in , ,

Földesi szerint politikailag izgalmas ősz elé nézünk

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Kéthónapnyi nyári szünet után augusztus 27-én ismét sajtótájékoztatóra várta a helyi médiumok képviselőit Földesi Zoltán. Az MSZP helyi szervezetének elnöke országos aktualitásokkal nyitotta mondandóját, melyek között szólt a szocialista párt által kezdeményezett vitanapról. A téma devizahitelek és a kilakoltatás volt. Megállapították, hogy a kormányzati kommunikáció ellenére ezek az ügyek nem megoldottak. Ígéretet tett, hogy a demokratikus ellenzék ősszel kiemelt problémaként fogja kezelni a kérdéseket, és minden lehetséges eszközzel fellép bennük.

Kitért arra, hogy elvesztették az egyik legjelentősebb média bástyájukat, a Hír TV-t. Simicska a választások után kapitulált, és fegyverszünetet kötött Orbán Viktorral. Az új tulajdonos a kormányközeli Nyerges Zsolt lett. Azt látja, hogy az országos médiában egyre kevesebb az újságírói alapelveket szem előtt tartó szakember, és minimálisra csökkent a nem szócsőként működő televíziós csatorna.

Szólt a miniszterelnök tusványosi beszédéről is, amire minden évben oda kell figyelni. Itt hangzott el ugyanis néhány éve az illiberalizmus kifejezés, tavaly pedig Orbán keresztény demokráciát hirdetett. Ezúttal a jövő évi választás állt a középpontban, amelynek a zászlajára a migrációt tűzték. Úgy véli, bár lenne minek örülni az országban, a vezetés gondoskodik arról, hogy elrontsa a kedvünket.

Érintette a júliusban elfogadott jövő évi költségvetést, amit 305-310 eurós tételen számoltak ki, noha tisztában voltak a forint leértékelődésével. Emiatt szerinte adódhatnak még problémák. A családok költségvetésének titulált tervezet továbbá több ponton sántít. Különösen nagy felháborodást váltott ki a képviselői fizetésemelés keresztülvitele, amelyhez a kormány zsarolási módszereket alkalmazott. A listán bejutott képviselők a töredékét kapták volna a költségvetési keretnek az egyéni képviselőkhöz képest, ezzel pedig ellehetetlenült volna az MSZP vidéki működése. Így fordulhatott elő, hogy a baloldali frakció egy része megszavazta az előterjesztést. Ezt követően a párt úgy döntött, hogy nem veszik fel a megemelt összeg egy részét, hanem szociális célokra fordítják.

Az MSZP két népszavazási kezdeményezést indított útjára. Az egyik arra vonatkozott, hogy Magyarország is csatlakozzon az EU Legfőbb Ügyészségéhez, azért, hogy a hazánkban is eljárhasson különböző jogi, gazdasági ügyekben. A másik népszavazási kezdeményezésükről azt mondta, a kormány több tízmilliárd forintot költ el kommunikációra úgy, hogy a hasznát a fideszes baráti kör élvezi. Ezért azt szerették volna elérni, hogy azt az összeget a nézettséggel és olvasottsággal arányosan használják fel. Az Országos Választási Bizottság mindkét ügyet lesöpörte.

Aggodalmát fejezte ki a megszűnésre ítélt cafeteria rendszerrel kapcsolatban, különös tekintettel a fegyveres szervekre. Eltörölnék ugyanis a túlóra és a szabadságok pénzbeli kifizetésének lehetőségét is. A rendvédelmi szerveknél dolgozók így átlagosan havi 50-70 ezer Ft-tól esnének el. Az MSZP szakértői kiszámolták, hogy a rendőrség az idei első félév végén elérte az éves túlóra keretet, vagyis a dolgozók számolnak ezzel a bevétellel. Félő, hogy a magyar rendőrség emiatt nem fogja tudni jövőre ellátni a feladatát. Az MSZP ezt komoly politikai akciókkal szeretné megelőzni.

– Emberi életekkel, családok egzisztenciájával nem szabad játszani – summázta véleményét.

Helyi vizekre evezve beszélt a legutóbbi, augusztus 23-i testületi ülés legfontosabb döntéseiről.  Napirend előtti bejárás keretében átadták a Vágóhíd utcában épült járdát, 16 millió Ft értékben. A képviselő-testület 3 napirendet, 10-12 bejelentést és 3 zárt ülést tárgyalt. A számokat látva megerősödött benne, hogy az önkormányzati rendszer teljesen kiüresedett. Ma a képviselők már csak formális gazdái a településnek.

Napirend előtti felszólalásában megköszönte a Pro Urbe díjat, amelyet a testület idén többek között neki ítélt meg. Ezzel ugyanis a város 12 éves parlamenti, 20 éves közéleti és 40 éves helyi közéleti tevékenységét ismerte el. Véleménye szerint példát mutatott a testület korrektségből, és pártállástól függetlenül az életút során elért eredményeket méltatta. Csalódásának adott hangot Gajdos Attila önkormányzati képviselő javaslatával kapcsolatban, aki azt kezdeményezte, hogy regnáló közéleti szereplők ne kaphassanak ilyen kitüntetéseket. A képviselők azonban elutasították a felvetést.

Az ülésen áttekintették az első féléves költségvetést. Bár az önkormányzati finanszírozás rendszere néhány éve jelentősen átalakult, Szarvas város pénzügyi helyzete stabil. Felesleges pénzük ellenben nincs. Az M44-es útépítés miatt ugyanis plusz bevételre tettek szert, melynek következtében megnőtt a település adóerő képessége. Ez azzal jár, hogy az önkormányzat kevesebb állami forrást hívhat le, vagyis amit az állam az egyik kezével adott, a másikkal el is vett. Mindazonáltal az eredetileg 2,3 milliárd Ft-tal elfogadott költségvetés ma már 5 milliárd Ft felett jár, tehát nem lehet okunk panaszra.

Tárgyalta a testület a hulladékgazdálkodást is, amihez nem tudja a szavazatát adni. Bízik benne, hogy idővel a város megoldja a problémát, és nem kell az országos mutyihoz asszisztálnia. A fő cél, hogy a szarvasiak nem maradjanak ellátatlanul, ezért mindenképp megtartják a Szarvasi KOMÉP Városgazdálkodási Kft. által végzett tevékenységi kört.

Zárásként elismeréssel szólt a kultúrában gazdag nyárról. Azt tapasztalta, hogy a Vízi Színházban egyre nagyobb arányba látogatnak el más településekről, a Zenepavilon pedig sok értékes programmal járult hozzá a kikapcsolódáshoz. Emellett közeledik a XXI. Szarvasi Szilvanapok, ami a település legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye. Gratulált továbbá a szarvasi sportolók országos és nemzetközi teljesítményéhez, amellyel a város hírnevét öregbítették.

Végül jó munkát és tanulást kívánt a pedagógusoknak a kezdődő 2018/19-es tanévre. Úgy véli, politikailag egy izgalmas ősz elé nézünk, amelyre már a jövő évi két választás fénye is rá fog vetülni.

Korcsmáros György

Szeptemberben Molnár Ferenc Ibolyája a Cervinusban

Székács Sámuel nevét viseli a felújított evangélikus közösségi központ