in ,

Ötvenszázalékos készültségben több békésszentandrási projekt

Tíz pályázat fut a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretében (TOP) Békésszentandráson. Elsők között hozták nyilvánosságra a Gondozási Központ és a Polgármesteri Hivatal épületenergetikai nyertes pályázatát, ill. azt a 1030 m hosszú, turisztikai célú kerékpárutat, amely a Körös-völgyi kerékpárúttól a strandig húzódik.

– Ezeket a pályázatokat mérföldkőrendszerben számolják. Július 31-vel megtörtént az ingatlanoknak az 50%-os készre jelentése. A hivatal épületénél az ablakokat már kicserélték, és a szigetelés jelentős része is elkészült. Összességében nagyon jól állunk, mert mindhárom esetben október 31-e a befejezési határidő – tájékoztatott Sinka Imre polgármester.

Mindazonáltal hozzátette, a neheze még hátravan. Az épület oromzata ugyanis műemlékvédelem alatt áll, ezért törekednek arra, hogy az eredeti arculatot megőrizzék. Az 1905-ben épült ingatlan visszakapja továbbá eredeti, ún. monarchia-sárga színét is.

A teljes beruházásra 2017 májusában 93 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat, amit 100%-os intenzitású. A külső oldali hőszigetelés 420 négyzetméteren, a födémszigetelés 400 négyzetméteren valósul meg. Ezen kívül 115 négyzetméteren kerül sor nyílászárócserére.

A Gondozási Központ ugyancsak a múlt század elején, 1906-ban épült. S bár ez esetben sajnos a teljes utcafronti homlokzatot nem tudják megőrizni, hagynak mementót az utókornak.

– Ez most egy óriási beruházás. A régi falakból a vakablak marad meg, hogy emlékezzünk a valamikori református iskolára, s simogassa lelkünket a régmúlt. Az épület összes többi része megújul, felfrissül, s bízunk benne, hogy az itt élő időseknek is tetszeni fog – tekintett végig a régi-új falakon Virág Sándorné intézményvezető.

Hangsúlyozta, évek óta vártak erre a felújításra. A 26,95 millió Ft-os fejlesztés keretében 520 négyzetméteren külső oldali hőszigetelés, valamint 660 négyzetméteren födémszigetelés történik. Mindemellett 67 négyzetméteren nyílászárócserét hajtanak végre. Jelen állás szerint a szigetelési munkálatok elkészültek, augusztus második felében pedig az ajtók, ablakok teljes körű cseréje veszi kezdetét.

A központ vezetője rámutatott, a bentlakók mindeddig csupán kíváncsi szemlélői voltak az eseményeknek, a folytatásban azonban némi türelemre és kompromisszumra is szükség lesz a részükről. A munkálatok ugyanis valamelyest a szobákba, közösségi helyiségekbe is beköltöznek, cserébe viszont az idősek ősszel már megszépült környezetben folytathatják mindennapjaikat.

Emellett a nagyközség támogatást nyert az Idősek Klubja és az Orvosi rendelő épületének energetikai korszerűsítésére is, 31,8 millió Ft, ill. 28 millió Ft értékben. A négy projekttől a település intézményenként havi több százezer forintos megtakarítást vár, ami remélhetőleg részben már az idei fűtésszámlán is érzékelhető lesz.

Sinka Imre arról is beszámolt, hogy a 77 millió Ft összértékű, turisztikai célú kerékpárút is jó úton halad a megvalósítás felé, és várhatóan decemberben ugyancsak átadásra kerül.

Sallai Zsóka, Lakatos Viktória és Lévai Attila

Eszembe jutottál…

32 csapat küzdött a Kacsa-tó mellett