in , ,

Itt van az ősz, itt van újra – évnyitó a Szlovákban

Milyen igaz! Szeptember 2-án, vasárnap délután elbúcsúzott a diákoktól a csaknem 80 napig tartó Vakáció. Bárány Mihály 6.a és Paraizs Tamara 8.a osztályos műsorvezetők a Cervinus Teátrum színpadára szólították a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium legbátrabbjait, az évnyitó rendezvény  szereplőit. Harsányi Botond 4.b osztályos tanuló versben mondta el, hogy  milyen szoros barátságot kötött a vakációval, majd az intézmény 4. osztályos lányai Petőfi Sándor alkalomhoz illő versének megzenésített változatára tánccal, színes kendőlengetéssel búcsúztatták a nyarat. A ritmusos mozdulatokat Piros Renáta tanította be. Turna Bence 2.a-s kisdiák szlovák verse után három bátor elsős Brachna Vanda, Mészáros Zóra és Darvas Krisztián szavalták, hogyan lesz belőlük tudós féle okostojás, most már kezdődjön a tanítás! Itt az ősz, a vándormadarak is útra keltek, amint azt a színpadi háttérdekoráció távozó gólyái is példázták, alkotóik Rómer Zsuzsanna és Kovács Ágnes voltak. A tanév első műsorát Hruskáné Molnár Mária, Jansikné Herkó Éva és Kerti Éva állították színpadra. Énekes lányok lelkes csapata színesítette magyar és szlovák nyelvű dalkészletével az ünnepélyes tanévnyitó programját Molnár-Budai Barbara és Fonád Zoltán tanítók aktív közreműködésével.

Eközben a művelődési ház színpadán fejüket jobbra és balra kapkodva, csendben egymás mellett ülve, hol mosolyogva, hol kíváncsiskodva követték figyelemmel az eseményeket az évnyitó aprócskái, az elsősök. Az 1.a osztályos tanító nénik Csasztvanné Vass Edit és Valló Anita, 1.b osztályos tanítók Jansikné Herkó Éva és Nagyné Körmendi Nikolett, az 1.c-s gyerekek fejlődését Árvai Anikó és Kovács Ágnes tanító nénikre bízták idén.

Nyemcsok Mátyásné igazgatónő beszámolt a nyári szünet tartalmas történéseiről, a nyári táborok mellett a kollégák szakmai továbbképzéseiről, a módszertani megújulást célzó projektről és az intézmény személyi változásairól. Kisgyermekük mellől térnek vissza tanítani Vajda Ildikó és Molnár-Budai Barbara kolléganők. Két pedagógus kezdi a 2018/2019-es tanévét a szlovákban, ők Balczó Judit és Tóth Richárd. Az éjszakai kollégiumi ügyeletet Kisné Szél Mária teljes munkaidőben fogja ellátni, portásként Kőrösiné Zvara Mária került alkalmazásba.

A szabadulószoba, mint új oktatási színtér névadó pályázatára beérkezett legjobb ötlet a „Tanuló Univerzum” a 7.c osztályos Benyó Martintól származik, aki ezért a színpadon jutalmat vehetett át. A nyári szünetben 4 diák pótolt tantárgyi hiányosságokat, közülük hárman sikeresen vették a pótvizsga kihívásait, 1 fő évfolyamot ismétel. Az intézmény napsütésnek jobban kitett szárnyában klíma berendezések kerülnek felszerelésre.

A mindenki számára új kihívásokat előre vetítő tanév megnyitásának záró mozzanataként a 8. osztályos tanulók az intézmény dísz és egyen nyakkendőjét kötötték az elsősök ünneplőjére. Ez jelképezi, hogy most már az első évfolyamosok is az iskola tagjai. Egyben azt is kívánták, hogy találjanak minél több barátot, szeressék az iskolájukat és viseljék büszkén a szlovákos nyakkendőt.

A 2018/2019-es tanévnyitó ünnepségen megjelent vendégként üdvözölte az igazgatónő Babák Mihály polgármestert, Gajdos Attila és Dernovics László képviselőket, Medvegy Pálné tiszteletbeli igazgatót, Márton Sándor iskolarendőrt, Alena Kosc, Viera Krajčová és Dana Lukáčiková vendégtanárokat, valamint a szülői választmány elnökét Deák Mártát és helyettesét Szemennyei Mártát. Az igazgatónő gondolatait József Attila szavaival zárta, mely mindannyiunk számára megszívlelendő: „Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.”

Kmotricza Margit

Kezdődjön a Gyakorlós „pillangózás”…

Tanévnyitó istentisztelet a Vajdában