in ,

Szent Istvántól a kenyéráldáson és Deák Bill Gyulán át a tűzijátékig

Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula

A Szent István-napi hagyományoknak megfelelően az idén is az Evangélikus Ótemplomban került sor a kenyérszentelésre. Az gyülekező helyét Templomtéren a városi fúvósok jelezték, hogy onnan majd a tömeget Babák Mihály polgármesterrel, Dankó Béla országgyűlési képviselővel és Hodálik Pál alpolgármesterrel az élen az Ótemplom bejáratához vezessék.

Hodálik Pál ünnepi beszédében elmondta, hogy az életében hogy lett az alkotmány ünnepéből az új kenyér ünnepén át Szent István ünnepe, majd sorra vette, mit is jelent nekünk, magyaroknak ez a nap.

– Szent István tette lehetővé, hogy ma magyar emberként saját hazánkban, nemzetünkben, Magyarországon biztonságban éljünk dolgozzunk, szeressünk – mondta alpolgármesterünk, majd felsorolt néhány ránk jellemző tényt: a világon bármely részén büszkén mondjuk, hogy “I’m form Hungary”, a világ legnehezebb nyelvét beszéljük, és az olimpiákon felállva énekeljük a Himnuszt a dobogó tetején álló magyar versenyző tiszteletére. Felsorolását a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezte be, amivel azt fejezzük ki, hogy a haza és a élet összekapcsolódik.

Beszéde második részében méltatta Szent Istvánt, aki ezer év távlatából is aktuális példákkal tud szolgálni. Kiemelte, hogy nemzeti ünnepeink között augusztus 20. azon kevés ünnepünk egyike, amire alig vetődik a gyász árnyéka.

Az ökumenikus istentiszteletet ezúttal Horváth Z. Olivér evangélikus lelkész és Seidl Ambrus katolikus plébános celebrálta.

Ambrus atya összefoglalta azokat az magyar “innovációkat”, amiket ezer évvel ezelőtt mi adtunk Európának, hogyan lettünk sok istent és sámánokat tisztelő pogány népből keresztények Szent István iránymutatása alatt.

Az ünnepi istentiszteletet a kenyéráldás, majd a kis cipók átadása zárta.

A nap hátralevő részében a Körösön fáklyás felvonulás, a Templomtéren felállított színpadon a Cervinus Teátrum művészei, Szemerédi Bernadett, Rigler Renáta, Timkó János, a tűzijáték előtt a nap legnagyobb tömeget vonzó sztárfellépője, Deák Bill Gyula, azt követően Jansi és a távoli rockonok szórakoztatták a templomtéren ünneplő tömeget.

Fotók: Babák Botond / Babák Zoltán

Befejeződött a Szarvasi Vízi Színház 8. évada

Sinka Imre: I. István felismerte, hogy ez nem a könnyebb út, de az az út, amely legtovább visz