in , ,

Szarvasi tereplövész is erősítette a világbajnok harmadik helyezett csapatot

Sutyinszki István
Sutyinszki István

Nem olimpiai sportág és nem közvetítik a tv-ben – Sutyinszki István ezekkel a prózai okokkal magyarázza, hogy keveset hallani a field targetről, avagy a tereplövészetről. A rendkívül fiatal sportág az 1980-as évek elején az Egyesült Királyságból indult hódító útjára, azóta pedig az egész világon elterjedt. Egy másik irányvonalként a hunter field target – vadász tereplövészet – is megjelent, ami leginkább a kihelyezett célok számában, távolságában, az alkalmazható lőhelyzetekben, illetve a fegyverkezési technikákban különbözik az előzőtől. Ő maga mindkettőt űzi, és mindkettőben versenyez, bár a befektetett munka inkább a tereplövészetben térült meg.

– Gyerekkorom óta imádok lőni mindennel. Sok mindenben kipróbáltam magam. Íjászkodtam, és a szituációs lövészetbe is belekóstoltam. 2009-ben úgy döntöttem, hogy veszek egy komolyabb légpuskát távcsővel. Néhány barátommal lövöldözni kezdtünk a kertben kupakokra, sörös dobozokra, és közben arra is rájöttünk, hogy kapcsolódik ehhez egy sport is. Kiderült, 2010-ben ráadásul Magyarország rendezi a világbajnokságot. Kaptunk az alkalmon, és elmentünk megnézni. Annyira magával ragadott a sportág és a verseny baráti légköre, hogy elhatároztam, én is versenyezni fogok – idézi fel a kezdeteket a Körös televízió stúdiójában a szarvasi tereplövész.

Érdekességként elmondta, az egyik legmeglepőbb számára az volt, hogy a verseny nem szigorú keretek között zajlott, hanem elmosódott a versenyzők és nézők közötti határvonal. Így fordulhatott elő, hogy két lövés között az egyik külföldi induló a kezébe nyomta a lőfegyverét, hogy közelebbről szemügyre vehesse, és csak akkor kérte vissza, mikor újra célra kellett tartania.

Évekig egy engedély nélkül is tartható, 7,5 joule-os lőfegyverrel járta a viadalokat, majd 2017 nyarán megszerezte a fegyvertartási engedélyt. Sajnos ekkor már nem maradt elég ideje a kvalifikációra, ezért egyéniben indult el a kontinensviadalon, amit végül a hatodik helyen zárt. A nyolcfős magyar csapatból csak egy sportolónak sikerült nála jobb teljesítményt elérnie, ami alapján szinte biztosnak tűnt a 2018-as csapatbeli tagság.

Az idei Eb-on a 7. helyen végzett, ezért nagy várakozással tekintett az augusztus 23-25. között megrendezett lengyelországi világrangadóra. A magyar PCP csapat (sűrített levegős palack PCP rendszerű légpuskák) 24 ország válogatottjával mérte össze erejét.

– Első nap nem volt semmi gond. Bár elég erős szél fújt, jól lehetett kezelni. Nekem is elég jól ment a versenyzés. Másnap kezdődtek a bajok. Nem csak hogy szakadt az eső, de a villámok körülöttünk csapkodtak, ezért a verseny szervezői arra kértek mindenkit, hogy menjenek vissza a szállásra. A harmadik napon a befejezetlen második napot folytattuk. A tényleges harmadik sorozatra már nem volt idő, ezért kétnapi eredmény alapján hoztak végső döntést. Nekem sajnos pechem volt, mert az utolsó napra meghibásodott a puskám – számolt be a nem túl szerencsés fordulatról.

A technikai malőrt azért viselte különösen nehezen, mert az első nap kb. a 27. helyen állt a 310 versenyző közül, a folytatásban pedig sikerült a kb. a 20. helyre feltornáznia magát, amit eddig csak egyetlen hazai versenyző mondhatott el magáról.

Bele kellett nyugodnia a helyzetbe, másik fegyver híján pedig a meghibásodott puskával küzdötte végig a versenyt. Összesítésben egyénileg végül a középmezőnyben zárt, csapatban azonban felállhattak a dobogó harmadik fokára.

Sutyinszki István a további sikerek mellett abban is bízik, hogy többen kedvet kapnak a tereplövészethez. Megkeresés esetén szívesen segít a szárnypróbálgatóknak, akikkel karöltve versenyeken akár tovább öregbíthetik Szarvas hírnevét.

Névjegy: Sutyinszki István – tereplövő (field target)

Erdeményei:

2014 Field Target 7,5J PCP kategória Országos Bajnokság 2. hely

2014 Field Target 7,5J PCP kategória Magyar Kupa versenysorozat 1. hely

2015 Field Target 7,5J PCP kategória országos bajnokság 1. hely

2015 Field Target 7,5J PCP kategória Magyar kupa versenysorozat 1. hely

2016 Hunter Field Target 7,5J PCP kategória országos bajnokság 1. hely

2017 Field Target Európa Bajnokság 6. hely

2018 Field Target 16,3J PCP kategória országos bajnokság 1. hely

2018 Field Target Európa Bajnokság 7. hely

Tablókra került az ingatlan-nyilvántartás története

A textil világa: új foglalkozás indult a Városi Könyvtárban