in ,

1,1 milliárd Ft-ból bővítik a békésszentandrási szennyvíztelepet

December 18-án tartotta utolsó testületi ülését Békésszentandrás önkormányzata. A napirendi pontok előtt elhangzott, a napokban kapták kézhez a kúria döntését, amely egyben a korábbi jegyző asszonnyal folytatott munkaügyi per lezárást jelentette. Ebben helyben hagyták az elsőfokú ítéletet, vagyis az önkormányzatot semmilyen anyagi kár nem érte. Fellebbezésnek helye nincs, a költségeket 15 munkanapon belül megtérítik.

Sinka Imre polgármester tájékoztatott arról a jó hírről is, hogy a Körös Művelődési Ház energetikai korszerűsítésére 94 millió Ft TOP-os forrást nyertek. Továbbá a 2018. decemberi kormányhatározat szerint 1,1 milliárd Ft értékben a szennyvíztelep jogosult a bővítésére. Hozzátette, már több mint egy éve dolgoznak azon, hogy a telep felkerüljön a listába. Végül két Békés megyei projekttel együtt pozitív elbírálásban részesültek.

Hévízi Róbert önkormányzati képviselő a lakosság kérdését tolmácsolta a 12 ezer Ft értékű rezsitámogatással kapcsolatban. A nagyközség polgármestere elmondta, október 15-én továbbították az igényeket a kormányhivatal felé, választ azonban egyelőre nem kaptak.

A Szociális, Jogi és Ügyrendi Bizottság részéről Rusz Mihály elnök elmondta, eseti települési támogatást hat fő részére ítéltek meg, 45 ezer Ft értékben. Kamatmentes kölcsönt egy fő kapott, 150 ezer Ft értékben. Szociális célú tüzelőanyag támogatásra 92 személy volt jogosult, akiknek térítésmentes kiszállítással fejenként 5 mázsa kőszenet juttatnak el. A rendelkezésre álló szén mennyisége meghaladja a kiosztottat, ezért várhatóan további kiírásokra kerül sor.

Elfogadták a képviselő-testület a 2019. évi munkarendjét is. Ez hasonlóképp állt össze, mint az idei. Az üléseket május, július és augusztus kivételével tárgyhó utolsó hétfőjén tartják, és várhatóan több rendkívüli ülést is beiktatnak.

A bejelentések között szó esett a 2019. évi belső ellenőrzéséről is. Itt a Körös Művelődési Ház és Könyvtár valamint a Gondozási Központ főzőkonyhája kerül majd górcső alá, amelyet egyhangúan elfogadtak.

Érintették a Körös Művelődési Ház tulajdonrészének megvásárlását, amelyet a közeljövőben megvalósuló fejlesztés különösen indokolttá tesz. Barna Antal, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke kifejtette, a Katolikus Egyház három millió Ft-ot kér érte, amit a testület támogatott.

Tárgyalták a 2019. évi Start mintaprogram tervezetét is. Bagi Anett a részletekről szólva elmondta, három programelemet – helyi sajátosságokra épülő, mezőgazdasági, szociális – terveznek. A szociális programelemben a jövőben összevontan jelenne meg a korábbi belvíz és a közút programelem. A foglalkoztatás 25 fővel indul, ezért a dologi költségeket 100%-ban támogatják.

Barna Antal emlékeztetett, néhány éve még 180 fő dolgozott a közmunkaprogramban, de sokan kiléptek az elsődleges munkaerőpiacra. A jelenlegi létszám 35-40 millió Ft támogatást jelent, amit bérre és eszközbeszerzésre fordítanak.

Lemondtak a Csabacsűdi Szolgáltató Nonprofit Kft. tulajdonrészének megvásárlásáról, ezzel segítve Örménykút és Kardos községet a szennyvízszippantás problémájának megoldását. Barna Antal ismételten utalt Békésszentandrás helyzetére, mely szerint jelenleg a szarvasi testület döntése értelmében négy és félszeres áron Gyomaendrődre szállítják a szennyvizet. Öröm az ürömben, hogy vélhetően a „nagytestvér” határozata is hozzájárult ahhoz, hogy elnyerjék a szennyvíztelep bővítésére irányuló beruházást.

Határoztak a Békésszentandrási Kézművesek Egyesületének kéréséről is. Eszerint 2019. július 4-től tizenkét napon keresztül szállást biztosítanak a diákotthonban az ott táborozó csángó gyerekeknek, akik így minőségi szálláshelyen tölthetik ezt az időszakot.

Véleményezte a testület az Autista Alapítvány székhely kérelmét is. Jóváhagyta helyszínként a Szent Erzsébet 36. alatt lévő korábbi „kis óvodát”, ezzel is elismerve a szervezet munkáját.

Zárásként a képviselői tiszteletdíjak felajánlása került napirendre, amelyet két képviselő jóvoltából a Szarvasi Polgárőr Egyesület, a Békésszentandrási Református Egyház és a Hunyadi Mátyás Kajak-Kenu és Szabadidő Sport Klub felé folyósítanak.

Hegedűs Éva

Bogdán Gábor és Hamza Zoltán párbaja

A házigazda Szarvas sikerével zárult az öregfiúk tornája

A Fly Emirates szárnyalt, megszerezte első győzelmét