Menu
in ,

Több mint 140 millió Ft-tal módosult a csabacsűdi költségvetés

Molnár József polgármester és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző

Molnár József polgármester és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző

11 napirendi pontot és 3 bejelentést tárgyalt szeptember 25-én Csabacsűd nagyközség testülete. Elsőként a Csabacsűdi Szociális Intézmény és Konyha költségvetését módosították 58 673 ezer Ft-tól 61 761 ezer Ft-ra, amely plusz egy fő foglalkoztatásából, a szociális ágazati összevont pótlékból és bérkompenzációból tevődött össze. A 2018. évi települési költségvetés ugyancsak módosult, a főösszeg 538 961 ezer Ft-ról 679 963-ra növekedett, amelynek hátterében főként az EU-s forrásból finanszírozott projektek, közfoglalkoztatással kapcsolatos támogatások, ágazati pótlék és bérkompenzáció állnak.

Módosították a helyi építési szabályzatot is, melyre a piacfejlesztés és a Petőfi utca és az Iskola utca sarkán megvalósuló turisztikai célú beruházás miatt volt szükség.

Döntöttek a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerben való részvételben is, amely szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulását támogatja. A nagyközség 2017-ben is élt a lehetőséggel, akkor 4 tanuló részére állapítottak meg támogatást. Ezt követően határoztak az időskorúak megsegítéséről is. Ennek megfelelően minden 65. életévét betöltött lakosnak költségvetési forrásból ötezer Ft-ot fizetnek, amelyet október 8-a és november 30-a között folyósítanak. A pluszjuttatással a közeledő, jelentős többletkiadással járó fűtésszezonra való felkészülést szeretnék elősegíteni.

Határoztak a DAREH Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának módosításáról is. Ennek értelmében jóváhagyták Csabacsűd, Kondoros, Csárdaszállás, Szarvas, Gyomaendrőd, Kaszaper, Körösladány, Mezőkovácsháza képviselő-testületeinek a Társuláshoz való csatlakozását.

Az ülésen a Bacsó utcai járdaépítést is érintették. A testület három pályázó közül a legalacsonyabb árajánlatot tevő Farkas Aszfalt Kft.-t bízta meg a kivitelezéssel. Az érintett 310 m hosszú szakaszon 4 méter szélességben aszfalt burkolat készül, amelynek a munkálatai a szerződéskötést követően elkezdődhetnek.

Egyetértettek a „Turizmusfejlesztés Békésszentandrás, Kondoros és Csabacsűd településeken” marketingstratégiával, amelyet a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztésért Nonprofit Kft. készített el.

A kötelező éves közmeghallgatás időpontját október 11-én, 17 órában állapították meg. Ezen a lakosság nem csak tájékoztatást kap az önkormányzat működéséről, gazdálkodásáról, terveiről, hanem feltehetik kérdéseiket, elmondhatják javaslataikat és kritikai észrevételeiket is.

Tizedik napirendi pontként tárgyalták a Csabacsűdi Nonprofit Kft. tagi kölcsönre vonatkozó kérelmét. Ennek apropóját az adta, hogy a cég befejezi a hulladékszállítói közszolgáltatási tevékenységét, s a távozó dolgozók bérét, juttatásait teljes körűen rendezni kívánja. A Kft. 2 millió Ft-os igényét végül az önkormányzat jóváhagyta.

Utolsó napirendi pontként apró módosításokat hajtottak végre a tanyagondnoki szolgálat szakmai programjában, amelyet ugyancsak egyhangúan támogattak.

A bejelentések között három kérdésben döntöttek. Elsőként a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezetének kérelméről. A MaSzFiSz a csehszlovák-magyar lakosságcsere eseményeit a 70. évforduló alkalmából képregényformában szeretné megörökíteni, amihez a csabacsűdi önkormányzat anyagi támogatását kérték. A testület a vélemények kifejtését követően a kérést elutasította.

Kitértek az 5 település konzorciumában megvalósuló EFOP-pályázatra is. Itt a sportfeladatok, rendezvények ellátásra kötött szerződést a gesztortelepülés, Szarvas.

Az ülés legvégén a kátyúzáshoz szükséges hideg aszfalt árajánlatokat vették górcső alá. Itt a legkedvezőbb ajánlatot a Finn Út Kft. tette, amelytől 928 ezer Ft értékben vásárolnak alapanyagot.

Exit mobile version