in , ,

Eine wunderschöne Woche im Moseltal – Egy csodaszép hét a Mosel völgyében

29 éve találkoznak a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói a Wittlich-i Cusanus Gimnázium tanulóival. A kapcsolat a két gimnázium között a rendszerváltás évében kezdődött és a mai napig nagy az érdeklődés a diákok között a találkozásokra. Minden évben 30 tanulónak van lehetősége ebben a projektben részt venni.

Wittlich Rheiland-Pfalz tartomány egyik kis ékszerdoboza, mely a Mosel folyó völgyében fekszik, szőlőhegyek övezte környezetben. Egy csoda J

Szeptember 6-án indult el a lelkes kis csapat, hogy viszontlássa a tavaly már itt vendégeskedő német diákokat. A rövidnek nem mondható /1500 km!/ buszozás után nagy örömmel üdvözöltük társainkat. A hétvégét mindenki a családokkal, barátokkal töltötte. Mivel Wittlichben és környékén éppen „Weinfest”, a bor ünnepe volt, lehetőség nyílt az ottani hagyományok megismerésére és megkóstolására:  Zwiebelkuchen, Federweißer… Természetesen bőven adódott lehetőség a nyelvgyakorlásra is J

Hétfőn reggel a gimnázium igazgatója, Herr Mayer üdvözölt bennünket, majd a diákok társaikkal tanórákra mentek, hogy megismerjék a német oktatási rendszert és megtapasztalják, hogyan folynak ott az órák. Legkedveltebb órák természetesen a nyelvi órák voltak, de a matematika és más természettudományos tantárgyak oktatása is nagy élményt jelentett diákjaink számára. Délután grilleztünk az iskola udvarán, megkóstolhattuk a Bratwurst-ot, Käsewurst-ot, Steak-et. Az anyukák finom salátát készítettek a sültek mellé. Közben folytak a röpi és a foci meccsek. Hogy ki nyert? Az nem lényeges, a jókedv volt a lényeg.

Ha kedd, akkor Trier! Németország legrégebbi római kori városának néztük meg a megmaradt emlékeit egy kicsit vicces idegenvezető kíséretével. A Porta Nigra, a Frauenkirche, a Basilik mindannyiunkat lenyűgözött. Kis shoping után irány Bernkastel, Moseli hajókázás J A csodálatos időben nem tudtunk betelni a környezet nyújtotta csodával! Óriási szőlőhegyek, szikrázó napsütés, zsilipezés, folyó menti kis falvak, minden adott volt ahhoz, hogy  élvezzük ezt a napot.

Szerdán ismét az iskoláé volt a főszerep. Délelőtt tanórákon vettek részt a tanulóink, délután pedig átbuszoztunk Luxemburgba. Mivel ez a kicsi, de annál nagyobb jelentőséggel bíró kis ország csak pár kilométerre volt tőlünk, nem lehetett kihagyni az utazást. Először a csodálatos völgy két oldalára épült óvárost néztük meg, majd a hercegi palotát és a minisztériumok épületeit, végül  ellátogattunk a banknegyedbe. Itt az óriási felhőkarcolók alatt eltörpült a csapat J Felemelő érzés volt Európa legnagyobb filharmóniája, az Európa Bíróság és az Európa Parlament épületei között  sétálni.

Csütörtök délelőtt Bernkastelbe mentünk, ahol megtekintettük a Cusanus Alapítvány látogatható részét. Az alapítvány épületéhez tartozik még a gazdag díszítésű keresztfolyósó, a refektórium és a bíboros-szoba, valamint az értékes kincseket őrző könyvtár, benne a bíboros könyveinek nagyobb részével, mely több mint 400 pótolhatatlan értékű kéziratot és ősnyomtatványt, középkori csillagászati és egyéb tudományos eszközöket tartalmaz. Itt nyugszik Nikolaus Cusanus szíve is. Ezt követően ellátogattunk még az úgynevezett Cusanus Hofgut-ba, ahol a fogyatékkal élő emberek mindennapjaiba tekinthettünk be.

Elérkezett az utolsó este is, amikor egy közös  Barbeque partin énekeltünk, sokat beszélgettünk, finomat ettünk és természetesen elkészültek az utolsó közös képek is.

Péntek reggel végleg búcsút kellett venni német tásainktól. A búcsú mindig nehéz, hisz az egy hét alatt igazi barátságok szövődtek. Sokan ígérték meg egymásnak, hogy nyáron, de legkésőbb jövő szeptemberben újra találkozni fognak! Ez alkalommal Szarvason, a Szilvanapon J

Mindenkinek köszönjük a támogatást, a Vajda Péter Alapítványnak, az Öregdiákoknak, a Szülői Szervezetnek, iskolánknak, a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumnak és nem utolsó sorban a szülőknek, akik lehetővé tették számunkra ezt a csodálatos hetet a Mosel folyó völgyében J

Bis bald!

Mészáros Tünde

A térfigyelő kamera segített az azonosításban

Közel kétszáz szarvasi gyerek mozdult meg az Európai Mobilitási Héten