in , ,

A szarvasi gyermekétkeztetést tartja országosan követendő példának a Greenpeace

Az ökomenza nem utópia – ezt állítja a Greenpeace Magyarország. Ennek alátámasztására a szarvasi gyermekétkeztetési modellre hívja fel a figyelmet, ahol a menzakoszt alapanyagainak közel fele helyi termelőktől, részben ökogazdaságból származik. Hangsúlyozzák, mivel a gyermekek a legérzékenyebbek az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradványokra, ezért számukra különösen fontos, hogy egészséges alapanyagokból készült ételt egyenek. Ennek részeként a mintául szolgáló önkormányzat, a helyi gyermekélelmezés szakemberei, a biogazdaság vezetője és az érintett oktatási intézmények bevonásával október 16-án a településen egy kerekasztal beszélgetésre került sor.

Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány felelőse elmondta, a világban ma is közel egymilliárd ember – köztük nagyon sok gyermek – éhezik. A probléma megoldását a közelmúltig a nagyüzemi gazdasági termelésben látták. A FAO (Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) szakemberei azonban ennek ellenkezőjét bizonyították be. Úgy vélik, a vegyszerek tönkreteszik a talajt, az élővilágot, és kedvezőtlenül hatnak az egészségre is. Az ENSZ tanulmányok megerősítették, hogy 2050-re mintegy 9 milliárd embert lehetne etetni ökológiai módszerekkel. Ennek alapvető feltétele, hogy minél többen álljanak át a tudásalapú mezőgazdaságra, csökkenjen a kidobott élelmiszer mennyisége, és kevesebb nagyüzemi állattartásból származó húst fogyasszunk.

– 2016-ban jelent meg az Európai Parlament tudományos szolgálatának a jelentése, ami igazolta, hogy a gyermekek IQ szintje csökken bizonyos rovarölő szerek miatt. Ezek ugyanis idegmérgek, átjutnak a méhlepényen, belekerülnek a magzatba, szoptatás alatt az anyatejen keresztül, ill. később a nem biogazdaságból származó zöldségek fogyasztása közben. A következményük többek között figyelemzavar, hiperaktivitás, ételallergia, ezért úgy éreztük, hogy nekünk is lépnünk kell – tárta fel a program hátterét a környezetvédő szervezet szakembere.

Az ökomenza programot év elején indították el, abból a célból, hogy minél több óvódában, iskolában kerüljön helyben termelt, ökogazdaságokból származó élelmiszer az asztalra. Ebben a kampányban állítják követendő példaként előtérbe a szarvasi modellt.

Babák Mihály polgármester emlékeztetett, Szarvas egykori lelkész-tanítója, Tessedik Sámuel már 250-300 évvel ezelőtt felismerte a zöldség és gyümölcstermesztés fontosságát. Ebből nőtte ki magát a későbbiekben a kutatás és az agrároktatás. Emellett Békés megyét az ország éléskamrájaként is emlegetik, ami a mezőgazdaság jelentőségére utal. Ez a szemlélet áthatja az oktatást, az itt élő szakemberek, civilek és családok gondolkodását is.

– Nekünk nagyon fontosak a gyerekek. A családi háttér és a lakhatás után meghatározó a testi, szellemi és a lelki fejlődés, és mindent megteszünk ennek érdekében. Úgy gondolom, hogy egy olyan generációt nevelünk, amely ismeri, tiszteli és védi a természetet – fogalmazta meg.

Rónyai Ágnes, a Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója rámutatott, naponta 1200 adag ételt készítenek. Nincs könnyű dolguk, hiszen amellett, hogy a kőkemény előírásoknak meg kell felelniük, fontos számukra az is, hogy a gyerekek megegyék az asztalra kerülő ételt. A minta menza 2012-es bevezetése óta azt látják, hogy sikerült előrelépniük az egészséges ételek terén, és a szülőkkel, pedagógusokkal történő folyamatos beszélgetések révén elérték, hogy kevesebb az ételhulladék is.

A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolában ez utóbbit úgy segítik elő, hogy az asztal közepére helyezett közös tálból szednek a gyerekek. Molnár Istvánné igazgatónő ezzel együtt úgy látja, az intézményben bevált gyakorlatot nem minden esetben követik a családok. A szülők, nagyszülők hajlamosak a gyerekek kedvében járni, és a nem feltétlen egészséges kedvenceiket készítik el számukra. A pedagógusok éppen ezért olykor nagy küzdelmet vívnak, hogy az óvódások, általános iskolások megkóstoljanak egy-egy ételt. Tovább nehezíti a helyzetet az otthonról kapott zsebpénz, amit a diákok gyakran gyorsételekre, édességekre költenek el. A megoldást ennek az összegnek a lecsökkentésében, ill. az egészséges életmódre nevelésben látja, amivel ez a tendencia némileg megváltoztatható lenne.

Szántosi Attila, a BioHungarikum Kft. kereskedelmi igazgatója tájékoztatott, a cég 22 éve bio mezőgazdasági termeléssel foglalkozik, 15 éve pedig a feldolgozott bio zöldségek és gyümölcsök felé fordult. Néhány éve az önkormányzat kérésére kapcsolódott be a közétkeztetésbe, és járul hozzá a gyerekek egészséges fejlődéséhez. Úgy véli, a komolyabb változás alappillérei a kormányzati szándék és helyi szinten az érintett felek összefogása, amire jó példa Szarvas.

A pódiumbeszélgetést követően a Greenpeace Magyarország szakemberei ellátogattak a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola menzájára, ahol gyakorlati tapasztalatokat gyűjtöttek, és maguk is megkóstolták az aznapi ebédet.

Rau Zsolt (s), Virág Imre (k) és Benyovszki Róbert (f)

Kemény mérkőzésen igazságos győzelem

Zahorecz Pál és Lázár Zsolt

Animal Cannibals-szel kezdte lelkészi szolgálatát Zahorecz Pál