in , , ,

Befejeződött a Szarvasi Vízi Színház 8. évada

2018-ban 66 napon keresztül a 71 tervezett helyett 69 produkció várta közönségét a Körösre épített színpadon a Magyar Teátrumi Társaság szervezésében, melyből a Cervinus Teátrum, 14 napon keresztül kínált műsorokat. Két este elmaradt az eső miatt – egy mesejáték, és egy Talkshow a víz fölött – a többi „eső elmosta” programot megtartották később. Az előzetesen kiadott újságban több napon két előadás is szerepelt. Az idei évben 16 színház 35 nagyszínházi produkciót hozott, Szarvasra hogy nyáron a szabadságuk alatt is öregbítsék saját színházuk hírnevét. Köszönet érte minden színház vezetőjének, minden színművésznek.

A hivatalos évadnak ugyan vége van, de a színpadon ezután is lesznek programok, mind a Magyar Teátrumi Társaság, mind a Cervinus Teátrum szervezésében.

Szabó László a Magyar Teátrumi Társaság titkára köszöntötte a meghívott vendégeket, a díjazottakat, a nézőket és színpadra kérte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt, hogy nyissa meg a díjkiosztó gálát. Fekete Péter elmondta, hogy ma este is hozott egy kincset, egy értéket, ami nem más, mint egy könyv, a MTT tagszínházainak bemutatóiról szóló, kritikákat is tartalmazó kötetet. Ebben megtalálható a Csíksomlyói passió, amelyet a Nemzeti Színház mutatott be Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház igazgatója rendezésében, mely pénteken este a csíksomlyói Nyeregben haza érkezett, ahol huszonötezer néző szíve együtt dobbant, és ott „megállt a levegő”.

A köszöntő után Szabó László nem engedte elmenni Fekete Pétert a színpadról hiszen, mint mondta az elmúlt években is együtt zárták az évet, ne legyen ez másképpen most sem. Egyben felkérte a kultúráért felelős államtitkárt, hogy adja át a díjakat, az első három „legjobb”-nak. A további díjakat a Teátrumi Társaság tagszínházainak igazgatói, rendezői, vezetői adták át, ezzel is jelezve számukra is fontos a megmérettetés. Díjat adott át, Blaskó Péter az Egri Gárdonyi Géza, és Seregi Zoltán a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Csasztvan András a Cervinus Teátrum igazgatója, dr. Szabó Károlyné a Magyar Teátrumi Társaság ügyvezető igazgatója, Kiss József a Szolnoki Szigligeti Színház rendezője, és természetesen Babák Mihály Szarvas város polgármestere, valamint a kéttagú gyermek-zsűri Mester Dóra és Sinka Dominik is. A Józsa Mihály-díjat ezúttal is Józsa Attila adta át.

A díjazottak pedig nem mehettek el úgy, hogy verssel, prózával vagy éppen dallal ne köszöntsék a közönséget. „A díjért meg kell dolgozni” – hangzott el tréfásan. De szebbnél szebb meglepetéseket hoztak a díjazott művészek – a legjobbak –, hiszen csodálatos, felemelő érzés volt hallgatni szavaikat, előadott produkciójukat.

Ebben az évben 13 előadást láthatott a közönség – és a héttagú társadalmi zsűri – a VII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál versenyprogramja keretében. A zsűri tagjai: Babák Mihály Szarvas város polgármestere, dr. Melis János Szarvas város címzetes főjegyzője, Paluskáné dr. Udvarhelyi Judit Szarvas város aljegyzője, Mihaleczné Kovács Mária ny. jegyző, dr. Kutas Ferenc ny. középiskolai tanár, a zsűri elnöke, Gombárné Bata Mária a Mozgáskorlátozott Egyesület elnöke és Galambos Edit Ágnes. Az idei 13 előadásból 5 gyermek előadás volt, ezért a zsűri kiegészült két gyermek-zsűri taggal Mester Dóra és Sinka Dominik, akik mindketten a Cervinus Teátrum gyermekszínészei.

Magyar Teátrumi Társaság díjai:

– A legjobb előadás díját a My Fair Lady című musical kapta, Békéscsabai Jókai Színház, rendező: Radó Denise;

– Az egyetlen drámai előadás az Ármány és szerelem című musical, Varga Viktor rendezésében „Schiller drámájának korszerű színpadra állításáért”, kapott díjat, Cervinus Teátrum;

– A legjobb rendező díját Radó Denise Jászai Mari-díjas színésznő, rendező kapta a My Fair Lady rendezéséért, Békéscsabai Jókai Színház;

– A legjobb mesejáték a Csingiling az erdőben című mesejáték a Turay Ida Színház előadásában rendező: Nyírő Bea.

– A legjobb női főszereplő Saárossy Kinga Jászai Mari-díjas színművésznő lett, A férjvadász című zenés vígjátékban Coco szerepének megformálásáért, Egri Gárdonyi Géza Színház;

– A legjobb férfi főszereplő Barabás Botond Jászai Mari-díjas színművész Janika című vígjátékban Balla János szerepének megformálásáért, Szolnoki Szigligeti Színház;

– A legjobb női mellékszereplő Dobó Enikő Függöny fel! című komédiában Brooke Ashton szerepéért, Kecskeméti Katona József Színház;

– A legjobb férfi mellékszereplő Ragány Misa az Ármány és szerelem és Hotel Menthol című előadásokban Wurm, illetve Bringa szerepének megformálásáért, Cervinus Teátrum.

– A legszebb látvány díját a Cinderella című ExperiDance Produkció érdemelte ki;

– A legígéretesebb tehetség díját két fiatal színművész Papp Barbara a Békéscsabai Jókai Színház, My Fair Lady-ben Eliza szerepéért, és Polák Ferenc Cervinus Teátrum Ármány és szerelem és a Hotel Menthol Von Kalb illetve Zsilett szerepéért érdemelte meg.

Seregi Zoltán igazgató leghűségesebb néző külön-díját ebben az évben Zsiga Jánosné vihette haza.

Szarvasi díjak:

– Szarvas Város Képviselőtestületének nagydíja a Hotel Menthol című musical Varga Viktor rendezésében, Cervinus Teátrum.

– Polgármesteri különdíjat ketten kaptak: Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész a My Fair Ladyben Pickering ezredes szerepének megformálásáért Békéscsabai Jókai Színház és Kiss Dániel világosító, a technikai háttér színvonalas biztosításáért, Békéscsabai Jókai Színház.

– A Szarvasért Alapítvány különdíját a Zentai Magyar Kamaraszínház Az égig érő fa című mesejátékért vihette haza.

A Vers a víz fölött tematikus est keretében elhangzott előadások közül a Józsa Mihály-díjat Földesi Ágnes Villő Lidérc című estjéért kapta, amely formabontó, gondolatébresztő volt.

Az évad befejezéseként igazi csemege várt a nézőkre. A Békéscsabai Jókai Színház Egy nehéz nap éjszakáján címmel nagysikerű Beatles dalokkal hozta lázba a nézőket, amelyek Balázs Csongor, Csonka Dóra, Gábor Anita, Gulyás Attila és Liszi Melinda hangján szólaltak meg – káprázatosan! Az énekeseket élőzenekar kísérte, akik erre az estére álltak össze, Halász Illés – dob, Szűcs Péter – basszusgitár, Rázga Áron – zongora, Berta János – szaxofon, Lovas Gábor – szóló gitár, Balázs Csongor – akusztikus gitár. A rendező Seregi Zoltán volt.

A 8. évad, és a VII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál díjkiosztó gálája tűzijátékkal ért véget.

A Newjság és a magam nevében szeretettel és tisztelettel gratulálok a díjazottaknak!

A nézők nevében köszönet jár dr. Szabó Károlynénak a MTT ügyvezetőjének, Fekete Péternek és Seregi Zoltánnak, mint a Vízi Színház művészeti igazgatóinak a nyári programok megszervezéséért megtervezéséért, megvalósításáért, de köszönet illeti dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgatót és Varga Viktor főrendezőt a Cervinus Fesztivál megszervezéséért, lebonyolításáért. Mindannyian sokat dolgoztak azon, hogy 66 napon keresztül minden szarvasi – és ma már egyre több vidéki néző is – minden napra színvonalas, kulturális előadások között válogathatott. Mert „Szarvason minden nap történik valami”.

Köszönet a nézők nevében a Jókai Színház irányítása mellett működő Színitanház hallgatóink, hogy nyáron kiszolgálták a nézőket, nem csak a nézőtéren, hanem a világosító és hangpultok mögött is. Személyes köszönet a két vezetőjüknek, Balogh Edinának és Sallai Zsókának a segítségükért. Végül, de nem utolsósorban köszönet Babák Zoltánnak, hogy immár ötödik éve helyet adott, hogy napi szinten írhassak a Newjságra a Vízi Színház eseményeiről, és képeit adta írásaimhoz. Köszönöm Zoli!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Több száz szelet tortával készül az ünnepi rohamra az Ildikó Cukrászda

Deák Bill Gyula

Szent Istvántól a kenyéráldáson és Deák Bill Gyulán át a tűzijátékig