in , ,

Szarvason is tüntettek a rabszolgatörvény ellen

0

Pártfüggetlen, békés demonstrációra vártak mindenkit a két ünnep között. December 28-án, a piacon felállított standnál fejezhette ki a lakosság ellenérzését a Munka Törvénykönyvének módosítása ellen, illetve aláírást gyűjtöttek az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért. A megmozdulás kezdeményezői Dobruczky Zsolt, Pálinkás Tamás, Kovács Dániel és Csanádi László voltak, akik kisméretű transzparensekkel is nyomatékot adtak véleményüknek.

– Azért tartom igazságtalannak a törvénymódosítást, mert a kormány azt állítja, hogy a munkavállalónak lehetősége van dönteni ebben a kérdésben. Ha viszont dönthet a munkavállaló, akkor nem értem, miért kellett erre törvényt alkotni – fejtette ki álláspontját Csanádi László. – Mindemellett azt kommunikálják, hogy a Családok éve van, miközben megszüntették a cafetériát, a lakástakarékok támogatását, és folytatják a kilakoltatásokat. Ez a törvénymódosítás tovább nehezítheti a családok helyzetét, hiszen ha pl. mindkét szülő alkalmazottként dolgozik, és a munkáltató tartja magát a törvényhez, 400 órával kevesebbet töltenek a családjukkal.

Meglátása szerint a járulékok és a SZJA csökkentésével lehetne magasabb keresethez juttatni a munkavállalókat, ami az elvándorlás problémában is kulcsfontosságú lehetne.

Ignorantia non excusat legem, vagyis a törvény nem tudása nem mentesít feliratú táblával érkezett a helyszínre Dobruczky Zsolt önkormányzati képviselő. Mint mondta, fontos, hogy a munkavállaló tisztában legyen a megváltozott jogszabállyal, ami később erősítheti a tárgyalási pozícióját. Ennek alátámasztására tájékoztató anyagot osztott szét az önként vállalt túlóráról, a heti pihenőnapok beosztásáról és az elrendelhető munkaidőkeret hosszáról.

– Nem tartom emberinek azt a törvényt, ami olyan munkára kényszeríti a dolgozót, amit nem szívesen vállalna. Aki pedig nem vállalja, az ellen retorziót alkalmaznak – mondta egy neve elhallgatását kérő szarvasi munkavállaló. – A másik kérdés, hogy mikor fizetik ki? Ha én ledolgozok egy plusz időt, annak az összegét szeretném a következő hónapban a számlámon látni.

A szemerkélő eső és az év végére jellemző közéleti csend ellenére egymás után érkeztek a szimpatizánsok. Ki véleményének, ki aggodalmának elmondásával, mások pedig aláírásukkal fejezték ki egyetértésüket, majd folytatták napi rutinjukat.

– Valószínű, hogy a nemzetközi multik átnyomták ez a törvényt a kormányzaton, aki meg azt gondolta, hogy mindent megtehet karácsony előtt a munkavállalóval szemben. Azt gondolom, hogy itt az ideje, hogy felálljanak a munkavállalók, és hallassák a hangjukat. Érdekes, hogy ilyen vagy kisebb jellegű hátrányok miatt Franciaországban már tömegek mozdulnak meg, nálunk pedig nem mindenkinél éri el az ingerküszöböt. Pozitív, hogy azért itt is van ellenállás. Hiszem, hogy gyakorolni kell a még demokratikus jogunkat, a tüntetést, vagy adott esetben akár a sztrájkot is – vélekedett Gajdos Attila.

Mindazonáltal hozzátette, gazdasági helyzettől és települési mérettől függően vélhetően a törvény másképp csapódik le. Vannak térségek, ahol a munkavállalók kiszolgáltatottabbak – köztük Békés megyében – és olyan területek is, ahol nagyobb a mozgásterük.

Ígérte, javaslatot fog tenni a testületnek, hogy több településhez hasonlóan a szarvasi önkormányzat se fogadja el a rabszolgatörvényt, ezzel is támogatva a helyi munkavállalókat.

A Fly Emirates szárnyalt, megszerezte első győzelmét

Papp László és Tóthné Jansik Erzsébet (Fotó: Bencsik Ernő)

Évet zártak a Vajdás Öregdiákok