in ,

A textil világa: új foglalkozás indult a Városi Könyvtárban

– Nagyon sok embertől hallom vissza, hogy nem tudja kezelni a varrógépet vagy nem áll jól a tű a kezében – állítja Kisné Szalai Edina kreatív varró. Ezen a tendencián szeretne változtatni az a szeptember 12-én indult foglalkozás, amely a textil világába vezeti be az érdeklődőket. A havonta egyszer megtartása kerülő alkalmakra előismerettől, tapasztalattól függetlenül mindenkit várnak, aki szeretne az alkotás varázsába elmerülni. Ebből kifolyólag a foglalkozásvezető szigorú tematikát sem állított fel. Legfőbb célja, hogy minden találkozásról egy újabb kinccsel térjenek haza a résztvevők.

A hobbivarró egy kis ízelítőt is hozott kincsestárából, amelyben a táskák, neszeszerek, párnák és újrahasznosított anyagból készült alkotásai mellett a korábban megjelent könyveit is fel lehetett lapozni. A Barkácsoljunk karácsonyra! és a Függő díszek című füzeteiből főként karácsonyra készülve meríthetők ötletek, amikor szinte mindenkiben feltámad az alkotási vágy.

– Érdemes foglalkozni egy tárgy elkészítésével, akár önmaguknak, akár ajándékba készítjük, mert plusz töltet van benne. Ez ugyanis nem egy boltban megvásárolt sokadik darab, hanem egyedi. Ráadásul valamennyit úgy készítjük el, hogy hasznos és tartós legyen – mutat rá a varrás előnyeire.

Az érdeklődőket Baginé Tóth Erika könyvtárvezető köszöntötte. Bevezetőjében elmondta, Városi Könyvtár 34,3 millió Ft-ot nyert egy EFOP típusú pályázaton, „Lehetőségek az egész életen át tartó tanulásra a szarvasi Városi Könyvtárban” címmel. Ennek keretében számos képzési, önképzési lehetőséget kínálnak. A Textil világa címmel indított foglalkozás is ehhez illeszkedik, amelynek nem csak a helyszínét biztosítják, hanem a szükséges eszközöket is be tudják szerezni.

Gyors felmérést követően kiderült, a jelentkezők többsége már használt varrógépet. Maráczi Klára ellenben azt a generációt képviselte, akit mindig is érdekelt a varrás, de sem otthon, sem az iskolában nem volt lehetősége megtanulnia.

– A gombfelvarrás talán még menne, de egy nadrágfelvarrás vagy egy ruhadarabnak a méretre igazítása biztos, hogy nem. Ezért is vagyok itt, hogy ilyen apróbb trükköket elsajátítsak – árulta el a jelentkezés mögött meghúzódó szándékot.

A részvevők közül többen füzettel és tollal készültek. Kisné Szalai Edina megnyugtatta őket, hogy bár a hangsúly a gyakorlaton lesz, egy kis elméletet is be fog csempészni a foglalkozásokba. Zárásként minden találkozáskor szavazásra bocsájtják, hogy legközelebb mit csináljanak, s többségi elv alapján döntenek. A szerdai főpróbán hallgatólagos beleegyezéssel egy textil dísztök és egy dekorvirág készült, amelyekhez mindenkinek a kézügyességét kellett elővennie.

A kreatív varró ígérte, itt nem állnak meg. A gépi varrás mellett hamarosan a szövéssel is megismerkedhetnek, és ki-ki ötlete, tudásszintje alapján elkészítheti első ruhadarabját is.

Sutyinszki István

Szarvasi tereplövész is erősítette a világbajnok harmadik helyezett csapatot

Üres nélküle a kispad: Varga László (1951-2018)