in , , , ,

Örömzene a Várnagy családdal

A CervinusFest 7. napján a Vízi Színház színpadán a Várnagy család lépett fel. Ami csodálatos volt, az az, hogy olyan összhangban, örömmel zenéltek, olyan szeretet áradt belőlük, olyan harmónia, amit átadtak a közönségnek, hogy a koncertet mindenki mosolyogva hallgatta.

Várnagy Mihály szarvasi születésű, és ma is van házuk Szarvason, mindig visszatérnek, ha idejük engedi. De a Liszt Ferenc Kamarazenekar brácsásaként igen elfoglalt. Felesége Czettner Vera is hegedűművész, tanár. Lányuk Simkó-Várnagy Judit bár tanult hegedülni az angoltanítás mellett döntött. Fiuk, Simkó-Várnagy Mihály a cselló mestere, több zenekarban, formációban játszik. Elektromos cselló megszólaltatásában Európában egyedülálló, mert hangszere szinte mindent tud.

Az első kávéházi koncertet Szarvason Bődi János szervezte – akit barátság fűz a Várnagy családhoz – a Panoráma kávézóban, és már akkor zsúfolásig megtelt a nem kicsi kávézó, többen az utcáról hallgatták a zenét – az is egy nyári napon volt. A Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében ezután többször vendégeskedett vagy a család vagy tanítványaikkal, de mindig zsúfolásig megtöltött teremben. A Vízi Színház színpada igazán méltó hely volt, hogy hosszabb kihagyás után visszatérjenek estjükkel, amelyben – ahogy eddig is – a zene mellett az irodalom humoros része is helyet kapott.

A koncert kezdetekor hatalmas zivatar söpört végig a Vízi Színházban, ám ez senkit nem tántorított el a zenehallgatástól. 20-25 perc után kezdődhetett a koncert. Judit konferált, és irodalmi vagy zenei érdekességekről mesélt, Várnagy Mihály és Simkó-Várnagy Mihály játszottak, többek között Fritz Kreisler Kis bécsi indulóját, Beethoven „Pápaszem” duóját, Rimszkij-Korszakov Dongóját. Várnagy Mihály feleségének ajánlotta Kreisler Liebesleid-jét – Szerelmi énekét. Természetesen a hagyományos cselló mellett megszólat az elektromos cselló is a fiatal művész kezében. Két vendégművész lépett fel az egyikük Bene Hajnalka fuvolista, Simkó-Várnagy Mihály párja, aki Saint-Saens A hattyú című művét, míg Tatai Nóra Johann Strauss Denevér című művéből Rosalinde áriáját, a Csárdást énekelte. Judit pedig humorbombákkal lepte meg a közönséget, többek között Parti-Nagy Lajos, Romhányi József, Karinthy Frigyes műveiből olvasott a közönségnek, de a „Pápaszem” duó történetét is megosztotta a nézőkkel. Örömteli estének lehetett részese, aki kilátogatott a Vízi Színházba, és kivárta az eső végét, mert ismét emlékezetes zenei élményt nyújtottak a művészek.

Az este házigazdája dr. Lipcsei Imre és felesége, Lipcseiné Czifra Magdolna voltak. Magdi a koncert bevezetőjében Czettner Verát faggatta, aki örömmel, és szeretettel mesélt családjáról.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A pihenni vágyók érdekeiért álltak ki települési önkormányzatok

A Lélek gyümölcsei… – plébániai hittantábor a Gyakorlóban