in ,

Jeles nap előtt, jeles nap után

Bár eredetileg a Luca napi népszokások álltak a középpontban, az év utolsó családi délutánja mára valamelyest átértékelődött. A Tessedik Sámeul Múzeum programja ráadásul ezúttal akarva-akaratlanul a két ünnep közé esett, így a boszorkányos hagyományokat felülírta a karácsonyi készülődés.

Az idén jubiláló rendezvényen szombaton valamelyest kevesebben vettek részt, aminek több oka lehetett. Valószínűleg részben az egész napos rendületlenül havazás, részben pedig az adventi színes programkínálat vetette vissza a létszámot. Akik azonban vették a bátorságot, és a hólepte tájban kilátogattak a Ruzicskay Alkotóházba, a végsőkig kitartottak. A korábbi tapasztalatokból pedig az is sejthető volt, hogy tennivalóból ezúttal sem volt hiány.

Az asztaloknál természetesen anyagokból kopogtatót, asztali díszt és papír angyalkát lehetett készíteni, a sarokban pedig Uhljar Mátyásné várta mézeskaláccsal megrakott dobozával a csemetéket.

– A mézeskalács ma is hozzátartozik az ünnephez. Érdemes karácsony környékén sűrűn lakott utcákon sétálni. Érezni lehet a terjengő fűszeres illatot, amiből már sejthető, hogy az emberek készülődnek – osztja meg emlékeit mindenki Mézes Margója. – Ráadásul a mézeskalács mindenre jó: ajándékba adható, felajánlható jótékony célra és desszertként is nagyon finom.

Esetében azonban a karácsonyi finomság elkészítése sohasem torpan meg néhány adagnál. Állítja, advent időszakában nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna. Éppen ezért idén már visszamondott el egy kétnapos vásárt, tartva attól, hogy nem tudná kellő gyorsasággal pótolni a kézzel készült termékeket. Megszaporodott ellenben azoknak a játszóházak a száma, ahol a gyerekeket avatja be a díszítés rejtelmeibe.

A december 15-i sorban már az ötödik volt. Legtöbbször nem is volt üres hely az asztalánál, hiszen a gyors siker reménye és a hazavihető édesség mindenkit kecsegtetett. A kézműves szakember segítőkészen, olykor pedig tettetett szigorral figyelte a bizonytalan kézmozdulatokat, és azt sem bánta, ha a megszokottnál vastagabb hab vagy több dekordísz kerül az alapra.

– Akik hozzánk ellátogatnak, azok szeretnek alkotni. Jellemző, hogy amíg a kicsik elfoglalják magukat a nagy kedvenccel, az óriás társasjátékkal, addig anyuka, apuka elmerül a kézműveskedésbe. – mutat rá Horváth Mariann múzeumpedagógus a délutánok egyik céljára. Törekszünk arra is, hogy az itt elkészült apróságokat akár ajándékba is lehessen adni. Szerintem a mai gyerekeknél még jellemző, hogy kézzel készült meglepetéssel készülnek karácsonyra. A felnőttek világa már egy kicsit elanyagiasodott. Bízom benne, hogy még sokan értékként tekintenek ezekre a szívvel-lélekkel készült munkákra, és örömmel fogadják őket.

Hozzátette, bár a tíz év alatt már felnőtt egy generáció, az utánpótlásnak is van igénye ezekre az alkalmakra. Úgy látják, az újonnan érkezők is gyakorta olyan élményekkel gazdagodnak, amelyek később visszacsalogatják őket a „barkácsházba”. Igaz, a legközelebbi dátumra még várni kell egy keveset. Az előző évek hagyományait követve valószínűleg erre csak 2019 februárjában, farsang időszakában kerül sor.

Gyertyaláng és karácsonyi fények

Nemcsényi Zsolt és Udvari Zalán

Idén is új győztest avattak a Békésszentandrás Kupán