in ,

Simkovicz Kittire szavaztak a legtöbben a csabacsűdi Anna-bálon

A nyár legforróbb hónapjában sem hagyta program nélkül a helyieket a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület. Július 28-i báljuk bizonyította, hogy egy emlékezetes esten nem feltétlen a pompának, a ruhakölteményeknek és gasztronómiai műremekeknek kell elöl járniuk, hanem a közösség és a jótékonyság is betöltheti ugyanezt a szerepet. A teljes bevételt ugyanis – mint ahogyan az előző években – a szeptemberi VII. Nemzetközi Kukoricanapra fordítják.

– Fontos a szórakozás és a karitatív cél is. Szeretnénk az emberi kapcsolatokat ápolni, és a régi hagyományokat feleleveníteni – mondta el a rendezvény kezdetén Jansik Györgyné, a civil szervezet elnöke. – A báli hangulatot nyitótánccal és bálkirálynő választással szeretnénk megteremteni, és a nagy elődök nyomdokaiban lépkedve mi is koronával jutalmazzuk az első helyezettet.

A negyedik éve töretlen sikerrel zajló Anna-bálra ezúttal is mintegy százan fogadták el a meghívást, igaz, érkezésüket sokan a vacsora után kezdődő táncra időzítették.

Nyitányként a Tessedik Táncegyüttes táncosainak produkcióját láthatta a közönség, köztük egy csabacsűdi leányzóval. Kusnyar Zita számára különösen sokat jelentett, hogy ismerősei előtt mutatkozhatott be, mivel egy éve már a szarvasi gimnázium padjait koptatja.

– Nagyon szeretek itt élni. Itt nőttem fel, itt van a családom, de a középiskola miatt ma már kevesebb időt tudok Csabacsűdön tölteni. Annak is örülök, hogy a faluban ilyen sok rendezvényt szerveznek, s bár bálkirálynői babérokra nem török, szorítok a jelölteknek – vélekedik az eseményről a 16 fiatal lány, aki egyébként teljes joggal pályázhatott volna a bál legszebbje címre.

A kezdeti visszafogottság után végül öten vállalták a megmérettetést. Volt, akinek a neve édesanyja vagy nagymamája biztatására került be a képzeleti kalapba, mások egyszerűen csak játéknak fogták el a királynőválasztást.

Az önkormányzatot Kerek Mihály alpolgármester képviselte, akinek az emlékezetében még élénken él az egykori bálok hangulata. Mint mondta, akkoriban az egyetlen szórakozást ezek az összejövetelek jelentették, ahol kortalanul mulattak együtt az emberek.

– Emlékszem, régen a környéken mindenhol volt bál. Nem volt vacsora, nem voltak extra szolgáltatások, de mindenki boldog volt. Az sem számított, ha valaki éjszakába nyúlón dolgozott, utána azonnal oda vezetett az útja. Most úgy érzem, nehezebb megszólítani az embereket. A fiatalok egy kicsit kimaradnak, inkább a középkorosztály és az idősebbek vannak jelen. Remélem, ez nem lesz mindig így, és ez a generáció is felismeri egy-egy ilyen megmozdulás szépségeit – szűrte le a tapasztalatait a település második embere.

A szépségkirálynő jelöltek közül végül Sinkovicz Kitti fejére került a korona, aki csak nehezen tudta elhinni a végeredményt. Udvarhölgyeinek Jancsó Évát és Jancsó Alexandrát választották.

Az álmok megvalósíthatók földön, vízen, levegőben

Apa és lánya a színpadon