in , ,

Új albínó páva érkezett a Pepi-kertbe

A V-62 Galamb-és Kisállattenyésztők Egyesülete gondoskodott róla, hogy az Arborétumban a jövőben is lehessen fehér pávát csodálni. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a tavaszi hónapokban elpusztult az Arborétum egyik kuriózumát jelentő albínó páva, amely a több mint harminc egyedszámú állomány közül a legnagyobb feltűnést keltette. Pótlására október 12-én került sor, amikor a kert egy hároméves fehér tojóval és két idén született pávával gazdagodott.

– A természetben nagyon ritka ez a szín, de a díszállatok felé irányuló tenyésztési folyamatok miatt egyre gyakrabban találkozhatunk ilyen pávával. Érdekessége, hogy szaporodóképes, ezért a tenyésztőknél már nem számít egyedi esetnek egy-egy fehér páva felbukkanása – érzékelteti az esemény jelentőségét dr. Hanyecz Katalin igazgató.

Hozzátette, új pávát még egy-két hétig ketrecben tartják, hogy megszokhassa a környezetet. Ez idő alatt megismerkedik a többi állattal és egy mindennapi rutin is kialakul benne. Az intézmény vezetője bízik benne, hogy hasonlóan a többi egyedhez az új jövevény is látogatóbarát lesz, és a későbbiekben bátran pózol a Pepi-kert vendégeinek. Hosszú távon remélhetőleg öröklődik a génállomány is, és egy albínó hímet is köszönhetnek a kert lakói között.

Ezzel párhuzamosan október 12-én és 13-án ismét lehetett a fák között segédkezni. A szorgos hangyák napjára pénteken az intézményeket, egy nappal később pedig a családok, civil szervezetek képviselőit várták. A késő nyárinak mondható időjárásnak köszönhetően ezúttal 11 osztály gondolta úgy, hogy kiveszi a részét a kerti munkálatokból. A legnagyobb létszámban a Szlovák Általános Iskola tanulói képviseltették magukat, ahol lényegében valamennyi alsós évfolyam felsorakozott.

– A gyerekek nagyon örültek, hogy részt vehetnek a programon, és a természet kellős közepén élvezhetjük ezt a jó időt. Itt testközelből tapasztalhatják meg, amiről az iskolában tanultunk, nem mellesleg pedig azt is megtanulják, hogy mennyire fontos az önkéntes munka – fogalmazza meg a kitűzött célokat Árvai Anikó pedagógus, aki a legkisebbeket hozta magával.

A rendezvénybe a Szarvasi Város és Környezetvédő Egyesület is bekapcsolódott, egy sikeres projektnek köszönhetően. A Földművelésügyi Minisztérium által kiírt „Zöld forrás” pályázatra már harmadízben pályázott sikeresen az egyesület, az egyes programelemek pedig arra szolgálnak, hogy környezettudatosságra és természetszeretetre neveljék a különböző generációkat. A májustól indult 12 hónapos sorozat részeként lehetőség nyílt pl. éjszakai távcsövezésre, a gyógynövényekkel való ismerkedésre, januárban pedig egy testi-lelki egészségre irányuló szakmai napra is sor kerül.

A szorgos hangyák többek között tobozokat, hikoridiót és berkenyemagot gyűjtöttek, amiket a kert munkatársai először üvegházban szaporítanak, ezt követően pedig visszakerülnek a külső területekre.

Milánt Kölnben cserben hagyta a technikája

A kecskeméti Pálinka SC

Taroltak a kecskemétiek a szarvasi röplabdakupán