in , ,

Mi a pálya?

Örömmel fogadtuk a hírt, hogy a Békésszentandrás Nebulóiért Alapítvány jóvoltából Szegedre utazhattunk megtekinteni a „Mi a pálya?” című kiállítást. November 14-én (a 6.a és a 7.a osztály tanulói) izgatottan indultunk a pályaválasztó fesztiválra. Itt olyan közép- és felsőoktatási intézmények állították fel standjaikat, ahol műszaki szakmák minden csínját-bínját el lehet sajátítani, illetve az ezt igazoló bizonyítványt meg lehet szerezni. Ott voltak azok a cégek is, amelyek a képzett műszaki szakembereket foglalkoztatják.

A sportcsarnokban megrendezett műsor néhány fizikai kísérlet bemutatásával kezdődött. A leglátványosabb a folyékony nitrogénnel hajtott háromfokozatú rakéta volt, mely a terem tetejéig szállt fel.

Az iskoláknál ki lehetett például próbálni pneumatikus munkagépeket, vízvezeték-szerelést. Védőszemüveg felvételével vegyésznek lehetett állni, egyszerű sav-bázis kísérleteket lehetett elvégezni. Az elektronikai iskolák pultjánál áramkört lehetett építeni, vagy elektromos ügyességi játékot próbálhatott ki az érdeklődő. Egy informatikai iskolánál bárki írhatott egyszerű számítógépes programot.

A Nemzeti Közművek standja tetszett a legjobban. Az elektromos részlegen ugyanis egy Van de Graaff-generátor szórakoztatta az odalátogatókat. Aki megfogta az áramfejlesztő gömböt, feltöltődött elektromos árammal, s égnek állt a haja. A gázos részlegen csövet lehetett hegeszteni, illetve egyedi gáztáblát készíteni.

A MAVIR-nál meg lehetett fogdosni azokat a magasfeszültségű eszközöket, amelyeket eddig csak a földről felnézve a villanyvezetékeken láthattunk. Megpróbáltuk kitalálni, melyiknek mi a feladata.

A kiállítás megtekintése után a Dóm térre mentünk. Útközben elhaladtunk a Móra Ferenc Múzeum mellett, ahol az aktuális kiállításra csalogató életnagyságú triceratops csóválta a fejét és a farkát. Meghallgattuk a fogadalmi templommal szembeni épületben található hírös órajátékot, és sétáltunk az árkádok alatt.

A 6. és 7. osztályos diáktársaim nevében szeretném megköszönni támogatónknak a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a színvonalas kiállításon. Biztosan többünknek megkönnyítette a közelgő pályaválasztást.

Juhász Gergő 7.a

Demjénné Jónás Klára

„ Madarak voltunk földre szálltunk…” avagy madárszemmel az óvodában

Változás: decembertől heti egyszer szállítják el a kommunális hulladékot