in ,

Fedett terasszal és kemencével gazdagodott a siratói klub

Négy év alatt látványos változáson ment keresztül Sirató. Ahogy Babák Mihály fogalmazott, bár az itt élők „kicsit későn értek”, az elmúlt időszakban bebizonyították, hogy képesek összetartó közösséget kovácsolni. A létszám ma is a felső határt, a hatvan főt súrolja. A nappali ellátást ráadásul nem csak a siratóiak felfedezték fel maguknak: ide járnak Bezinából, az Újfaluczki-dűlőből és többen Szarvasról is. Augusztus 15-én újabb ajándékkal gazdagodott a klub. A tanyapályázat keretében az önkormányzat 5,14 millió Ft-ot nyert, amiből fedett közösségi teret alakítottak ki, ill. egy kemencét vásároltak.

– Az igazság az, hogy nyáron bent az épületben nagyon meleg van. Kevés a tér, a sütögetések pedig felmelegítik a belső helyiségeket – magyarázta fedett terasz iránti igényt Jónásné Krajcsovicz Ágnes klubvezető. Nagyon várták már a klubtagok, hogy elkészüljön a fejlesztés. Itt voltak az építkezésnél, állandóan kérdezősködtek, és végre ma együtt örülhetnünk a végeredménynek.

A 90%-os intenzitású projektet az önkormányzat 571 ezer Ft-tal egészítette ki. A támogatási szerződés december 29-én került aláírásra, ezt követően februárban a tervezéssel folytatódott. A kivitelezéssel a Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft.-t bízták meg, nettó 4,02 millió Ft értékben. Az összegből egy 7,46 m X 7,10 m nagyságú kültéri építmény és egy fatárolóval és fedett tetővel felszerelt, 80 X 11 cm-es kemence valósult meg.

Elsőként Varga Margit, a Körös-szögi Kistérség Szociális és Gyermekjóléti Intézményének munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Mint megfogalmazta, bár sokan tartanak az idős kortól, nincs rá okunk. Szarvason számos olyan közösségi tér működik, ahol ezt a korosztályt szeretettel várják, és ahol jól érezhetik magukat. Egyúttal köszönetet mondott az önkormányzatnak azért, hogy gondot fordít erre a területre, és meghallja a szociális szféra kéréseit.

Dankó Béla országgyűlési képviselő ugyancsak dicséretesnek nevezte, hogy az önkormányzat nem csak a nagy projekteket tartja fontosnak, hanem a kisebb közösségek problémáival is foglalkozik. Örömmel tapasztalta, hogy a klubban aktív élet zajlik, és a környéken élők rendszeresen megtöltik az épületet. Mindemellett ígérte, a kormányzat további lépéseket tesz azért, hogy csökkentsék a tanyasi lét hátrányait, és minél élhetőbbé tegyék a külterületeket. Ennek érdekében 2010-ben egy tizenhatmilliárd Ft-os programot hirdetett meg, és minden évben kb. egymilliárd Ft-ot különítenek el erre a célra.

– A tanyavilágban még tudnak jó szarvasi ételt főzni és sütni, ezért remélem, hogy a városból is kilátogatnak majd önökhöz – fogalmazta meg reményeit Babák Mihály polgármester. – Nekünk fontosak az idősek, és szeretnénk gondoskodni róluk. Mi is idősödünk, és bízunk benne, hogy a gyerekeink, unokáink egyszer velünk is ugyanezt teszik. Az ember ugyanis csak azt várhatja el, amit ő maga is ad.

A szalag átvágását követően a megjelentek betöltötték az új épületrészt. A vendégeket a bográcsos ebéd, élőzene és tombola várta. A tervek szerint a terasz az őszi hónapokban sem marad üresen, mivel szüreti mulatságot tartanak az újonnan épült falak között.

Jelentősen átalakult hölgycsapattal vág a bajnokságnak Száva Flórián

Utazás a szerelem körül