in , ,

Sokszínűség a Cervinus új évadában

Dr. Dósa Zsuzsa
Dr. Dósa Zsuzsa

Dr. Dósa Zsuzsával a Cervinus Teátrum művészeti igazgatójával a 2018/2019-es évadról beszélgettünk.

– Szeptember 27-28-29-én, majd október 4-én és 5-én mutatjátok be Molnár Ferenc Az ibolya című vígjátékát. Ez év januárjában Felolvasószínház keretében ismertettétek meg a nézőket a művel, ami a legtöbb nézőt vonzotta a Romkocsmába. Szándékos volt az előzetes „felmérés”?

– Igen, vannak ilyen helyzetek. Többször elmondtam már, hogy minden darabot, amit felolvasunk, örömmel bemutatnám, de sajnos nincsen rá sem fizikai, sem anyagi lehetőségünk. Néha azonban a kettő találkozik, és mint most Az ibolya, színpadra is kerülhet. Mert Molnár Ferencet még nem játszottunk, de nagyon szeretem az író műveit, a világát és a Kamarateremben helye is van. Hiszen A testőr, A hattyú, a Játék a kastélyban, a Liliom – de sorolhatnám – mert mind olyan darabok, amelyeknek varázslatos a világa, nem csak a mi számunkra, akik játsszuk, hanem a közönség számára is. Szóval, igen volt benne szándékosság, meg nem is, hiszen ez kettős dolog.

– Miért ezt a Molnár művet választottátok?

– Mindig igyekszünk olyan darabokat játszani, ami a közönségnek is tetszik, de igényes, jól megírt mű is. Molnár mindkettőnek megfelel. Szerettem volna klasszikus és kortárs darabot is bemutatni, vidám és komoly hangvételű, hangulatú előadást színpadra vinni. A vidám Az ibolya, a komoly a Macska a forró bádogtetőn. Nekünk minden igényt ki kell elégíteni. A felolvasószínházban pedig megpróbálunk szemezgetni, ami számunkra fontos, kedves.

– Eddig kizárólag Varga Viktor rendezett Szarvason, most Korcsmáros Györgyöt kérted fel, miért?

– Az Ibolya rendezője azért Korcsmáros György, mert ő Molnárt nagyon ismeri, többször rendezett Molnár művet. A szereposztás adott volt, és nem árt egy klasszikus a repertoárban. Voltak hozzá olyan színészeink, akikre kiosztható a szerep, és volt olyan rendező, aki érti és szereti Molnár világát, hiszen nem csak rendezte, de játszott is több Molnár darabban. Azért nem Viktor rendezi, mert 2013 novemberében a Holle anyóval kezdtünk és évente egy bemutatónk volt, 2016-ban és 2017-ben már volt egy nagyelőadás és egy kamaratermi is. A 2018/2019-es évadban mind a négy bérletes előadást a mi produkciónkkal töltjük meg, és mind a négy új bemutató lesz, amiből kettőt Viktor rendez majd, a Fekete Pétert és a Dögölj meg, drágám! című tragikomédiát. Az ibolyát Korcsmáros György, a Macska a forró bádogtetőn című Tennessee Williams darabot, én rendezem. A rendezés szellemileg és fizikailag is sok energiát, koncentrációt igényel, de a színészeknek is jó, ha időről időre más rendezővel dolgoznak.

– Melyik a kedvenc Molnár darabod?

– Azért nem a Liliomot mondom, mert bár fantasztikus mű, engem végtelenül szomorúvá tesz, bánatossá válok. Igazából nem is tudok kedvencet mondani tőle, mert szeretem az írásait, bármelyik legyen az. Játszottam A hattyúban (Győri Nemzeti Színház 2006/ Symphorosa a hercergné húga szerepét), akkor az volt a kedvencem, de sok darabját láttam színpadon és mindegyik nagyon jó. Ha műsort állítok össze, akkor azt nézem, hogy a szereplők adottak-e itt nálunk, hogy a szerep rátalál-e színészre, vagy a színész a szerepre, mert csak akkor lesz jó előadás. A Liliom egy fantasztikus darab, talán itt is adottak lennének a kulcsszereplők nálunk… majd meglátjuk! A közönség szereti a Liliomot, Molnár nagyon jó darabokat és jó karaktereket írt, a közönség szívesen fogadja a műveit.

– Az ibolyában nagyon rövid szereped lesz, szinte pár mondat Széll kisasszony szerepe – tudom, hogy nincsen kis szerep, csak rossz színész – de ez számomra a színház iránti alázatodat mutatja…

– Eljátszom, mert engem a Győri Nemzeti Színházban Korcsmáros György igazgató úgy nevelt, hogy bár vezető színész voltam, nem hajtott túl. Mindig megvolt az évi két főszerep, de mellette mindig egy-két kisebb karakterszerep is volt, például szép volt a Bernarda Alba házában Angustina, de sorolhatnám. Ezek a pici szerepek arra jók, hogy más viszi a vállán az előadást, csak addig vagy fontos, ameddig a színpadon vagy. De igazából itt Szarvason sem sok főszerepet játszottam, inkább karakterszerepeim voltak, hiszen a Csodaszarvas Enéhje, a Liliben Agátha karaktere, de ezek a végigvonulnak az előadáson jelenlétük jelentős, de nem főszerep. Széll kisasszony Az ibolyában pár mondat, nincs felelősségem, csak addig ameddig színpadon vagyok. De nekem, mint vezetőnek példát kell mutatnom, ez is kötelességem. Hiszen egy színész értékét nem az határozza meg hány mondatot mondott el, hanem az elvégzett munka minősége, és eredményessége. Számomra éppen olyan fontos egy színész, ha karaktereket játszik, és abban jó, mintha főszerepben „robban„. És igen, a főszerepek mellett kell kicsi szerepeket is játszani, és akkor „alá kell dolgozni” a főszereplőnek, ez nem kis dolog egy színésztől, de az is igaz, hogy az eddig játszott darabok mindegyikében megtaláltuk az én szerepemet, helyemet. Szeretek kirándulni és megkeresni magamban olyan dolgokat, amelyek távol állnak tőlem, volt több ilyen lehetőségem is az elmúlt években. Ezek kihívások, de ezzel magamat fejlesztem. Ide kellett egy színésznő pár mondatra, nem hívtunk senkit, hanem eljátszom.

– A következő bemutatótok Eisemann operett, a Fekete Péter sokszereplős, a teljes társulat játszik benne?

– Varga Viktor főrendező dolgozik már az előadáson, valóban sok színművész lesz benne, majdnem mindenki. Kedves vidám történet. Viktor biztos örömmel beszél majd róla.

– Több új művész csatlakozott a Hotel Menthol előadásba a Cervinushoz, ketten a Molnár darabban is szerepet kaptak…

– Rigler Renátára és Harcsa Bogira mindenképpen számítok, jól beilleszkedtek, jól alkalmazkodtak hozzánk, felkészültek, számítunk rájuk. Ragány Misa is marad, viszi a szerepeit, rá is számítunk. Egy fiatalember csatlakozik újként Békéscsabáról, a Macska a forró bádogtetőn előadásba, ő Szabó Lajos.

– A Fekete Péter a nagyközönségnek szól, a Tennessee Williams dráma megint egy merész, bátor vállalkozás a színház részéről, hiszen két ember drámájáról szól…

– Több témát feszeget az előadás. A házasságba vitt hazugságot, a nemi identitást, ami nincs, mert félreértésen alapul, szól az árulásról, amibe a felesége keveri bele a főszereplőt (szeretetből, félreértésből), aki az italhoz menekül, egy szerelmi háromszögről, amelyben nem minden fél szeret. Egy nő harcáról a férjéért, egy férfi harca a szeretetért, az igazságért, önmagáért, apa és fia közötti őszinteség kimondásáért. A másik testvérről, aki konzervatív elveket követve él, a jófiú, de az -e, vagy csak a vagyonért az? A mama, aki mindent tud, de homokba dugja a fejét, elfed, elkendőz mindent, a papa, aki felépített, megteremtett egy életet, uralkodik, és senki nem mondja meg neki, hogy beteg, de ő is harcol fiáért, őszinteségre akarja kényszeríteni, szembenézésre önmagával. Egy hattagú család, ahol mindenki hazudik mindenkinek, de az őszinteségnek is utat kell törnie. Én játszottam Győrben a főszerepet Margaret szerepét (Győri Nemzeti Színház, 2005), most nagyon örülök, hogy rendezhetem.

– Csillog a szemed, ahogy beszélsz róla…

– Szeretem a darabot és Tennessee Williams-et is. A Cervinusban van Margaret és van Brick, ez a két legfontosabb szerep, ha nem lenne két ilyen színészünk, akkor nem vettem volna elő. Jellegében, habitusában fontos a két szerep, hogy ki alakítja, a Cervinusban Szemerédi Bernadett és Timkó János.

– További szereplők?

– A szülőket Jónás Gabi és Nádházy Péter, a kisebbik fiút Szabó Lajos, a feleségét Bardon Ivett, a tiszteletest Polák Ferenc alakítja majd.

– Tavasszal a közönség Szarvason is láthatja, a Dögölj meg, drágám! című kétszemélyes tragikomédiát, amelyet egy éve, éppen szeptemberben Pozsonyban mutattatok be…

– Nem így terveztük, de így alakult, és így lesz jó. Szatirikus történet, pont jó lesz tavasszal.

– Gyermekszínház?

– A Drótos Jankóval kezdünk, novemberben a Holle anyót újítjuk fel. Tavasszal a Harlekin Bábszínház a Csillagszemű juhászt mutatja majd be.

– Szilvanapra mivel készülnek a Cervinus színművészei?

– 8-án szombaton délután egyórás musical műsort állítottunk össze Bardon Ivett, Szemerédi Bernadett, Polák Ferenc és Timkó János szereplésével, másnap délelőtt csatlakozik hozzájuk Nádházy Péter és szintén egyórás operett összeállítással várják a nézőket. Szemerédi Betti és Széplaky Géza a Kölyök udvarban várja a kicsiket SzilVakáció címmel szombaton délben.

– Decemberben készültök meglepetéssel?

– Igen, a kabarét bővítjük új jelenetekkel, az év vége a vidámság jegyében teljen.

– Felolvasószínház?

– Októberben kezdjük, még nem tudom mivel, mert a színészek elfoglaltságától függ, hogy mikor melyiket tudjuk bemutatni. Több darab vár felolvasásra.

– A szlogenetek: „A boldogság szereti a társaságot!” – honnan ered?

– A szlogent Viktor (Varga Viktor főrendező) találta ki, ez számunkra mély tartalommal megtöltött mondat. Most van egy aranyos szmájlingunk, amit szintén Viktor talált ki. Nézd meg, nagyon aranyos!

– Köszönöm a beszélgetést, sikeres évadot kívánok neked és a csapatodnak!

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

Kiállítanak a szentandrási kertbarátok és barátaik

Birkózótábort birkózóverseny követ Szarvason