in ,

Egy zsák szemét a Körösök tisztaságáért

– Ha körbenézek, azonnal három elhajított dobozt tudnék szedni – mondja egy kapásra váró, tizenéves horgász azzal kapcsolatban, mennyire szemetesnek találja a vízpartot. Mellette két teli zsák szemét tornyosul, amit valószínűleg korábbi horgásztársai halmoztak fel, az előírással ellentétben azonban nem szállították el a helyszínről.

A helyzetért természetesen nem kizárólag a horgászok tehetők felelőssé, viszont nem is vonhatók ki teljesen alóla. A parton talált hulladékok jellegéből és az előbukkanó etetőanyagos dobozokból egyértelmű levonható a következtetés, mely szerint ők sem tartják be a szabályokat.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KHESZ) helyi horgászrendje kimondja, szemetes horgászhelyen horgászni tilos. A horgászhelyen talált szemetet, hulladékot a horgász köteles a horgászat megkezdése előtt szemetes zsákba gyűjteni, a horgászat alatt keletkező hulladékot összegyűjtve szemetes zsákba tárolni, és azt a horgászat befejeztével magával vinni. Szemetelésnek minősül a cigarettacsikk, a különböző magok héjai, valamint a rágógumi eldobása is. Szemetes horgászhelyen való horgászatért a területi jegy a helyszínen bevonásra kerül, vagy a horgászat közben keletkezett szemét hátrahagyása miatt utólagosan is bevonásra kerülhet.

Deli Ibolya, világbajnok bronzérmes horgász úgy gondolta, nem nézi tovább ölbe tett kézzel az áldatlan állapotot, és egy figyelemfelkeltő akcióval próbál változtatni rajta. A „Horgászok a Körösökért!” kezdeményezés lényege, hogy minél többen szedjenek össze egy zsák szemetet a vízparton, majd posztolják ki az erről készült képet a közösségi oldalon. A csatlakozók között a Matchfishing Sporthorgász Egyesület jóvoltából egy 2019. évi összevont területi jegyet sorsolnak ki, illetve a tervek szerint öt gyermek területi jegy is gazdára talál.

– Sokan azt mondták, hogy naivitásom határtalan, és nem fognak csatlakozni az emberek, mert mindenki csak beszélni szeret. Ezt meg is tapasztaltam, miután kiposztoltam az akciót. Azonnal jöttek a megjegyzések, amelyekben megnevezték, hogy kik szemetelnek, valamint büntetést sürgettek. De elhangzott az is, hogy ne szedjük össze mások után a szemetet. Úgy vélem, a kommentháborúra se nekem, sem a vízpartnak nincs szüksége. Ezért várom azokat, akik aktívan tenni szeretnének az ügyben – nyomatékosította szándékát.

Szerencsére azt látja, hogy a horgászok egy része megmozdult a hívószóra. Egyre több fotó érkezik a közösségi oldalukra, s nem egyszer előfordult az is, hogy valaki nem állt meg egyetlen zsáknál. Egy nemrégiben rendezett busafogó versenyen a résztvevők ennél is tovább mentek. Néhány óra leforgása alatt egy utánfutónyi szemetet hordtak össze, amit a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének halőrei elszállítottak.

– A fejekben van a baj – mutatott rá a probléma origójára a szemétszedési akció elindítója. Nem vagyunk elég tudatosak. Játszunk a természettel, és nem érezzük annak a veszélyét, ha egy műanyag hulladékot a vízparton hagyunk.

A szervezők kérik, szemétszedéskor mindenki vigyen magával kesztyűt és szemetes zsákot, valamint veszélyes hulladékot semmiképp se próbáljon magával vinni. A fotókat egészen november 30-ig várják, a sorsolásra pedig egy nappal később, december 1-jén, 16 órakor kerül sor.

Farkas Róbert

A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható

Két hatalmas góllal, és egy büntetővel 3–0