in , ,

„ Madarak voltunk földre szálltunk…” avagy madárszemmel az óvodában

Demjénné Jónás Klára
Demjénné Jónás Klára

Az Oktatási Hivatal Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ és a GFF Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda szervezésében módszertani szakmai napot tartott 2018. november 21-én a főiskola Gyakorlóintézménye. Békés megye önkormányzati fenntartású és az egyházmegye fenntartásában működő intézmények képviselői a Panda csoportban hospitálhattak, vehettek részt a szakmai nap műhelymunkáiban. Demjénné Jónás Klára szakvezető óvodapedagógus munkájába kaphattak betekintést az intézmény képviselői.

A szakmai napot Bíró Gyula igazgató, főiskolai mestertanár nyitotta plenáris előadással, ahol az óvodai nevelés aktualitásait tekintette át probléma érzékeny felvezetéssel.

A GFF szarvasi Gyakorlóóvodája ősszel kapcsolódott a Madárbarát kert óvodákhoz. Erről a nagyszerű programról filmet is fogatott az intézmény, amely levetítésre került a látogatóknak, a megbeszélő/elemző alkalommal.

Demjénné Jónás Klára szakvezető óvodapedagógus a szabad játék idejében a gyermekekkel vizuális tevékenységet kezdeményezett, amelynek témája madárnyomat készítése volt. Festés technikáját felelevenítve a precíz, önálló munka zajlott a csoportban. Egymást követték az izgalmasabbnál izgalmasabb kreatív feladatok: saját készítésű madárdominó, papírcsőrrel magok csipegetése, madáróra játék dominóval. Az óvónő sípokkal különféle madárhangokat hallatott, amelyre minden gyermek csodálkozva felfigyelt ezzel érzékeltette a magas-mély hangokat, a gyermekek pedig kézzel jelezték mikor melyiket hallják.

A komplex foglalkozásból természetesen a játékos matematikai tartalom sem maradhatott ki, relációk, hosszabb-rövidebb, több- kevesebb fogalmak jelentek meg „madárszemmel” tarkítva a foglalkozást, majd mozgásos játékokkal színesítette a játékos ötlet kavalkádot.

A foglalkozást környezeti mozzanattal fejezte be, melyben madárkalácsot készítettek a gyerekek. A pedagógus tevékenységek sokszínűségével mutatta be azokat a lehetőségeket, amelyek a mindennapjainkban segítik az új ismeretek, élmények befogadását.

A bemutatót követő szakmai beszélgetésen a nagyszámú érdeklődő óvodapedagógus megoszthatta tapasztalatait, választ kaphatott kérdéseikre, folytatott szakmai konzultációt a tevékenységet irányító szakvezetővel.

Benczéné Inhoff Ildikó szakvezető óvodapedagógus

Szarvason tartotta regionális polgármesteri fórumát a TÖOSZ

Mi a pálya?