in ,

A szarvasi Városi Könyvtár a legjobbak között

Országosan tizenöt könyvtár érdemelte ki a Minősített Könyvtár elismerést, köztük négy Békés megyéből. A Békés Megyei Könyvtár, a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár és a gyomaendrődi Határ Győző Könyvtár mellett a szarvasi Városi Könyvtár pályázatát is pozitívan bírálta el a kiíró, az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A jelentkezőknek önértékelést és szakmai beszámolót kellett benyújtaniuk, amelyben bemutatták a szervezetfejlesztési munkájukat. A díjátadásra november 13-án, Budapesten került sor.

– A minőséget a pályázat kiírói úgy értelmezik, hogy azok a szolgáltatások, amelyek a hagyományosokon túl megjelennek egy könyvtárban, mennyire elégítik ki az olvasóközönség igényeit. Mi arra törekszünk, hogy az intézményben elérhetőek legyenek olyan olvasáshoz kapcsolódó szolgáltatások, amelyek jó irányba befolyásolják a látogatók olvasási szokásait. Kötelező tevékenységeink közé tartozik a programok szervezése is. Ebben az évben pl. egy pályázatnak köszönhetően sikerült ezeknek a körét bővítenünk olyan foglalkozásokkal, szakkörökkel, amelyek a közösségépítést szolgálják – számolt be az előzményekről Baginé Tóth Erika intézményvezető.

Hozzátette, hatásukra érezhetően megnőtt a könyvtár látogatottsága. Véleménye szerint az olvasóvá neveléshez is hatékonyan hozzájárul az átalakult intézmény, hiszen több oldalról megközelítve tud szerepet játszani a tudásbázis átadásában. Mindazonáltal legfőbb alappillérükre, a könyvekre is figyelmet szentelnek. Az olvasás terén egyre inkább a szépirodalom irányába mozdulnak el, mivel ez az a műfaj, amelynél a jövőben is szükség lesz a papíralapú könyvekre.

Rámutatott, az állománybővítés és az infrastruktúra terén sokat köszönhetnek a fenntartó önkormányzatnak. Ebből kifolyólag hónapról hónapra új könyveket szereznek be, a költségvetésüket pedig lehetőség szerint pályázatokkal egészítik ki. Emellett érzik az önkormányzat támogatását programjaik, éves beszámolóik kapcsán is, és jó példaként szolgált erre az is, hogy a település polgármestere személyesen vett részt a fővárosi díjátadó ünnepségen.

20181120-konyvtar

A látogatottságról szólva elmondta, megfelel az országos átlagnak. Ez nem túl magas, aminek a felnövekvő digitális generáció a magyarázata. Ugyanakkor a másik oldalon megjelenik az ún. „virtuális olvasó”, amire az online katalógus felhasználóinak számadataiból következtetnek. Mindemellett a meghirdetett eseményekre is nagy az érdeklődés. Legutóbb pl. Frankó Tünde kineziológus előadására több mint százan voltak kíváncsiak, a Textil világa című foglalkozást pedig népszerűsége miatt ma már a tervezett egy időpont helyett, két egymás utániban tartják.

– Most még egyelőre az örömben úszunk, hiszen ez egy megható elismerés egy kisebb könyvtár számára – fogalmazta meg a díjjal kapcsolatos érzéseit Baginé Tóth Erika. – Nagy büszkeség, ugyanakkor egy óriási felelősség is. Azt üzeni, hogy egy olyan könyvtárban dolgozunk, amelyet az egyik legjobbnak ismertek el ezzel a címmel, és ehhez kell tartanunk magunkat a továbbiakban is. Az itt dolgozó könyvtárosoknak még inkább oda kell figyelniük az olvasókra, felismerni az igényeiket, és még több újítást kell bevezetnünk – tette hozzá.

A Minősített Könyvtár következő lépcsőfokaként a Könyvtári Minőségi Díjra is lehetett pályázni. Ebben az esetben az intézmények feladata két innováció bemutatása volt. Előnyben részesült az a pályázó, melynek legalább egy innovációja a nemzet és szakmapolitikai célokat támogatta, azaz családtámogató vagy könyvtár- és olvasáskultúra népszerűsítő volt. A felhívásra két érvényes pályázat érkezett. A díjat végül a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ érdemelte ki.

A Minősített Könyvtári cím használatára a Szarvasi Könyvtár öt évig jogosult. Ez az alapfeltétele továbbá annak is, hogy a jövőben az intézmény a másik cím elérését is megcélozza.

Rekordszámú látogató a Vajda nyílt napján

Hodálik Pál

Hodálik: egy-egy világnap megalkotásában mindig valamilyen lelkiismereti probléma áll