in , ,

A romantika és a kaland volt főszerepben a Városi Könyvtárban

Nem csak a munkában, hanem az életben is közös nevezőre talált R. Kelényi Angelika és Anne L. Green, azaz Líbor Erzsébet. A két fiatal hölgy számára leginkább az írás jelenti az önmegvalósítást, barátnőként pedig szabadidejüket, nyaralásaikat is szívesen töltik együtt. Ráadásul mindketten a romantika és a kaland műfaját érzik a legközelebb magukhoz, igaz, a Terézanyu-díjas írónő ezt történelemmel, a 2015-ös év felfedezettje pedig erotikával fűszerezi. A szerzőket október 5-én, az Országos Könyvári Napok keretében a szarvasi közönség is közelebbről megismerhette.

– Középiskolás koromban írtam én novellákat, verseket és esszéket is, de nem éreztek komolyabb késztetést az irodalom felé. Lehet, hogy az is közrejátszott, hogy irodalomtanárom mindig többet várt tőlem, mint a többiektől, és ez egy kicsit elvette a kedvem. A középiskola után azonnal felköltöztem Budapestre, és két évig dolgoztam azért, hogy utána tanulni tudjak. Közgazdász-logisztika szakon végeztem, és behajtóként kezdtem el dolgozni, mivel akkor épp ott volt felvétel. Először a gyermekem születése után éreztem, hogy valami hiányzik az életemből, és akkor került elő újra az írás – mesél Erzsébet, írói álnevén Anne L. Green a kezdetekről.

Azt sem szégyelli bevallani, hogy nagy kockázatot vállalt első könyve kiadásakor. Mivel magánkiadásban dobta piacra az Álomgyár Kiadó a Remény hajnala kötetét, el kellett adni az autóját is a finanszírozáshoz. Végül beigazolódott a döntése, és a második munkája után a kiadó szerződést ajánlott.

R. Kelényi Angelika íráshoz vezető útja ugyancsak kalandos volt. Az első papírra vetett gondolatai ugyanis a pánikbetegségéről szóltak, rendkívül őszinte hangnemben, ahogy ő fogalmaz, gyilkos önirónival és humorral fűszerezve. A történet évekig a fiókban hevert, míg végül 2014-ban a Terézanyu pályázaton learatta a babérokat. Ezt követően kezdett el kiadót keresni az írásának, és a sors őt is az Álomgyárral hozta össze. A kiadó azonban azonnal öt könyvre akarta szerződtetni, ezért vett egy nagy levegőt, és elhatározta, nem hátrál meg, hanem bebizonyítja, hogy képes rá.

– Gyermekkorom óta történelemrajongó vagyok, köszönhetően az édesapámnak – avat be a könyvei hátterébe, melyben 2016-tól egyre hangsúlyosabban van jelen ez a terület. – Olyan könyvtárunk volt otthon főként történelmi regényekből, amelyek egy része akarva akaratlanul a kezembe került. Egy időben régész szerettem volna lenni, aztán erről letettem az egyiptológia kedvéért, s végül egészen más irányt vett az életem. A történelem azonban ilyen módon megmaradt. A könyveim ugyan nem politikai csatározásokról szólnak, hanem az adott időszak életmódját mutatják be, mivel engem mindig is ez érdekelt.

Legújabb kötete, a Mennyei bűnök a napokban kerül a boltok polcaira. A történet Rómában játszódik 1860-ban. Ekkor került elő egy vatikáni irat, amely rendkívül súlyos bűntényekre világít rá. A háttérben magas rangú hivatalnokok állnak, ezért a szövevényes szálakat nagyon nehéz kibogozni.

Az írónők a Városi Könyvtárban rendezett író-olvasó találkozón őszintén beszéltek munkásságukról, könyveik születéséről, azt követően pedig szívesen dedikálták megjelent munkáikat az érdeklődőnek.

Gyakorlós Kalandorok Múmia-rejtélyek nyomában…

Kiizzadtuk az egyik pontot a Körösladány ellen