in , ,

Gajdos Attila szerint nem igazságos a városvezetők jutalmazása

Gajdos Attila és Pálinkás Tamás
Gajdos Attila és Pálinkás Tamás

Nagyon örülök, hogy természetvédőt sikerült csinálnia a facebookos közösségnek polgármester úrból – kezdte némi éllel a hangjában december 3-i sajtótájékoztatóját Pálinkás Tamás. A Jobbik helyi elnöke úgy véli, a város első embere több szempontból is a javulás útjára lépett. Példaként említette a legutóbbi testületi ülést, amikor a szemétüggyel kapcsolatban burkoltan több olyan megjegyzést tett, amelyekkel elismerte az ügy mögött húzódó szomorú valóságot.

Állítja, a Fidesszel szemben a Jobbiknak van programja, és a kettő nem ugyanaz. Felháborodva beszélt a Szarvas hazavár elnevezésű EFOP-os programról, melynek soft és hard elemei is vannak. Az előbbinek része többek között egy hatrészes előadássorozat. A már megtartott elsőt hallgatva értetlenségét fejezte ki az elszámolt 3 millió Ft miatt, ami összesítve azt jelenti, hogy 18 millió Ft-ot fizet ki a város csupán ezért a néhány órás fejtágításért.

A fiatalok hazacsábításával ellenben mélységesen egyetértett, mivel a számadatokból kitűnik, hogy az elmúlt 20 évben mintegy 10 ezer fővel csökkent a település lélekszáma. Sokan csak papíron élnek Szarvason, a valós létszám becslése szerint 12 ezer fő körül mozog. Emellett az etnikai arányok is jelentősen átalakultak.

Reményét fejezte ki Babák Mihály kijelentésével kapcsolatban, mely szerint jövőre visszavonul, ill. szeretné, ha a képviselő-testület is jelentősen kicserélődne. Álságosan nevezte azt az „atyuska” stílust, ami mostanában jellemzi a polgármestert. Nemtetszését nyilvánította a kínai testvérvárosi látogatással kapcsolatban is, mivel a kölcsönös utazgatások komoly pénzeket emésztettek fel, ellenben eddig semmiféle gazdasági vagy kulturális haszna nem származott belőle a városnak.

Meglátása szerint az egyik kitörési pontot új, jól fizető vállalkozások, cégek telepítése jelentené, amely a munkahelyproblémát is kezelné. Megjegyezte, emellett a munkaerőhiány is egyre nagyobb mértékben érezteti hatását a településen, aminek egyik fő oka, hogy a férfiak Budapestre vagy külföldre mentek dolgozni.

Kapcsolódva az előtte szólóhoz Gajdos Attila önkormányzati képviselő elmondta, az EFOP projekteket „pénzszórásnak tartja, főleg a soft elemeket”, ezért általában nem szavazza meg. Szomorúnak tartja, hogy az EU ilyen célokra ad pénzt, és kíváncsian várja, hogy emiatt hányan maradnak itthon.

Örül, hogy a tölgyek kérdésével az utóbbi időben ilyen sokat foglalkoztak, és köszönetet mondott mindazoknak, akik lépéseket tettek az ügyben. Most úgy tűnik, sokkal többe fog kerülni a városnak a kezelésük, mint korábban gondolták, de a lényeg, hogy meg lehet menteni őket.

Érintette a szemétszállítást is, amelyben december 1-től nagy változás történt. Megkezdődött ugyanis a vegyes hulladék heti rendszerességgel történő elszállítása, amit már hosszú ideje szorgalmazott. Itt jegyezte meg, a képviselő-testület fideszes többsége kétszer leszavazta ezt a módosító indítványt. Emellett felhívta a lakosság figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás fontosságára, és arra kérte az itt élőket, hogy ne égessék el a hulladékot, mert a levegőbe kerülő anyag rendkívül ártalmas a környezetre, és negatív hatást gyakorol a légzőszervi megbetegedésekre is.

Szólt két sikeres támogatási programról is. Az egyik az orvosi pályára készülő fiatalokat érinti. Erre vonatkozóan már sikerült az önkormányzatnak egy gyermekorvos hallgatóval szerződést kötni, aki cserében egy meghatározott ideig Szarvason gyakorolja majd a praxisát. Továbbá a helyben működő főiskolák rektorai is eredményesnek nevezték azt az 50 ezer Ft-os iskolakezdési támogatást, amely több hallgató esetében Szarvas felé billentette a mérleg nyelvét. Mindezeket további két pillérrel bővítenék. Ezzel remélhetőleg tovább segítenék a fiatalok továbbtanulását és tanulmányaik befejeztével Szarvasra való visszatérésüket.

Az útépítésekre vonatkozóan vegyes véleményt fogalmazott meg. Egyrészt pozitívan tapasztalja, hogy egyre több utcaközösség fog össze, másrészt nem érti, hogy adott esetben miért tart akár két évig egy kétszáz méter hosszú szakasz megépítése (Csokonai utca – szerk.). Ígérte, ennek személyesen fog utánajárni.

Zárásként szólt a városvezetők és a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak jutalmazásáról. Noha támogatja az önkormányzati dolgozók év végi jutalmát, továbbra is kitart korábbi véleménye mellett, mely szerint a választott tisztségviselők ne kapjanak jutalmat. Meglátása szerint nem igazságos, hogy amíg a legtöbb aktív dolgozó egyáltalán nem, vagy maximum egyhavi juttatást kap, addig a település vezetői ennek többszörösét teszik el. Ennek kapcsán feltette a kérdést, hogy vajon a városban élő nyugdíjasok idén – Erzsébet-utalvány híján – kaphatnának-e az önkormányzattól karácsonyi jövedelemkiegészítést. Nyomatékosította, ez ügyben is lépéseket fog tenni.

Fotó: Keller Dávid

Teltházas templom előtt debütált az Omega oratórium 2.0

Kicsi szívekben is lakozhat nagy-nagy szeretet!