in , ,

Zseblámpás kalandra várt mindenkit a Pepi-kert a kutatók éjszakáján

Térkép, zseblámpa és egy vállalkozó kedvű csapat – mindössze ezek voltak a feltételei annak a programnak, amellyel a Szarvasi Arborétum csalogatta a látogatókat a kutatók éjszakáján. A barangolás a fák csendjében címmel meghirdetett esemény jóval többet kínált a jelentkezőknek egy békés éjszakai sétánál. Szeptember 28-án az 5-10 fős különítményeknek összesen tíz állomást kellett végigjárniuk, ahol ügyességi, logikai és elméleti feladatok várták őket.

– A kutatók éjszakája általában arról szól, hogy mindenki valami különlegességet mutasson a látogatóknak a saját profiljának megfelelően. Úgy gondoljuk, hogy sötétben növényeket nézni nagyon érdekes, de egy csendes, nyugodt közeget igényel. Éppen ezért mi inkább jókedvet szerettünk volna generálni, és olyan állomásokat alakítottunk ki, amelyeken játékos feladatok megoldásával remélhetőleg ezt a célt el tudjuk érni – tájékoztat a több mint öt éve töretlen népszerűségnek örvendő program részleteiről dr. Hanyecz Katalin igazgató.

A felhívásra előzetesen közel 20 csapat jelentkezett, akiknek a száma péntekre 23-ra duzzadt. Emellett olyan kíváncsiskodók is érkeztek a helyszínre, akik a játék helyett inkább a sétát választották, és a későesti időpontban fedezték fel az ország legnagyobb gyűjteményes kertjét.

– Nagyon ígéretesnek tűnik mindig ez a program. Minden családtag kedveli. A gyerekek számára nagyon izgalmas, és mi is nagyon szeretjük – árulja el Kelcsi Sarolta, akik férjével és két gyermekével már harmadik alkalommal vetette bele magát az arborétumi kalandba. – Leginkább az a vonzó benne, hogy éjszaka van, világíthatunk a zseblámpával, s mellette megmérettethetjük magunkat az egyes állomásokon is – tette hozzá, abban bízva, hogy idén már a kisebb gyermeke, Olivér is végig tudja járni a kijelölt helyeket.

A program kortól, nemtől függetlenül sokak számára csábító volt. A szarvasi intézmények mellett a békésszentandrási általános iskola tanulói is bekapcsolódtak a játékba, s visszatérő vendégként többen Csongrádról is ellátogattak.

– Fontosnak tartjuk, hogy iskolán kívüli helyszíneken történő tanulással a gyerekek élményeket szerezzenek, hiszen ezek azok, amelyek igazán megmaradnak bennük. Lényeges, hogy saját maguk gyűjtsenek tapasztalatokat a körülöttük lévő környezetből, és találkozzanak a madarakkal, a fákkal és a természettel – vélekedett Szabó Józsefné, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola pedagógusa, aki hatodikos osztályával nevezett be a programba.

A Pepi-kert igazgatónője úgy látja, az intézménynek is alkalmazkodnia kell a látogatók megváltozott igényeihez, és a hagyományos programelemek mellett új attrakciókat is ki kell alakítania. Ennek megfelelően a vendégek ma már többféle szakvezetésből választhatnak, ill. életkor, érdeklődési kör alapján feladatlapokat is biztosítanak a számukra. Emellett szabadulós játékokkal színesítik a kínálatot, terveik szerint jövő tavasszal pedig egy kalandpályával bővítik a palettát.

Az éjszakai kaland győztesei végül 213,5 ponttal a gyalogbékák lett, megosztott második helyen az őszapók és a hörcsögök végeztek (211 pont), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Griffendale csapat állhatott fel.

Hodálik Pál

Hodálik: Mi, magyarok, megtanultuk, hogy számunkra mindennél fontosabb a szabadság

Állatok világnapja a Hunyadisuliban