in , ,

Állatok világnapja a Hunyadisuliban

cof

Már sok éves hagyomány iskolánkban, hogy megemlékezünk az állatok világnapjáról. Ebben a tanévben  Dr Kanti Attila előadását hallgatták meg a gyereke a rajz teremben, a felelős állattartásról.

Minden családban elérkezik az a pillanat, amikor felmerül a kisállattartás kérdése. Tartsunk vagy ne tartsunk? Nagyon komolyan vegyük fontolóra a kérdést, hisz nem egy tárgyról, hanem egy élőlény velünk együtt eltöltött sok-sok évéről van szó. Ha sikerült döntenünk, alaposan gondoljuk át, melyik faj egyedét választjuk családtagnak. Kutyát? Macskát? stb.   Fontos az is, hogy honnan szerezzük be őt. Ha fajtatiszta állatot választottunk, kizárólag törzskönyvvel rendelkezőt válasszunk, vagy menjünk el egy menhelyre és fogadjunk örökbe. Választott kedvencünket nem kell, csak annyira szeretni, mint amennyire ő szeret bennünket, ennek előfeltétele, és következménye is, hogy az állat és az ember egyformán elégedett legyen egymással. Ügyeljünk a megfelelő táplálásra, és hogy kedvencünk mindig kapjon friss vizet is. Minden kedvencnek megvan a maga speciális mozgásigénye, még a nap nagy részét átlustálkodó cicáknak is, a kutyánk vérmérsékletét és mozgásigényét viszont hozzuk összhangba saját életvitelünkkel.  Bármilyen kedvencet választottunk családtagnak, megérkezésekor és a későbbiekben is a feladatok közé tartozik az állat egészségének vizsgálata. Szintén fontos az utódokkal való törődés és természetes dolog, hogy megfelelő helyet biztosítunk a kedvenceknek lakóterünkben, és ellátjuk a szükséges felszerelésekkel.

Az előadás után az udvaron, az „állatsimogatón” szavazhattak a gyerekek egymás kedvenceire, melyiket tartják a legkedvesebbnek, legaranyosabbnak.  A sok állat közül, melyeket behoztak a diákok, a legtöbb voksot Szécsi Rajmond kiskutyája, Egri Aliz fehér nyula és Valicska Tamás cicája kapta.

Köszönet a szülőknek az aktív részvételért, a Békésszentandrás Nebulóiért Alapítványnak és Gere Éva tanárnőnek pedig a jutalmazáshoz szükséges támogatásért.

Révész Júlia – Rekényiné Gábor Krisztina

Zseblámpás kalandra várt mindenkit a Pepi-kert a kutatók éjszakáján

Benkások a XIV. Jankay-kupán