Connect with us

Zöld zóna

Újabb fejlesztésekre nyert támogatást a Pepi-kert

Közel 270 millió Ft-ot nyert a Szarvasi Arborétum a gyűjteményes kert bemutatására és a látogatható elemek bővítésére. A ROHU-35 Románia-Magyarország határon átnyúló Interreg pályázatban a Nagyváradi Katolikus Püspökséggel partnerségben vesznek részt, ahol a jelenleg felújítás alatt lévő Püspöki Palota mellett a projekt jóvoltából a kert is megújulhat. A június 1. és 2020. május 31. közötti megvalósítási időszak első nagy állomására szeptember 13-én került sor. Ekkor a felek nyitórendezvény keretében ismertették a részleteket.

A részvevőket dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektorhelyettese köszöntötte. Utalt arra, hogy nagyon régi kapcsolat főzi az arborétumhoz, és azt is látja, hogy dr. Hanyecz Katalin igazgatása alatt a Pepi-kert látványos változáson ment keresztül. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nagyváradi püspökséggel karöltve tesznek egy újabb lépést ezen az úton, amihez sok sikert kívánt.

Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Püskpökség megyéspüspöke párhuzamot vont a püspökség az arborétum között. Mint mondta, a Körösök, a történelmi múlt és a természettel való találkozás összekötő kapocsként szolgál a két helyszín között, s az utóbbi segítségével belülről, lelkileg is megerősödhetünk.

– Az a célunk, hogy Nagyváradon visszahozzuk a kert hangulatát, amelynek olyan gazdag a történelme. Egy olyan hely kialakításához társult Szarvas, amely kötődik pl. Janus Pannoniushoz, János püspökhöz, Pázmány Péterhez vagy a művészettörténet több kiemelkedő alakjához. A természet olyan Isten adta ajándék, ahol nekünk helyünk van. Ezt kell olyanná varázsolnunk, hogy mindenkinek a megelégedését szolgálja – zárta gondolatait.

Babák Mihály polgármester emlékeztetett, a nagyváradi püspökséghez több szálon kötődik a település. Rámutatott, a történelmi Magyarország mértani középpontján elhelyezkedő város vezetőjeként kötelességének érzi, hogy erősítse az összetartozást és a Kárpát-medencében élő magyarság identitástudatát. Elismeréssel szólt az arborétum jelenlegi vezetéséről, és kérte a gödöllői fenntartót, hogy ne fékezzék a munkáját, hanem partnerként vegyenek részt az elképzelések megvalósításában.

Marius Olariu, a Közös Technikai Titkárság köszöntőjét követően dr. Hanyecz Katalin beszélt a pályázat részleteiről. Mint elhangzott, az összesen 1 millió 663 ezer eurós támogatásból mintegy 890 ezer eurót fordíthatnak fejlesztésre. Köztük szerepel egy főbejárattól induló tematikus útvonal, ami egyrészt az érintett növénycsoportot mutatja be, elérhetővé teszi az új pályázati beruházásokat, ill. egy mozgalmas kalandtúra része lesz.

A projekt legnagyobb eleme a közösségi és foglalkoztató épület kialakítása, egy hozzá kapcsolódó rendezvénytérrel. Ez közel száz fő befogadására lesz alkalmas, megfelelő műszaki és infrastrukturális háttér kialakításával. Emellett egy meditációs teret is létrehoznak, amit barlang, szikla, tó, cethal, oszlopcsarnok és malom színesít. Az egyes helyszíneken Zsombori Árpád művészeti alkotásai és interaktív elemek jelennek meg, amelyek egyedivé varázsolják az élményt.

A projekt része továbbá egy ökojátszópark, illetve egy bibliai-, fűszer-és gyógynövényes kert kialakítása, amely leírásokkal és ábráival ismeretterjesztést céloz meg.

A nyitórendezvény zárásaként a részvevők sétát tettek a kertben, majd közös ebédet követően fakultatív programokon vettek részt.

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2018. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect