in , ,

Színesebb Szarvast képzelnek el a felsősök

Baráthné Liszkai Noémi ötletéből indult az a rajzpályázati kezdeményezés, aminek a kivitelezését az Élhetőbb Szarvasért Egyesület vállalta magára. Abban a témában várták az felsősök alkotásait, hogy hogyan változtatnák meg városuk közvetlen környezetét, amit egy korábbi iskolai pályázat mintájára szerveztek meg. A felhívás mind a négy szarvasi általános iskolában, a Szlovákban, a Fő tériben, a Benkában és a Gyakorlóban is kihirdetésre került.

– Ha végignézzük a képeket, akkor látjuk, hogy nagyon sikeres volt a pályázat, sok színes és látványos rajz érkezett – összegezte kérdésünkre a pályaműveket Béni Éva, az egyesület munkatársa.

– A rajzok tömkelege mind színes. Úgy tűnik, hogy a gyerekek egy színes várost képzelnek el a mostani városunk helyett. Például egy templomot – az evangélikus templomról van szó – színesben álmodta meg Sárosi Márk, ami nekem nagyon tetszik mert nem a konténeres fákat rajzolta meg mellé, hanem egy magas, vastagtörzsű fasort végig a templom mellett. Minden ház színes, ahogy lehet látni a képeken, de még az emeletes lakásoknak is minden emelete más-más színű – folytatta már a megnyitón.

Elmondta, sokan a víztornyon változtatnának, szökőkútként egy fókát képzeltek el, aminek az orrán egy színes labda forog, új, üvegből készült híd, virágos zöldterületek, állatiskola, tenyéren hordott víztorony, illetve tenyéren hordott város szerepel a képeken.

Az egyesület Korbely István festőművészt kérte fel zsűrizésre, akinek négy napja volt arra, hogy kialakítsa a maga sorrendjét, ami alapján az egyesület átadja az első háromnak, illetve az egy különdíjasnak az ajándékát. Sajnos a művész nem tudott részt venni a díjátadón, ezért üzenetben gratulált az alkotóknak. “Nehéz volt döntést hozni a remek rajzok között. Sokszor megdöbbentő tehetségeket véltem felfedezni az alkotókban”, tolmácsolta Korbely István szavait Béni Éva.

Ahogy a rajzokat a paravánokra rendezték, dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti vezetője meglátta azokat, és úgy döntött, hogy a szíház nevében felajánl három különdíjat is, a Csodaszarvas limitált kiadású fotókkal illusztrált szövegkönyvét.

A 2018-as év a családok éve, azért jellemzően a díjak családi belépők voltak. A Szarvasi Mozi különdíját, egy családi belépőt Lestyan Lili, a Florárium Virágbolt különdíját egy szlovákos alkotóhármas, Valencsik Mira, Szín Boglárka Adél, és Bankó Fanni,  a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság harmadik helyezettnek felajánlott 2019-es évre szóló családi belépőjét a Körösvölgyi Állatparkba Nagy Alfonzina, a másodiknak a Mini Magyarország Makettparkba szóló családi belépőt Müller Péter, míg az első számára, a Cervinus Teátrum családi belépőjét a 2019 márciusában majd bemutatásra kerülő Molière: Tartuffe előadására Styecz Barbara kapta. A Cervinus Teátrum különdíját Polgár Panna, Terhes Flóra, Blastyák János Botond, az Élhetőbb Szarvas különdíját a benkás Kohut Gyöngy érdemelte ki.

A kiállítás két hétig látható a Cervinus Teátrum aulájában.

Vas István kertje is esélyes az országos verseny közönségdíjára

Hodálik Pál és Dávid Zsófia

Bemutatták a „városi LEADER” legújabb felhívásait