in ,

Tudás, tapasztalat, összetartozás

Jól bevált forgatókönyve volt már az ezüstszőlői aratónapnak, ami nem csoda, hiszen két évtized alatt csiszolódott, hogy mostanra, a XXI. Aratónapra minden hibátlanul működjön. Ez persze nem jelenti azt, hogy unalmassá vált volna a program, mindig vannak benne új elemek, s a régiek is nagy tömeget vonzanak július közepén, többnyire szikrázó napsütésben, rekkenő hőségben.

Így volt ez július 14-én is, amikor reggel még kellemes, hűs időben indult az aratási felvonulás. Mire visszaértek az Összetartozás emlékparkjához, hogy a zászlófelvonást és a szokásos kopjafaavatást megejtsék, már magasabban járt a nap, és izzadságcseppeket csalogatott a homlokokra. Idén Székelykeve volt a díszvendég, polgármesterük, Kovács Mária mutatta be röviden településüket, majd Babák Mihály, Szarvas polgármestere köszöntötte nem csak a díszvendégeket, hanem a rendezvény valamennyi résztvevőjét. Jakab Istvánnak, a MAGOSZ elnökének, az Aratónap fővédnökének is a köszönetről szóltak az első szavai: köszönte, hogy a határon túli települések elhozzák ide, az Összetartozás Emlékparkjába szívük egy darabját. A tudás, a tapasztalat átadása mellett az összetartozás átélésének fontosságára hívta fel a figyelmet, beszéde végén pedig gazdag aratást kívánt. Az aratónapi hagyományoknak megfelelően ezután Kovács Mária, Babák Mihály, Jakab István és Závoda Ferenc – az Aratónap főszervezője – leleplezték a Székelykeve közössége állította kopjafát.

Idén csak főzőverseny volt, de amint a zsűri elnöke, Gécs László elmondta, ott is minden résztvevő csapat csak nyerhetett, nem beszélve azokról, akik megkóstolhatták, megehették azokat az ételeket, amelyek a bográcsokban főttek. Miután a zsűrielnök elmondta az értékelés szempontjait, elindult a nemes és ízes verseny, s kisvártatva elindult a héttagú ítész-csapat is, hogy belekukkantson a bográcsokba és kikémlelje a főzés körülményeit is.

Ez idő alatt a kijelölt parcellán a kézi aratás bemutatóját nézhette meg a közönség: az első rendet Jakab István vágta, majd Székelykeve csapata és még pár település kaszásai tartottak bemutatót kaszálásból, marokszedésből, kévekötésből, keresztrakásból. A learatott búzát fürge lovacskák húzta kocsival vitték a közelben felállított múlt század eleji cséplőgéphez, ahol szemügyre vehettük, milyen lehetett hajdan ez a munka, s megállapíthattuk, hogy igencsak meg kellett izzadni a parasztembernek Magyarországon a következő esztendei kenyeréért.

A bemutatók után, délidőben megkezdődött a színpadi program is, Hevesi Imre gyermekműsorával. A hajdani ezüstszőlői elemi iskola hűvös falai közt dr. Demeter László megnyitotta a Családfák-kiállítást, ezt követően a jó ebédhez a Kikindai Vidám Fiúk előadásában szólt a nóta. Az ebéd utáni ejtőzést követően meghallgathatta a közönség az ünnepi köszöntőket, megnézhette a kenyéráldást és a székelykeveiek gálaműsorát. A sztárvendég, Kovács Kati koncertje után kezdődött a nosztalgia disco, ami sokaknak kitartott hajnal hasadtáig.

Tatai László

What do you think?

Boronyák Gergely és Bardon Ivett

Lili bárónő ismét hódított Szarvason

Szülei tudta nélkül ment el otthonról egy 13 éves fiú Szarvason