in , , ,

A pihenni vágyók érdekeiért álltak ki települési önkormányzatok

A Körös-menti TDM által a béke és a nyugalom szigeteként aposztrofált térség az elmúlt években egy másik arcát is megmutatta. Az éjszakát átbulizó fiatalok, hangoskodó vendégek és olykor erkölcsi határokat is feszegető jelenségek sürgető lépésekre ösztönözték az önkormányzatokat. A Szarvas város környezetvédelméről szóló, 2000-ben született rendelet tartalma már nem minden esetben fedte az időközben megváltozott helyzetet. S bár a belterületen alapvetően ma sem jelent problémát a veszélyes hangos magatartás – alig néhány eljárás indult az utóbbi években – az üdülők esetében eljött a cselekvés ideje.

– Az üdülőterületekről folyamatosan érkeztek a panaszok. Azt látni kell, hogy az emberek azért vásárolnak vagy éppen bérelnek üdülőt, hogy a nyári szabadságukat ott csendesen, békésen el tudják tölteni. Egyrészt nagyon örvendetes, hogy fellendült a város idegenforgalma, nagyon kapóssá váltak a házak, amelyeknek a bérbeadására üzletszerűen vállalkozások is indultak. A magánházak tulajdonosai is gyakran kiadják a házaikat interneten keresztül, fizető vendégeknek. A problémát legtöbbször ez okozza – foglalta össze a tapasztalatokat dr. Melis János címzetes főjegyző.

Mint elmondta, az egyik legfőbb gondot a nagyvárosokból érkező fiatalok jelentették. A legény-és lánybúcsúk során a lakosság többször észlelt hajnalig tartó hangos mulatozást, de érkezett bejelentés sikítozással kísért hosszú éjszakai fürdőzésről és a jó ízlés határain túllépő, megbotránkoztatást keltő meztelen csobbanásokról is. Számos alkalommal panaszkodtak a pihenni vágyók a több száz méterre elhallatszó zenére is, aminek a hangerejét még kérésre sem tompították.

Ez indokolta a testület által április 16-án hozott rendeletmódosítását, mely szerint tilos a város üdülő területén 22 és 6 óra között az 50 dB zajterhelést átlépni, legyen szó emberi hangról, ill. szabadtéri zene-és műsorhallgatási tevékenységről. Emellett 20 és 7 óra között nem megengedett háztartási, barkácsolási és zöldfelület használatához szükséges munkagépet használni. A módosítás vonatkozik az Erzsébet-ligetre, a Kishíd-közre, a Nagyfokra és az Üdülő sétányra, a gazdasági területek közül pedig a Maczó, a Motyó, a Nyúl és a Szappanos-zugot érinti.

Aláhúzta, július 1-jével a közterület-felügyelők és a mezőőrök rendszeresen ellenőrzik a területet, s indokolt esetben eljárás alá vonják és bírsággal sújtják a tulajdonosokat. Súlyosabb probléma észlelésekor javasolják rendőrség értesítését. Arra kérik továbbá az érintetteket, hogy minden esetben szóbeli tájékoztatást nyújtsanak a vendégeik számára a rendelet tartalmáról, lehetőség szerint pedig a házakban is helyezzék ki a nyomtatott változatot. A jegyzőnek a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm.rendelet alapján végső soron arra is van lehetősége, hogy a folyamatos jogsértés miatt a szálláshely bezárását rendelje el.

Dr. Melis János címzetes főjegyző rámutatott, mindenki érdeke, hogy a környezeti zajokkal kapcsolatos anomáliákat közösen visszaszorítsák. Ellenkező esetben akár csökkenhet az ingatlanok értéke is, ill. a helyi turizmusra bizonyosan negatív hatással lesz.

Békésszentandráson már december 5-én sor került az emberi együttélés alapvető szabályaira vonatkozó rendelet elfogadására. Dr. Strassburger Gyöngyi jegyzőasszony elmondta, az előző szezonban nagyon sok panasz érkezett a megnövekedett zajhatásokkal kapcsolatban, és a vízi bicikli használat is gyakorta keresztezte a horgászok érdekeit.

A rendelet magában foglalja, hogy aki vasárnaptól csütörtökig 10-20 órán túl, ill. pénteken és szombaton 10-22 órán túl zenés, szórakoztató rendezvényt tart, és ezzel zavarja a szomszédos ingatlanok tulajdonosait, bérlőit, szabályt sért. Igaz ez a holtágat szennyező, abba hulladékot dobókra, a holtágak vizén robbanómotoros csónakot használókra – kivéve a rendelet által megnevezett személyeket. A vízi bicikli használatot június 1. és augusztus 31. között reggel 8 és 20 óra közé, szeptember 1. és május 31. között 8 és 18 óra közé korlátozták.

Mindezen túl a település jegyzője rendezvényekhez kapcsolódóan egyedi elbírálásban részesítheti a robbanómotoros csónak használatát.

Zárásként a rendelet megfogalmazza, hogy a holtágon csak olyan eszközökkel és módszerekkel lehet horgászni, amelyek nem akadályozzák a vízi sportot folytatókat. Ezek be nem tartása 5-50 ezer Ft közötti közigazgatási bírságot von maga után, hat hónapon belüli újabb szabálysértés esetén 70 ezer Ft-ig terjedhet.

A nagyközség jegyzője tájékoztatott, vélhetően a rendelet hatására az idei évben lényegesen csökkent a panaszok száma. Abban bízik, hogy a nyár második fele is hasonló nyugalomban fog telni, a pihenni szándékozó vendégek legnagyobb megelégedésére.

Ott, ahol a Maros vize messze földön kanyarog…

Örömzene a Várnagy családdal