in ,

Láng Pál: Advent a belső sötétség elleni küzdelemről szól

Láng Pál
Láng Pál

A Cervinus Teátrum művészeinek műsorával vette kezdetét advent időszaka Csabacsűdön. Timkó János és Bardon Ivett december 2-án hitről, békéről és meghittségről szóló ünnepi verseket és dalokat gyűjtöttek egy csoportba.

A megjelenteket Gombár Jánosné, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület tagja köszöntötte. Hangsúlyozta, bár a kezdeményezést 2010-ben ők indították el, mára kisebb összefogássá nőtte ki magát, mivel csatlakozott hozzájuk a települési önkormányzat, a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat és a helyi egyházközség is.

– Aki szívén viseli az ünnepeket, az kimozdul ilyenkor az otthonából. Nem szükséges, hogy az illető vallásos legyen, a lényeg, hogy egy kicsit kikapcsolódjon, megnyugodjon és elmélyüljön – avat be az baráti kört vezérlő szándékba. – Azt látom, hogy a rohanás, vásárlás helyett egyre inkább az együttlét és a család kerül előtérbe. Szűkebb és tágabb ismerőseim körében is azt tapasztalom, hogy ilyenkor egy kicsit tényleg elgondolkodnak, és szeretet járja át őket.

Láng Pál evangélikus lelkész emlékeztetett, a téli időszakra különösen igaz, hogy körülvesz bennünket a sötétség. A külső sötétséget azonban egyszerű eszközökkel, pl. lámpával, gyertyával le lehet győzni. Nem ilyen egyszerű ugyanez a lelkünkben fel-feltámadó sötétség esetében. Fontos, hogy felvegyük ellene a küzdelmet, és eljussunk oda, hogy Szenteste Jézus Krisztus megszülethessen a szívünkben.

Utalt arra, hogy Isten az Édenkertben két fát teremtett: a jó és a rossz tudásának a fáját és az élet fáját. Az első emberpár nem hallgatott a figyelmeztetésre, és megkóstolta az előbbi gyümölcsét. Büntetésként távozniuk kellett az Édenkertből. A másik fa azonban a mai napig vár azokra, akik győzedelmeskednek a gonosz felett.

– Egyedül nem bírjuk legyőzni a belső sötétséget, haragot, irigységet vagy bármit, ami furdalja a lelkiismeretünket. Kérjük Isten Szent Lelkét, hogy a belső sötétségünket űzze el, és teremtsen helyette igazi világosságot, szeretetet, békességet, mert ez teszi lehetővé, hogy megismerjük embertársainkat és Istent. Nem akármit kínál fel a mai vasárnap számunkra. Egy harcot, egy küzdelmet a bűn és az ördög ellen. A jutalom pedig az örök élet – mutatott rá advent első vasárnapjának üzenetére.

A sorok között Molnár József polgármester is helyet foglalt. Mint elmondta, nagyon gyorsan eltelt ez az esztendő. Az emberek év végén kiemelt figyelemmel fordulnak advent időszaka felé, s az ünnepre hangolódást segítik ezek a közösségi alkalmak is. Véleménye szerint ez a néhány hét alkalmas arra, hogy egy kicsit megnyugodjunk, rendezzük a dolgainkat és lelkivilágunkat. Fontos, hogy a szeretet ünnepe ne csak szavakban nyilvánuljon meg, hanem tettekben is jelen legyen.

A település adventi koszorúján lévő első gyertyát Czesznak János gyújtotta meg. A jövő héten az óvodások és Hagyományőrző Népdalkör műsora várja az érdeklődőket, a harmadikon az Csabacsűdi Terfort Ágoston Általános Iskola tanulói, zárásként pedig a gyülekezet tagjai teszik meghittebbé advent időszakát.

A Ványaiak könnyed játékkal győztek otthonukban

Lázár Zsolt és Hodálik Pál meggyújtja az első gyertyát

Lázár Zsolt: Az igazi adventet gyermekek nélkül el sem tudnánk képzelni