in

Mese nyelvén a bátorság, a leleményesség, a hit

Július 25-én – szerdán este – folytatódott a VII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál a 9. versenyprogrammal, a Zentai Magyar Kamaraszínház magyar népmese alapján Az égig érő fa című mesejátékot mutatta be a Szarvasi Vízi Színház színpadán. A mese rendezője Crnkovity Gabriella.

A történet főszereplőjének, Jánosnak a kondáslegénynek (Virág György) bátorságra, hitre és leleményessége volt szüksége ahhoz, hogy elinduljon Etelkáért, a királykisasszonyért (Verebes Judit) az égig érő fa tetejére. És János elindul Kurtával, a kurta-farkú malaccal (Szilágyi Áron), aki végig őszinte, barátként, segítőtársa lesz a nehézségek legyőzésébenben, a csodák átélésében. Úgy indulnak neki a fának, hogy nem is sejtik milyen kalandok várnak rájuk.

„Odafönt aztán János megtanulja, mit jelent élni a lehetőséggel, milyen is az a hely ahol még a madár se jár, hogy miért nem szabad bemenni a tizenkettedik szobába, milyen a szerelem első látásra, mit jelent az, hogy „ha addig élek is”, milyen az, amikor a jó tett helyébe jót várj, és hogy a gebéből is lehet táltos. Megismeri a félelmet, a szerelmet, a barátságot, a rosszindulatot, a jó szándékot, a fájdalmat és a boldogságot is. Senki sem születik hősnek, de talán egy kicsit azzá válhat, ha tiszta szívvel és nyitott lélekkel járja az útját. János a lélek útján, a felnőtté válást is átéli.” – írja a szinopszis.

A Zentai Magyar Kamaraszínház ezzel a csodálatos mesével a lélekhez szólt, és, hogy célba talált, az a gyermekközönség reagálásából érezhető volt. Végig izgatottan drukkoltak Jankónak és Kurtának, az előadás végén pedig hangosan is kifejezték, hogy nagyon tetszett nekik az előadás, hiszem, hogy a lélek dolgait is megérezték a kis nézők. Nagyon jól felépített játékot láttunk, nagyon jó szereposztásban, szívvel lélekkel előadva.

Az előadás további szereplői: A kétségbeesett Király – Nešić Máté, a gonosz Főkamarás – Dévai Zoltán, Sárkány, a háromfejű – Nešić Máté, Papp Arnold, Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Bajvan, a varjú – Dévai Zoltán, Róka, aki segít – Nešić Máté, Vasorrú Bába, akinek tervei vannak Jánossal – Lőrinc Tímea Pataki Gyűrű-díjas, a gebéből Táltossá változott ló – Papp Arnold.

Színpadra alkalmazta és a dalszövegeket írta Lénárd Róbert, a zenét Bakos Árpád szerezte, jelmeztervező Aleksandra Pešić.

Kedves, szívet melengető mesét láttunk a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Ma szállítják a Parlamentbe a békésszentandrási szőnyeget

Három év elteltével újra kitárult a Szlovák Tájház kapuja