in , ,

Csángótábor: Közelebb a nyelvhez, közelebb a magyarsághoz

Két tábor fonódott össze augusztus 10-én, Békésszentandráson. A Dumbravénről érkezett csángók és helyi utánpótlás focisták töltöttek együtt egy játékos sportdélutánt, a Bencsik Mihály Sporttelepen. A helyszínre érkezve nagyon csendesnek tűnt a pálya, mozgást csak a strand környékén lehetett tapasztalni. Rövidesen kiderült, az ok rendkívül prózai: a szervezők a nagy hőségre való tekintettel némileg átírták a forgatókönyvet, és a szervezett programok előtt egy órányi csobbanást engedélyeztek a vidám kis társaságnak. Közben Papp Dezső, a csángó tábor elindítója is megérkezett, és az árnyékba húzódva mesélt a kéthetes meghívás programjairól.

– Részben oktatási, részben kulturális táborról van szó. A gyerekek délelőttönként elméleti órákon vesznek részt. Tanulnak történelmet és magyar nyelvet is, mivel ők csak az archaikus magyar beszélik. A nyelvújítás hozzájuk nem jutott el. A délután inkább a kikapcsolódásé és a szórakozásé – tájékoztat az augusztus 1-je és 14-e között zajló programok hátteréről.

A táboroztatás 18 éve indult, mindössze tíz gyermekkel. Papp Dezső egy könyvet olvasott a hazánktól messze szakadt kisebbségi népcsoportról, ami felkeltette az érdeklődését. Nem sokat tétovázott. A jászberényi Csángó Fesztiválon keresztül felvette a kapcsolatot velük, és meghívta őket a településre. Emlékszik, eleinte a vendégek nem nagyon mertek megszólalni magyarul, és nyelvtudásuk is alacsonyabb szintű volt. Ma már ezen a téren nagy változásokat tapasztalnak, köszönhetően többek között a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programnak.

– Már több mint húsz településen zajlik magyar nyelű oktatás, kultúra és hagyományőrzés. Az sajnos változó, hogy a családok mennyire támogatják az ebben való részvételt, de úgy vélem, az ottani pedagógusoknak elsősorban közösséget kell építeniük, s ha ez adott, csak utána lehet bevonni a gyerekeket a foglalkozásokra. Mivel az állami oktatás nyelve a román, a magyar nyelvet délutánonként, fakultatív módon tanulják. Jó hír, hogy ma már olyan román iskolákról is beszélhetünk, ahol sikerült elérni, hogy a csángó diákok heti 3-4 órában magyarul is tanuljanak. Ezt nagyon nagy előrelépésnek tartok – világít rá a határon túli helyzetre Majzik Tamás pedagógus, aki 2011 óta tanítja a moldvai csángókat.

Sajnos a törekvéseik ellenére csak kevesen folytatják tanulmányaikat magyar nyelvű középiskolában, mivel tartanak a kiközösítésétől és az ezzel járó nehézségektől. Őket erősíti Tamás Sebastian, akinek a csíkszeredai líceumra esett a választása.

– Én a nagyapámmal és a szüleimmel is magyarul beszélek. Mindig szerettem volna többet tudni ezen a nyelven, mivel nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Lehet, hogy Magyarországra vagy Székelyföldre kerülök, és akkor könnyebben boldogulok. Mellette az angolt is szeretném erősíteni, mert arra is szükség van – fogalmazza meg ízesen az erdésznek tanuló fiatal.

A csángó gyerekek jutalma nyaranta a békésszentandrási tábor. Kizárólag azok vehetnek részt rajta, akik a tanév során rendszeresen látogatták a foglalkozásokat. A szervezők célja, hogy a fiatalok nyelvtudása és identitástudata erősödjön, miközben sok-sok élménnyel gazdagodnak.

A fürdőzést követően a magyar és csángó gyerekek vegyes csoportokban játszottak. Először a klasszikusnak számító ország-városnak veselkedtek neki, majd  mozgásos feladatokat kellett teljesíteniük. Végül egy rövid focimeccsre is sor került. A vendégek augusztus 11-én, a Sport-és Vitamin Nap keretében mutatták be hagyományőrző műsorokat, kedden pedig búcsút vettek a településtől.

Tipikus egygólos mérkőzésen gól nélkül Doboz ellen

Több száz szelet tortával készül az ünnepi rohamra az Ildikó Cukrászda