in ,

Sokan voltak kíváncsiak az évszázad holdfogyatkozására Szarvason is

A megszokottnál sokkal többen emelték tekintetüket pénteken, az esti órákban az égbolt felé, remélve, hogy részesei lehetnek egy nem mindennapi égi jelenségnek. Noha a holdfogyatkozást a meglehetősen gyakori asztronómiai érdekességek között tartják számon, a pénteki nap több szempontból is kivétel volt. A hold minden korábbinál tovább, összesen 143 percet tartózkodott a teljes árnyékban, a teljes jelenséget pedig több mint hat órán át lehetett megfigyelni.

Természetesen a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Köre is készült a nagy napra. Bevezetésként állandó helyszínükre, a Városi Könyvtárba invitálták az érdeklődőket, és dr. Dezső István a közelgő esemény elméleti hátterébe avatta be a hallgatóságot. Mint elmondta, a félárnyékba lépés 19.14-kor veszi kezdetét. Ekkor a laikus szemlélődő csak annyit érzékel, hogy a Föld kísérője sokkal sötétebb színű. A teljes fogyatkozás fél tízkor kezdődik, a totalitást pedig kevesebb, mint egy óra múlva, 22.21-kor éri el. Ekkor sem tűnik el a hold teljesen a szem elől, hanem a hátulról érkező napfény a Föld légkörén megtörve egy vöröses árnyalatot kölcsönöz neki.

A másik jelentős csillagászati eseményt ezen az éjszakán a Mars földközelsége adta. A bolygó csupán 57,6 millió kilométerre volt a Földtől, és innen nézve teljes napsütötte oldalával fordult felénk. A különbséget látszólagos mérete és a fényessége jelentette, ami vetekedett a legfényesebb bolygóval, a Vénusszal. Jó hír, hogy a jelenség még hosszú hetekig látható, s tiszta égbolt esetén szabad szemmel is könnyen észre lehet venni.

Az előadást követően sokan a gyakorlatban is kíváncsiak voltak a jelenségre. 19 órától egyre többen gyülekeztek a Fő téren, ahol az intézmény távcsöve szolgált csalogatóként. Sajnos az égbolt nem sok reménnyel kecsegtetett. Bár az érdeklődés egy pillanatig sem lankadt, úgy tűnt, az eget beborító felhők nem engedik láttatni a sötétbe átkúszó égitestet. A csillagászklub vezetője képekkel illusztrált gyorstalpalóval igyekezett áthidalni a rossz idő okozta nehézségeket, többeket pedig a jó hangulatú társaság és beszélgetések késztettek maradásra.

Dr. Dezső István közben arról is tájékoztatott, hogy az elkövetkező egy évben ő folytatja a kör vezetését. A csoport korábbi mozgatórugója, Szklenár Tamás ugyanis külföldön tartózkodik.

– Amatőrcsillagászok között tevékenykedek közel 20 éve, de azt is látom, hogy szakmailag Tamás sokkal többet tud nálam. Én a szervezőmunkámmal szeretném erősíteni a kört. Több előadót fogunk hívni, és sok gyakorlati feladatot fogunk majd elvégezni. Binokulárral és szabad szemmel is gyakran megfigyeljük az éjszakai égboltot, kezdve akár az augusztusi csillaghullással. Ha pedig a téli időszakban számítógép mellé kényszerülünk, megismerkedhetünk a különböző számítógépes szoftverek világával – osztotta meg a jövőre vonatkozó terveit.

A legkitartóbbak késő éjszakába nyúlóan köszöntek el a Fő tértől, de akkor sem csalódottan. Igaz, a hold nem bukkant ki a felhők közül, cserébe viszont részesei lehettek a közös várakozás élményének, amelynek gyümölcse hazaérve beérett. Elmondások szerint ugyanis éjfélhez közeledve kitisztult az égbolt, s a hold megmutatta részleges fogyatkozásban lévő arcát a kíváncsiskodóknak.

Molnár Juli és Seregi Zoltán

A Vízi Színházban minden este történik valami

Népismereti hagyományok nyomában a trefortosok