in ,

Három év elteltével újra kitárult a Szlovák Tájház kapuja

2015 októberében zárt be ideiglenesen a Szlovák Tájház, bár akkor még nem lehetett tudni, hogy mennyi időre kell búcsút venni az épületben őrzött tárgyi emlékektől. Szerencsére alig több mint fél évvel később megegyezés született, és aláírta a Szarvasi Szlovák Önkormányzat az adásvételi szerződést a Szirén Ruházati Kft.-vel. Az anyagi forrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Nemzetiségi Főosztálya biztosította, ahonnan 10 millió Ft támogatás érkezett. Ezt egészítette ki a nemzetiségi önkormányzat, ill. a Határon Túli Szlovákok Hivatalától elnyert 5000 euró, amelyet ugyancsak erre a célra fordítottak.

Frankó Anna, a nemzetiségi önkormányzat elnöke a július 20-án tartott átadó ünnepségen elmondta, egy teljes évet vett igénybe az Örökségvédelmi Hivatal engedélyeztetése, amely nélkül nem kezdődhettek volna meg a felújítási munkálatok. Ez 2,7 millió Ft-ba került, amit önerőből fedeztek. A hivatal először csak az ingatlan külső felújítására bólintott rá, amelynek a költsége 7 millió 847 ezer Ft volt. Három cég közül a legkedvezőbb ajánlatot az Integrál Építő Zrt. tette, vagyis ők végezhették a kivitelezést. Alvállalkozóként Molnár Levente egyéni vállalkozó kapcsolódott be a munkálatokba. (Érdekesség, hogy a cég korábbi elnöke, Bődi János e falak között töltötte első éveit, 1948-1954 között. Gajdos Attila önkormányzati képviselőnek ugyancsak személyes kötődése van az épülethez, mivel a dédnagyapja ebben a házban született – szerk.)

– A tetőszerkezet faanyaga teljesen új, és rovarirtó szerekkel kezelték le. Az utcafront felőli nádtető 3 m hosszan ugyancsak új, ill. a tető gerince is teljesen új nádazással készült. Elöl és hátul csak felújítás történt. A külső falat leverték, és két rétegben vonták be agyagos sárral, majd kimeszelték. A csapadékelvezetésre egy méter szélességben gyöngykavics járda került. A legégetőbb az utcafront felőli lábazat volt, mert már 10 cm-es nyílás tátongott. Be lehetett az utcáról nyúlni a tisztaszobába. Ez mára teljesen eltűnt – ismertette a beruházás részleteit.

Hozzátette, az elmúlt másfél hónap a takarítással, az épület berendezésével telt, melyben közel negyvenen működtek közre.

Emellett már folyik egy másik pályázat elbírálása is, amelyet a tisztaszoba falfestésére és a díszítőfestő munkálatokra nyújtottak be a Lechner Tudásközponthoz, „Műemléképületek helyreállítása” címmel. Ennek költsége 3 millió 810 ezer Ft, melynek a felét ugyancsak önerő fedezi, de segített Szarvas város önkormányzata is. Nyertes pályázat esetén ugyanis a hiányzó 405 ezer Ft-ot rendelkezésre bocsájtja.

Babák Mihály polgármester emlékeztetett, „hosszas civódás” előzte meg az első lépéseket, de végül az idő mindent elrendezett. Egyúttal köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek a tót hagyományok megmentésében és az utódok felé történő átörökítésében. Vallja, ha a jó emberek összefognak, előbb-utóbb célba érnek, s ennek köszönhető az is, hogy Szarvas város az utóbbi időszakban látványos fejlődésen ment keresztül.

Paulik Antal a magyarországi szlovákok országgyűlési szószólója arról beszélt, hogy amióta nem háromgenerációs családok élnek együtt, egyre fontosabb, hogy a népi kultúra tárgyi emlékeit bemutassák a mai kor generációjának. Példaként említette személyes történetét. Mint mondta, tanyán töltött gyermekkori éveinek köszönhetően ő még jól emlékszik az őt körülvevő tárgyakra, városban nevelkedett lánya esetében azonban ez már közel sincs így. Hasonló a helyzet az írott szellemi hagyatékkal is. Egyre kevésbé értik a nyelvet, éppen ezért felértékelődött a tárgyi emlékek továbbvitele.

Igor Furdik szlovákiai főkonzul rámutatott, az átadó ünnepség a munka, az összefogás és az örökség mellett a jövőről is szól. Reményét fejezte ki, hogy az épület a jövőben megtelik látogatókkal, a programok pedig vonzzák a közönséget.

A tájház hétfőtől várja a látogatókat. Mivel egyelőre nem rendelkezik működési engedéllyel, ezért ingyenesen megtekinthető.  A tervek szerint ősszel felszántják az épület mögött elhelyezkedő udvart is, és gyakorlókertet alakítanak ki a Szlovák Általános Iskola osztályai számára. Jövő nyáron citeratáborok szervezését helyezték kilátásba, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a házba ismét élet költözzön.

Mese nyelvén a bátorság, a leleményesség, a hit

Ágoston Béla

Ágoston Béla, a polohisztor zenész