in , ,

Szuhaj György önálló kiállítása nyílt a bástyában

Szuhaj György
Szuhaj György

Szuhaj György-féle művészeti heteket éljük. Alig két hete ért véget a vizuálpedagógiai közmunkás alkotótábora, egy hete önálló kiállítása nyílt a Szeparéban a városba általa álmodott épületekről, fejlesztésekről “A bástya előtt” címmel, ma este 20 órakor pedig a szervezésében újabb kiállítás nyílik a Ruzicskay Alkotóházban szarvasi alkotók “Arc” tematikájú munkáiból.

Ha ő a vizuálpedagógiai közmunkás, akkor a múlt heti önálló kiállításának megnyitóján mellette álló Csasztvan András a projektmenedzser abban a csapatban, amibe beletartozik még Szenes János krónikás és Babák Mihály polgármester is.

Csasztvan András köszöntőjében kitért a vizuálpedagógiai közmunkás értelmezésére, és bebizonyította, hogy a Szahaj György által magára aggatott megnevezés téves, mert míg a közmunkások valamennyi pénzt kapnak a munkájukért, addig ő egy fillért sem a rajzaiért.

Visszaemlékezett arra a szerdai napra, amikor Babák Mihály polgármester volt Szenes János vendége a Körös TV-ben, ami után átsétáltak a művelődési házba, ahol Szuhaj György és ő egy nagy asztal mellett várta őket, amire kiterítették vázlataikat és metszeteiket az állandó víziszínpad terveiről.

– Számos szarvasinak volt egy olyan álma, hogy a Körös-parton alakuljon ki egy olyan közöségi színtér, amit nyáron birtokba lehet venni úgy, hogy kihasználjuk a természetes környezetet – mondta a Cervinus Teátrum igazgatója a helyszínválasztás történetére való emlékezésében. Megállapította, hogy a szóba jöhető öt helyszín közül –mindenki boldogságára– a jelenlegi került kiválasztásra.

A tervezők, Janurik György és munkatársa az előbb említett Szuhaj György-féle rajzokból ihletet merített, és megszületett a Szarvasi Vízi Színház első terve.

A falakra került rajzok között vannak olyanok, amelyek szintén kapcsolódnak, vagy kapcsolódhatnak a város jelenlegi és jövőbeni fejlesztéséhez, hívta fel a figyelmet Csasztvan András. A Történelmi Magyarország közepét említette, ahol megtartva a szélmalom formát Szuhaj György tovább gondolta a fenti világ és az alvilág kapcsolatát.

– Szuhaj György az egyik legnagyobb gondolkodó a városban – jelentette ki Csasztvan András, majd hozzátette, “tényleg érdemes Gyuri gondolatait rajzokban is tovább követni, mert egy részük megvalósult, más részük pedig beépíthető a városi projektekbe”.

Szenes János a krónikás egy mondatban összefoglalta a szarvasi szabadtéri színpadok történetét egészen a második világháború előtti időktől napjainkig, majd a csapat polgármester tagja következett.

– Jó, hogyha az álmainkat sikerül megvalósítani – jelentette ki Babák Mihály, aki a saját szemszögéből szintén felelevenítette az előzményeket, a hogy ő mondta, a cívódásokat, ami négyük között zajlott.

A végeredményben nagyon sok ember ötlete, munkája van benne, állította, ami anélkül nem jöhetett volna létre, ha nem tesz mindegyikük valamilyen engedményt elképzeléséből a cél érdekében.

A következő nagy álom a Történelmi Magyarország közepének a trianoni évfordulóra való megvalósítása.

– Magyarország közepét már vagy száz éve megtervezték, hogy hogy nézzen ki, de száz év után még most sem sikerült pénzt szerezni rá, pedig nekünk is szép terveink vannak, amihez az ötleteket szintén Gyuri ötleteiből vettük – árulta el polgármesterünk köszöntője végén.

Szuhaj György “A bástya előtt című kiállítása szeptember 15-ig látható a Szeparéban.

A legkisebbek is indulhattak a Körös Kupán

Fergeteges gála a Tessedik Táncegyüttes 50. szülinapján