in , ,

Birkózótábort birkózóverseny követ Szarvason

Nemzetközi birkózó edzőtábort rendeztek még augusztusban Szarvason, amire közel száz gyerek érkezett Franciaországból, Észtországból, Finnországból, Ukrajnából, Ausztriából és az USA-ból is egy lány, velük kísérőik, köztük több világ és Európa bajnoki érmes, sőt, olimpiai bronzérmes is. A tábor neve előtt nem állt szám, de a szervezőpáros szarvasi fele, Sükösd Attila reménykedik a folytatásban.

Addig is a hétvégén, pontosabban holnap, szombaton 10 órakor kezdődik egy birkózóverseny az Alkotmány utcai csarnokban, amire ismét száz birkózó érkezik. A tavalyi hárommal szemben az idén két szőnyegen zajlanak majd a küzdelmek. Attila megjegyezte, hogy Észtországban, Tallinban, Európa legnépesebb versenyén, ahol ők is részt vettek, tizennégy birkózószőnyegen folytak párhuzamosan a versenyek.

– Reméljük, jövőre is itt lesz, ha lehet, még nagyobb létszámmal, de valahol el kell kezdeni. Így is Magyarországon egyedülálló, nem tudok olyan egyesületről, illetve csapatról, ami ilyen edzőtábort rendezne, annak ellenére, hogy nagyon sok olyan nagy költségvetésű egyesület van, ami megtehetné. Nagyon hamar el kell kezdeni szervezni, nagyon sok munkával jár. Sok ország bajnokságát kell figyelembe venni, na és persze a nyaralásokat is, egyáltalán nem nem egyszerű – avatott be a szervezés nehézségeibe Attila.

Az edzéseket Wöller Ákos, Magyarország egyetlen női világbajnokának, Sastin Mariannának az edzője, egyben a férje vezette. Ákossal pár héttel korábban sikerült megismerkednünk a reptéren, amikor Sastin Mariannát kísérte el egy törökországi versenyre, így már ismerősként üdvözölhettük egymást.

– A szarvasi birkózó egyesület és a Vasas birkózószakosztálya közösen rendezi ezt a nemzetközi edzőtábort. Én tavaly rendeztem először a 10-14 év közötti gyerekeknek, akkor a Vasasban. Az idén a Vasashoz közel levő szállásokat nem tudtuk megoldani. Egy beszélgetésünk során Attila említette, hogy Szarvason lenne erre lehetőség, oldjuk meg itt – avatott a szarvasi helyszínválasztás előzményeibe Wöller Ákos.

A sors fintora, hogy nálunk szállás volt ugyan a tábor idejére, de minden más fedett csarnok foglalt volt a visszatérő vívók és kosarasok által, így az Erzsébet liget első köröndjén felállított két hatalmas sátor alatt folytak az edzések.

Wöller Ákos edzést vezet
Wöller Ákos edzést vezet

Nagyon jó létszám jött össze, mondta elégedetten, több magyar egyesület mellett a környező településekről is eljönnek egy-egy edzés erejéig. Az edzőtábor hétfő délelőttől vasárnap délig tartott. Minden nap fél 8-kor reggeli tornával kezdődött, majd fél 10-től edzések. A pihenőidőkben kvízzel és játékos vetélkedőkkel kötötték le a még fölös energiákat. Az edzéseket úgy állították össze, hogy minél több technika, minél több birkózás legyen a programba, csütörtökön pedig barátságos versenyeket rendeztek.

– Külön-külön mindenkinek nagyon kevés az edzőpartnere, viszont ha együtt vagyunk, a sok kicsi sokra megy, akkor használjuk ki, birkózzunk minél többet, erősíteni mindenki magában is tud, ahhoz nem kell partner – mondta a Vasas trénere.

A sátorba körbetekintve a cikk elején említett világ- és Európa bajnoki érmes és a francia olimpiai bronzérmes is a jelenlétével motiválta az ifjú birkózókat.

Dr. Dósa Zsuzsa

Sokszínűség a Cervinus új évadában

Közel négyszáz gombóccal készültek a szilvanapokra a barátok