in ,

Wuxi-ablak nyílt Szarvasra

Két hét leforgása alatt már másodszor érkezett kínai delegáció Szarvasra. Eleget téve a 21. Szarvasi Szilvanapokra történő meghívásnak, szeptember 6-án egy művészekből, üzletemberekből és médiamunkatársakból álló küldöttség látogatott el Békés megye szívébe, és a kultúrájukból is ízelítőt hoztak. Pénteken délelőtt a Lengyel-palota nagytermében került sor az első sajtónyilvános találkozóra, ahol mindkét nemzet közelebbről bemutatkozhatott.

Hodálik Pál alpolgármester elöljáróban elmondta, a kilátogatók három kínai mesterrel is megismerkedhetnek a fesztiválon. Egy bambuszfaragó, egy selyemhímző és egy agyagfaragó művész érkezett Magyarországra, akik a hagyományos kínai népművészet rejtelmeit hozzák közelebb a szarvasiakhoz. Bízik abban, hogy a két település közti kulturális szál erősödik, és megtalálják azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek mentén mindkét fél kibontakozhat. Ennek érdekében dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója is velük utazik legközelebbi, októberi kínai látogatásukkor a testvérvárosi találkozóra.

Cai Wenyu, a Wuxi Népi Önkormányzat híriroda igazgatóhelyettese köszönetét fejezte ki a Szilvanapokra való meghívásért. Ezt követően rövid ismertetőt tartott Wuxiról. Mint elhangzott, a 6,5 millió lakosú település Kína keleti részén fekszik, a Jangce-folyónál, a Taj-tó közelében, és átszeli az ázsiai Nagy-csatorna is. Természeti szépségei miatt Kína gyöngyszemének keresztelték el. Történelmük több mint 7 ezer évre tekint vissza, a kínai kultúra gyökerei itt találhatóak, ill. a nemzeti és falusi kézműves ipar születési helyeként is számon tartják. Rendkívül fejlett gazdasággal rendelkezik. A tavalyi GDP-je meghaladta a négyezer milliárd Ft-ot.

Elhangzott, a delegációval két üzletember is érkezett. Egyikük egy textilipari céget képvisel, a másik pedig egy technológiai cég ügyvezető igazgatója, amely cd-kre, hangkazettákra specializálódott.

A találkozó zárásaként a helyi és megyei médiumok képviselői is bemutatkoztak. A legszemléletesebben ezt Tatai László, a Szarvas és Vidéke önkormányzati hetilap felelős szerkesztője tette, aki a műfajból kifolyólag egy-egy ajándékpéldányt is átnyújtott a kínai küldöttség tagjainak.

A találkozó második felvonására délután, a Szeparé étteremben került sor, ahol egy mini kínai kiállítás nyílt. A delegáció tagjai elmondták, a „Wuxi-window” – jelentése: Wuxi-ablak – egy olyan összeállítás, amely szimbolikusan betekintést enged a város kulturális értékeibe. A termékek között megtalálhatóak többek között a két nagy istenség kicsinyített agyagfigurái, lila agyagedény és kézzel faragott bambusz is. A megismerést tájékoztató füzetek és rolllapok segítik.

– Wuxinak új polgármestere van. Legutóbbi látogatásakor megígérte, hogy legközelebb egy kulturális delegációt küld, és így is történt. Beszélgettünk, hogy hogyan tudnánk tovább lépni. Felmerült, hogy esetleg a tánc, a zene jelenthetné részükről a folytatást, mi pedig javasoltuk, hogy a Csodaszarvast mutassuk be náluk. De hoztak magukkal üzletembereket is, ezért az is megnézzük, hogy ilyen téren hogyan tudnánk együtt gondolkodni – foglalta össze a tapasztalatokat a szilvanapi felvonulás előtti percekben Hodálik Pál.

A kiállítás különlegessége, hogy a kínai delegáció nem csak átmenetileg költöztette Szarvasra csodáit, hanem valamennyi darabkáját ajándékba adta a településnek.

Új tanév, új lehetőségek a Benkában

Lerántották a leplet Szarvas kedvenc szilvás finomságairól