in , , , ,

Csoda a Csodaszarvas

A CervinusFest 10. napján július 20-án Belinszki Zoltán – Gulyás Levente – Varga Viktor Csodaszarvas című musicaljét láthatta a teltházas közönség Varga Viktor rendezésében. A produkció ősbemutatója 2014. július 19-én volt a Vízi Színház színpadán, azóta 2015-ben és 2017-ben is szerepelt a CervinusFest programjában. A péntek este bizonyította, hogy még mindig igény van erre a produkcióra, hiszen előadás közben is érezni lehetett, hogy a közönség nagyon befogadó, jól reagál a humorra, a dalok is méltó tapsot kaptak.

Nimród király (Nádházy Péter) és felesége, Enéh (Dósa Zsuzsa) gyermekei, Hunor (Boronyák Gergely) és Magor (Polák Ferenc) felnőttek, apjuk vadászni küldi őket az ősi szokás szerint – hazát és párt találni. Enéh kisebbik fiát, Magort még gyermeknek gondolja, ezen össze is vesznek Nimróddal, aki azt mondja feleségének „Tartsd itthon, ha tudod!” Ám Magort nem is lehetne visszatartani, mert szilaj, zabolátlan, önfejű, ellentétben Hunorral, aki megfontolt, józan gondolkodású. Enéh Ajandukra, a sámánra (Széplaky Géza) bízza kisebbik fiát. A vadászaton Hunor nyugatra, Magor keletre akar menni, így – csakhogy ellent mondjon bátyjának – Magor titokban elindul Ajandukkal keletre Bese (Maróti Attila) tanácsára. Bese azzal a küldetéssel érkezett, hogy megölje a két királyfit, ám terve nem sikerül, így békét köt Ajandukkal – és talán magával is. Hunor és Magor a fehér szarvast követve újra találkoznak, Magor bocsánatot kér bátyjától, és együtt követik a szarvast, de végül feleséget, Emesét (Tatár Bianka) és Arát (Bardon Ivett) találják meg, és megtalálják hazájukat is.

„Végül egy napon a szarvas megállt,
s vele a vándorlás. Lába nyomát
megtalálhatjuk egy város helyén,
Nagy-Magyarország kellős közepén.

Ez lenne az a föld, amire már
ezredévek óta nemzetünk vár.
Szebbé kell tennünk, hogy gyermekeink
otthont leljenek – a jóslat szerint.”

A Csodaszarvas legendáját Arany János, Benedek Elek, Móra Ferenc, Wass Albert is feldolgozta, írásaik ismertek. Belinszki Zoltán azonban sajátosan írta meg a történetet, és a mai színházlátogatók számára több kérdést is megfogalmaz, amire a választ önmagunkban kell megkeresni. Honnan jövünk, kik vagyunk, kik az őseink, hogyan éltek elődeink? Ki irányít egy családon belül a nő vagy a férfi? Elhagyjuk-e egy jobb élet reményében szülőföldünket, vagy maradjunk otthon, ahol élünk, ahol a családunk él, ahol a gyökereink vannak? A családi összetartozás, a testvérek közötti rivalizálás, a testvéri szeretet összetart-e? Hibáink beismerése, a bocsánatkérés és a megbocsájtás szintén fontos kérdések. Az álmainkért meddig mehetünk el, mikor kell belátni, hogy most meg kell állni. De a hűségről, az irigységről, az álnokságról is mesélt a történet, és gondolkodásra készteti a nézőt.

A Csodaszarvas eredetmondánkat meséli el sok áthallással mai életünkre, csodálatos zenével, szebbnél szebb dalokkal, amelyet Gulyás Levente írt. A színészek pedig bravúrosan játszottak, énekeltek a színpadon. Nádházy Péter mosolygós Nimródja, aki otthon asszonyára hagyja az irányítást, azonban tud határozott is lenni, e kettősséget mutatta meg a színművész játéka. Hangja, dalai nagyon szépen szólalnak meg. Dósa Zsuzsa Enéh szerepében a nőt, az anyát mutatta meg kiválóan, aki szereti gyermekét, mégis el kell engednie, hogy azok megvalósíthassák álmaikat. Hunort Boronyák Gergely határozott, mégis álmodozó fiatalemberként alakította, van célja, ezt követi következetesen. Szópárbajai öccsével néha tettlegességig fajultak, ám Hunor sohasem haragszik öccsére, és ez az egyik nagyon szép mozzanat az előadásban. Boronyák Gergely kiválóan alakította Hunort. Polák Ferenc Magorja lázadó, meg akarja mutatni ő is ér annyit, mint bátyja, bizonyítani akar, és ez majdnem az életébe kerül.

„Büszke vitézként lázadtam fel.
Árva gyerekként
tévedtem el.
Drága sietség, most már tudom:
egy élet múlhat
Egy tévúton.”

– énekli Magor, aki belátja, hogy tévedett, és megtalálva testvérét, bocsánatot kér. Ez is egy fontos mozzanata az előadásnak. Polák Ferenc Magorja remek színészi alakítás, aki a bemutató óta sokkal több színt mutat meg, alakítása letisztultabb, de játéka ugyanolyan szenvedélyes, mint az első előadáson.

Ajanduk, a sámán szerepében Széplaky Géza Szarvason először mutatkozott be. Amiért tetszett az alakítása, hogy nem másolta le a szerepet – nyilván határokon belül kellett mozognia – de jól megoldotta a feladatot, hiszen egy nagyon is meghatározó színészegyéniség szerepét kellett átvennie. Az író által írt szöveg kötött, de a próbafolyamat alatt alakult ki a két sámán figurája, amit Széplaky Géza átvett. Nagyszerű Ajandukot láthattunk a színpadon!

Maróti Attila Bese szerepében mindig bravúros alakítást nyújt, nem volt ez másképpen pénteken este sem. Szinte állandóan a színpadon van, kiváló színészi alakítása mellett tehetséges tűzzsonglőr is az első jelenetben. Bese negatív szereplő, és mégis szimpatikus a nézőknek. Maróti Attila játékával, hangjával péntek este is lenyűgözte a közönséget.

Emese és Ara szerepében Tatár Bianka és Bardon Ivett játékos könnyed, felelősségteljes lányokat alakítottak ragyogóan. Üde színfolt a két királylány jelenléte a színpadon.

A három kabart ifj. Csasztvan András, Magyari László és Nánási Attila jelenítette meg. A két jósnő szerepében Mester Dórát és Kepenyes-Darida Zoét láthatta a közönség.

A Duna Művészegyüttes és a Tessedik Táncegyüttes kilenc pár táncosa betöltötte a hatalmas színpadot, mindannyian kicsit játszottak is a tánc mellett. A koreográfia Juhász Zsolt Harangozó-díjas alkotása.

A könnyen mozgatható érdekes díszlet Jakub Branicky munkája, az igényes, nagyon szép jelmezeket Nagy Szilvia tervezte.

Varga Viktor rendező sok mondanivalót sűrített az előadásba, mindezt könnyedén, a színház varázsával, csipetnyi zenével fűszerezte, fényfestéssel tette csillogóvá a közönség számára, akik hosszú vastapssal, ovációval köszönték meg a rendező és a színészek varázslatát. A Csodaszarvasnak is helye van a Vízi Színház színpadán időről időre.

A péntek esti ajándék 10 darab belépő, az Arborétumba, melyeket a székek alá rejtett Cervinusos hűtő-mágnes és a jegyük felmutatásával kaphattak meg a szerencsés nyertesek.

Az idézetek Belinszki Zoltán Csodaszarvas, a musical szerzői szövegkönyve című könyvben olvashatóak.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Felújított főutcán közlekedhetnek a csabacsűdiek

Nincs lehetetlen: „Nem szeretem” ételeket kóstoltak a gyerekek az izgő-mozgó táborban