Connect with us

Oktatás

Barangolás a Felvidéken

A Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium 7. évfolyamának 51 tanulója öt pedagógussal október 2-án felejthetetlen kirándulásra utazhatott a Felvidékre.

Iskolánk a tavalyi tanévben sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjára, melynek célja, hogy diákjaink személyes tapasztalással ismerjék meg a külhoni magyarság mindennapjait, történelmünk fontos emlékhelyeit, kulturális értékeit. A pályázatban elnyert 3.060.000 forint biztosította tanulóink számára az ingyenes részvételt (szállás, útiköltség, belépők, biztosítás).

Az évfolyam már szeptemberben megkezdte a felkészülést a négynapos kirándulásra:
– A műveltségi területekhez kötött tanulói előadások bemutatták egy-egy helyszín nevezetességeit, történelmi múltját;
– Képekkel gazdagon illusztrálva Szarvas várost és iskolánk mindennapjait jelenítették meg hetedikeseink a határon túli diákok számára;
– Emlékműsorral készültek az 1849. október 6-ai történelmi események tiszteletére;
– Könyveket gyűjtöttek a 6–14 éves korosztály számára.

És aztán végre elérkezett a várva várt nap! Útnak indult a csapat.

Az utazás első napján a komáromi erődbe látogattunk, majd Gútán egy reformkori hajómalmot néztünk meg, és átkeltünk egy fedett fahídon is. Este megérkeztünk a szállásunkra, a deáki Európa panzióba.

A második napon a bajmóci várkastélyba mentünk. Felfedeztük a vár alatti cseppkőbarlangot is. A Malonyai Arborétumban kellemes sétát tettünk. A délutánt pedig Nyitrán töltöttük.
A harmadik napon a Pálffy család ősi fészkébe, Vöröskő várába látogattunk. A nap további részében Nagyszombat történelmi központjában ismerkedtünk nemzetünk múltjával.

Elérkezett az utolsó nap. A délelőttöt Galántán töltöttük a Kodály Zoltán Alapiskolában, ahol a dal pillanatok alatt közös nyelvet teremtett a két iskola tanulói között.

Utazásunkat egy pozsonyi városnézéssel zártuk.

Az esti órákban, fáradtan, de élményekben gazdagon érkeztünk haza Szarvasra.

Fazekas Stefánia

Népszerű

Előttük még számtalan, mögöttük 14 év

Oktatás

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

Gyakorló „Digi-Ovi-Suli 2.0-20”

Oktatás

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect