in ,

Változás: decembertől heti egyszer szállítják el a kommunális hulladékot

Az önkormányzati rendeletmódosulásra reagálva a hulladékszállítást végző közszolgáltató decembertől 1-től módosította a kommunális hulladék elszállításának gyakoriságát. Az eddigi havi egy alkalom helyett hetente egyszer, társasházak esetében pedig heti kétszer ürítik a konténereket. Emellett bizonyos utcák más körzetbe kerülnek. Ez az első körzet esetében a Bolza sétányt, a másodiknál a Körös, Strand, Kiránduló, Akácos és Sport utcát, a negyediknél pedig a Kodály Zoltán, Honvéd, Esze Tamás, Arató Pál, Dobó István, Csicsely Pál és a Rét utcát érinti. A részletekről a Dareh Bázis Zrt. a honlapján (www.dareh.hu) és a helyi önkormányzaton keresztül is tájékozódhatnak a lakosok.

– Mind létszámban, mind a szállítójárművek terén bővítésre került sor, így a következő hónaptól már zökkenőmentesen el tudjuk látni a megváltozott szállítási rendet – mondta el Gyucha Mariann, a Dareh Bázis Zrt. általános igazgatója. – Decemberben továbbá az ünnepek miatt további kisebb módosulások is életbe lépnek. A karácsonyt és a szilveszter érintő időpontok helyett a szemétszállítás két ünnep között történik majd.

Az eltelt időszakról szólva elmondta, leszűrték azokat a problémákat, amelyek adódtak, és próbálták őket a lehető legrugalmasabban megoldani. Mint ismeretes, október 1-től a Komép Városgazdálkodási Kft. helyett új közszolgáltató végzi a gyűjtést és szállítást, a Global Refuse Nonprofit Kft személyében. A nehézségek legfőbb okát a helyismeret hiánya okozta, a szállítási idő pedig megnövekedett. (A szarvasi átrakó állomás használatához nem járult hozzá a képviselő-testület, ezért a szállítójárművek jelenleg Békéscsabára viszik a hulladékot – szerk.)

Úgy látja, a tanulási folyamat végére értek, amit a panaszok számának minimálisra csökkenése is alátámaszt. Amennyiben azonban valakinek észrevétele van, kérik, azonnal jelezze a megváltozott ügyfélszolgálat helyszínén, a Vasút utca 67. 1/5 szám alatt, a bútorbolt épületében. Munkatársuk december 21-ig minden kedden és pénteken 9-14 óra között rendelkezésre áll.

Itt van lehetőség hulladékgyűjtő edények igénylésére is. A szelektív hulladékgyűjtéshez mindezt ingyenesen biztosítják, külterület és üdülőövezet esetében pedig kereskedelmi forgalomban nem kapható, egyedi megjelölésű zsákok vehetők át. Emellett többlethulladék tárolására alkalmas zsák is kapható az ügyfélszolgálaton. Az ára megegyezik a rendszeres szemétszállítás díjával.

Az elektronikai hulladékok, lom és más jellegű hulladékok átvételét nem tudják folyamatosan biztosítani. Ezekről évente legalább egyszer, előre meghirdetett időpontban gondoskodnak.

Terveik között szerepel a szelektívgyűjtő szigetek számának mérséklése is. Ezt azzal indokolják, hogy azok gyakran illegális szemétlerakóként működtek, vagyis a lakosság egy része nem a funkciójának megfelelően használta őket. Ennek megfelelően megmaradnak az üveghulladék tárolására alkalmas konténerek, de az otthonokban is elérhető szelektív edényzetek számát csökkentik. A változás tervezett időpontja 2019 eleje, amelynek részleteiről időben tájékoztatják az érintetteket.

Felhívják továbbá a lakosság figyelmét, hogy a hulladékgyűjtő edényeket reggel 6 óráig helyezzék ki az ingatlanok elé. Lakótelepek, társasházak esetében és minden olyan ingatlannál, amely saját elkülönített tárolóval rendelkezik, kérik a lakókat, hogy január 1-jétől közterületen helyezzék el az edényzeteket, ezáltal munkatársaik könnyebben meg tudják őket közelíteni.

Mi a pálya?

Kós Benedek (b1)

Kemények, mint a katonák