresik, de nem biztos, hogy minden úgy sikerül, ahogy szeretnék. Szerelmes, mulatságos és feszült pillanatok váltják egymást, de ahogy az operettben és a mesében lenni szokott, mindenki boldog lesz a végén.

Fergeteges, önfeledt játékot láttunk a színpadon a színészektől. Bardon Ivett ebben a rendezésben először alakította Lili szerepét, hiszen Szarvason Clarisse-ként láthattuk. Kedvesen, tehetségesen, tökéletesen, mosolygósan játszotta Lilit. Megmutatta az ívet a tornacipős, toporzékolós Lilitől, a komoly, határozott szerelmes nőig. Ivett ragyogó színészi képességén túl nagyon szép hangja, remekül eltáncolt koreográfiája tették teljessé Malomszegi Lili szerepében, amely jól állt a színésznőnek. Dalai közül a „Bíborban ég az alkonyég” volt a csúcs – szerintem – amit már szerelmes nőként énekel. Káprázatos volt, gratulálok Ivett, remek voltál!

Boronyák Gergely László grófja a felelőtlen fiatalemberből, egyre inkább felelősséget vállaló férfivá válik. Lilivel szinte az első pillanattól kezdve megtalálják a közös hangot, de akkor válik igazi férfivá, amikor úgy dönt, kiszáll a „játékból”, mert Lili a szerelmet jelenti számára, ám meg kell harcolnia érte. Boronyák Gergely elegánsan alakította László grófot, hangja, játéka különleges.

Nádházy Péter és Maróti Attila, teljesen önfeledten alakították szerepüket, mindketten „otthon voltak” szerepükben. Lazán, mosolyogva énekeltek, táncoltak, mókáztak. Dósa Zsuzsa, mint mindig, most is tökéletesen alakította Agátha szerepét, testvére szerepébe, ezúttal Holocsi Krisztina ugrott be, aki remek karaktert mutatott meg Chistinaként.

Szemerédi Bernadett Clarisse-e vidám, jókedvű, kicsit féltékeny, kicsit gonosz, amit Betti remek alakítása töltött meg élettel. Clarisse és Frédi fergeteges táncaival, vidám dalaikkal, pattogó párbeszédükkel – Szemerédi Bernadett és Maróti Attila – remek színészi képességükkel kápráztatták el a nézőket.

Becsei szerepét Varga Viktor először játszotta Szarvason. Aki megtapasztalta a főrendező színészi képességeit a Romkocsmában, annak nem volt meglepetés, hogy remek figurát alakított a színpadon. Varga Viktor színész – rendező, de az utóbbi években nem láthattuk színészként, most nagyon üde, remek színfoltja volt az előadásnak.

Balázs Henriett Emmát, Lili komornáját, Magyari László Józsit, az inast alakította remekül.

A tánckar sem hiányozhatott, akik pezsgővé varázsolták az előadást táncukkal. A táncosok: Balázs Henriett, Barát Enikő, Csere Polette, Dunaveczki Éva, Balogh Dávid, Ifj. Csasztvan András, Horváth Dániel és az előadás koreográfusa Magyari László.

A nagyon szép, látványos jelmezeket Nagy Szilvia tervezte, a díszlet Jakub Branický lenyűgöző munkája.

Még mindig kellemes látni az előadást, nagyon szép estét szereztek a Cervinus Teátrum művészei a közönségnek, akik ezúttal is megtöltötték a nézőteret. Szerintem ez is olyan előadás, amit évről évre érdemes elővenni, legalább a CervinusFest alkalmával.

A Lili bárónő előadásának szünetében 2.000 forintos ékszer vásárlási utalványt lehetett kapni a nézőtér 10 széke alá rejtett Cervinusos hűtő-mágnes felmutatásával a pénztárban, az este támogatója az Üvegvarázs jóvoltából.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Tizenharmadszor tartotta meg festőtáborát Korbely István

Tudás, tapasztalat, összetartozás