Connect with us

Békésszentandrás

Sinka Imre: 1956 az emberi méltóság visszaállításának a forradalma volt

Sinka Imre
Sinka Imre

A polgármesteri hivatal nagytermében kezdődött az 56-os forradalomra való megemlékezés Békésszentandráson. Elsőként Sinka Imre polgármester, történelemtanár, történelmi szemszögből vizsgálódva kezdte beszédét.

– Úgy gondolom, a 20. századnak ez az az eseménye, amit igenis, sulykolnunk kell, nem szabad elfelejtenünk, hiszen a vívmányai következtében itt lehetünk ma, és élhetünk egy szabad Magyarországon – jelentette ki a község első embere.

– 12 nap a történelemben, egy pillanat töredéke csupán. 12 napot, a forradalom eszméit, céljait, ideig-óráig el lehet titkolni az emberek elől, el lehet ferdíteni az akkori történéseket, lehet rólik homlokegyenest mást állítani, de a történelem arra figyelmezetet, hogy idővel az igazság felszínre kerül, és akkor számot kell adni azoknak, akik a társadalom tudatát, történelmünket meg akarták változtatni. 62 év távlatából tisztán látjuk, hogy azok a napok, a 20. századi magyar történelem dicső lapjai, mert egy önérzetében megalázott, méltóságától megfosztott, mindennapjaiban megnyomorított nemzet fellázadt az elnyomás ellen, és szabadságáért fegyvert fogott a sztálinista diktatúra és a világ egyik legerősebb katonai hatalma ellen.

Budapest és néhány nappal később a vidéki Magyarország is a világpolitikát formáló események helyszíne lett. Dávid és Góliát, egy kis nemzet és egy világbirodalom harcában időlegesen hiába nyert Góliát, a győztes hosszabb idősíkban gondolkodva csakis a magyar nemzet lehetett, fogalmazott. Végül főhajtásra kérte a jelenlevőket a nemzet egysége és a mártírok, Nagy Imre és a pesti srácok, a vidéki értelmiségiek, a munkás- és parasztemberek előtt, akik a helyi forradalmi nemzeti tanácsokat megalakították, akik hittek egy jobb életben, egy demokratikusabb berendezkedésben, a szabadságban és a függetlenségben.

– 1956 a méltóság, az emberi méltóság visszaállításának a forradalma volt – mondta zárógondolatként Sinka Imre.

Őt a Cervinus Teátrum két művésze, Szemerédi Bernadett és Nádházy Péter, majd a Templom téren felállított 56-os emlékmű megkoszorúzása követte.

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Az egészségügyben dolgozók előtt tisztelegtek Szentandráson

Egészségügy

Nagy-Magyarország Fogadó Nagy-Magyarország Fogadó

Nagy–Magyarország Fogadó

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

A hétvégére szólóan is él az átruházott jogával Sinka Imre polgármester

Közérdekű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Békésszentandrás: éjféltől szigorítás lép életbe

COVID-19

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect