in , ,

Nagy érdeklődés mellett zajlott a nyílt nap a Székelyben

Intézményünk, a GYSZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Szarvas) 2018. október 26-án rendezte meg pályaválasztási nyílt napját, ahová nemcsak a helyi, hanem a környékbeli általános iskolák 7-8. osztályos tanulóit, illetve szüleiket vártuk. Az eseményt kiemelten támogatta a Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány, melyet a megnyitón köszönt meg Ozsváth Zsuzsanna igazgató asszony Kohut Andrásné címzetes igazgató asszonynak, a Kuratórium elnökének.

Minden továbbtanulással kapcsolatos döntés alapja a válaszkeresés a „Mi akarok lenni?” kérdésre. Ez egyszerűnek tűnhet, de amint egyre több szempont kerül elő, bonyolulttá válik a kérdés megválaszolása. A középiskolai pályaválasztás esetén először a tanulónak leginkább megfelelő iskolatípus kiválasztását kell megtennie. Továbbá azt, hogy ne csak az érdeklődésének, hanem a képességeinek is megfelelő intézmény felé nyisson, ami elvégzése valóban segíti őt céljai elérésében. Ahhoz, hogy jó döntés szülessen a szülők támogatása is szükséges. Az a jó, ha a diák elképzelése szinkronban van a szülői elvárásokkal. Ezért is örültük annak, hogy sokukat szüleik is elkísérték a rendezvényünkre.

A nagy érdeklődésre való tekintettel (közel 300 fő regisztrált) háromszor volt tájékoztató. Ozsváth Zsuzsanna igazgató asszony bemutatta az intézményünk által kínált szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzéseket. Elmondta az érdeklődőknek, hogy milyen lehetőségei vannak az iskolánkba jelentkező diákoknak. Aki szakgimnáziumi képzést választ, az a szakmai érettségi bizonyítványa mellé munkakör betöltésére jogosító mellék-szakképesítést is szerezhet, majd egy év után technikusi végzettséggel lehet gazdagabb. Szakmai tárgyból emelt szintre készít fel az iskola, ami segíti a szakirányú felsőoktatási intézménybe kerülés lehetőségét – amennyiben tovább szeretne tanulni a diák. A szakközépiskolában tanulmányukat megkezdőknek sem kell lemondaniuk az érettségiről: 3 év után szakképesítő bizonyítványhoz juthatnak, melyet beszámítva, további 2 év alatt érettségi vizsgára felkészítő oktatásban vehetnek részt. Hiány-szakképesítéseket is oktatunk, ami azt jelenti, ha valaki ilyen szakmát választ, akkor havonta – tanulmányi eredménye alapján – ösztöndíjban részesül.

A tájékoztatást óralátogatások követték. Lényeges volt számunkra, hogy az idelátogatók “testközelből” lássák a szakmákat. Aktívan részt vehettek a gyakorlati foglalkozásokon, több szakmai tevékenységbe bekapcsolódhattak, kipróbálhattak számos szakmai fogást. Mindemellett a nagyon fontos közismereti órákba is betekinthettek, láthatták, hogy az érettségire való felkészülést is komolyan kell venni.

A 2019/2020-as tanévben beindítani kívánt minden képzésünk bemutatásra került:

Szakgimnáziumban (ágazati képzésben): informatika, faipar, ügyvitel, kereskedelem, vendéglátóipar, szépészet, pedagógia, vízügy és turisztika.

Szakközépiskolai képzések: asztalos; festő, mázoló, tapétázó; kőműves; női szabó; cukrász; pincér; szakács; eladó; szociális gondozó és ápoló; pék-cukrász; vízügyi szakmunkás. Ezekben a szakmákban a duális képzésnek megfelelően a gyakorlati oktatás 9. évfolyamon iskolai tanműhelyben, 10. évfolyamtól külső gyakorlati helyen történik.

A nyílt nap teljes időtartama alatt az aula adott otthont a diákjaink által készített faipari munkák kiállításának, illetve az „életképek” prezentáció vetítésének, de itt tájékozódhattak a vidéki érdeklődők a kollégiumról, az ott folyó közösségi életről. A délelőtt folyamán volt „Játékos fénytan”, kipróbálhatták az „Ökomatát”, a kaleidoszkópot, megtudhatták, mit jelent az anamorfózis. Az udvaron a Streat Workaut bemutató megtekintése alatt a kemencében sült finom süteményt fogyaszthatták el a diákok, és megtekinthették az állandó szakmatörténeti kiállításunkat is. A bátrabbak Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna és Kereszturszkyné Sebő Rózsa kolléganők irányítása mellett bekapcsolódhattak a Flash mob-ba.

Reméljük, hogy vendégeink sok-sok információval, pozitív tapasztalatokkal távoztak az iskolából. Bízunk benne, hogy ezen a napon segítséget tudtunk nyújtani a pályaválasztás előtt álló diákoknak a jó döntés meghozatalában.

Ha valaki nem tudott eljönni a rendezvényre, de szeretne betekintést nyerni iskolánk mindennapjaiba, úgy előzetes egyeztetés után ezt megteheti. Elérhetőségeinkről iskolánk honlapján (www.szekelyszarvas.hu) tájékozódhat.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Harmati Annamária igazgatóhelyettes

Hunyadisulisok Tiszazugban

Sinka Péter és Fabó István

Príma díjat kapott a Békésszentandrási Hunyadi Mátyás Kajak-Kenu és Szabadidő Sport Club