in , ,

Érdemes mielőbb igényelni a horgászigazolvány helyébe lépő plasztikkártyát

Szilvási Szilárd
Szilvási Szilárd

Bár hivatalosan 2019. január elejétől lesz kötelező a Magyar Horgászkártya, a fennakadások és a nehézségek elkerülése miatt érdemes már most regisztrálni és kiváltani a személyi igazolványhoz hasonló kártyát. Ezt mindenki otthonról, bármilyen elektronikus eszközről is megteheti, de az egyesületek is szívesen állnak a horgászok rendelkezésére. A MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) amellett azt is lehetővé tette, hogy az érintettek az adminisztrációt személyesen is megtehessék, mégpedig valamennyi állami horgászjegy értékesítésben részt vevő horgászszervezetnél, illetve a Digitális Pontokon. Ilyen pontként működik Szarvason pl. a Városi Könyvtár.

– A MOHOSZ-nak szüksége volt egy olyan adatbázisra, amely lehetővé tesz egy modern, könnyebben kezelhető jövőképet. Az ehhez vezető első lépést a plasztikkártya jelenti – avat be a döntés hátterében Szilvási Szilárd, a Matchfishing Sporthorgász Egyesület vezetőségi tagja. – A kártyát egy QR-kóddal látják el, ami a horgászra vonatkozó mindenféle adatot tartalmazza. Tárolja többek között a lakcímét, tudja, hogy milyen jegyet váltott, hol és mikor váltotta ezeket, illetve mennyi halat fogott az előző évben.

Hozzátette, a plasztikkártya önmagában nem jogosítja fel a horgászt semmire, viszont alapfeltétele a horgászengedély és a területi jegyek beszerzéséhez.

Az egyszeri, a kártya teljes érvényességi idejére szóló regisztrációs díj, amely tartalmazza a horgász balesetbiztosítás díját, valamint a QR-kód alapú horgászkártya előállításának árát és annak a horgász számára történő postai eljuttatását is 2.200 Ft. Igényelni már szeptember 1-től lehet, de eddig országos átlagban becslések szerint ezt a horgászok alig 13-15%-a tette meg.

Deli Ibolya világbajnoki bronzérmes horgász az egyesület részéről elsőként mutatott jó példát. A kártyája ugyan még nem érkezett meg, de bízik benne, az átállás az elkövetkező hónapokban problémamentesen lezajlik Mindazonáltal aggodalmait sem rejtette véka alá.

– Nagyon félek tőle, hogy márciusban, a szezon indulásakor őskáosz lesz. Eddig 470 ezer horgászból kevesebb, mint 70 ezer regisztrált, pedig már október végén járunk. Azt is látom, hogy a horgászok két nagy táborra szakadtak. A főleg idősebbekből álló csoport nem érti, miért kell neki 2200 Ft-ot fizetnie, a fiatal horgászok pedig örülnek annak, hogy ezen túl már útközben, mobilon keresztül is meg tudják vásárolni a napi jegyet.

A gyerekekről szólva elmondta, ők is regisztrációkötelesek, kártyát azonban nem kapnak. Ezt ingyenesen megtehetik, természetesen egy szülő vagy hozzátartozó hitelesítésével.

Az előrehozott regisztrációt a MOHOSZ azzal támogatja, hogy a december 4-ig regisztrálók között 100 jelentős nyereményt sorsolnak ki. A főnyeremény egy Toyota RAV4 Hybrid személygépjármű, illetve egy kétszemélyes floridai horgászüdülés. A horgászok támogatása és a díjfizetés megkönnyítése érdekében a MOHOSZ 2019-ben nem emeli az egységes szövetségi hozzájárulás díját és az egyesületi tagdíjminimum mértékét, valamint nem tett javaslatot az állami horgászjegy díjának emelésére sem.

A tervek szerint fokozatosan az összes eddigi további papíralapú horgászokmány és dokumentum, így az egységes szövetségi hozzájárulási bélyegek, az állami horgászjegy és területi jegyek is kiválthatóvá válnak, legtovább a papírlapú fogási napló fennmaradása várható.

Szilvási Szilárd úgy véli, a jövő év átmeneti időszaknak számít, vagyis a papíralapú és az online jegyvásárlás párhuzamosan fog működni. A változás közép és hosszú távon felgyorsítja a vásárlást és a halőri ellenőrzést, valamint országos szinte a MOHOSZ képet kap a hazai vizek állapotáról, kihasználtságáról.

Az ügyintézéshez adókártya, személyigazolvány és lakcímkártya szükséges. Az előbbit beszkennelik, és továbbítják a MOHOSZ felé. Néhány napos átfutási idő után a horgász ugyanitt aláírja az erre vonatkozó nyilatkozatot, ami mellé megkapja a 2200 Ft-ról szóló csekket is. Ezt követően már nem kell visszamennie a regisztrációs pontra, a horgászkártyát ugyanis postai úton, a lakcímére kapja meg.

A Matchfisching Sporthorgász Egyesület kér mindenkit, ne várja meg a határidő utolsó napjait, lehetőség szerint igényelje minél előbb a megújult horgászigazolványt.

Könnyed győzelem az orosházi villanyfényben

Hatalmas akarással fordított a Hunyadi